Witam, mam maly problem ze sprzeglem... chodzi o to ze gdy jezdze troche po miescie to gdy samochod stoi odpalony "na luzie" to cos mi stuka... gdy wcisne sprzeglo stukanie ustaje. Wie ktos moze co moze byc przyczyna? Z gory dzieki za odpowiedz.
Witam, mam maly problem ze sprzeglem... chodzi o to ze gdy jezdze troche po miescie to gdy samochod stoi odpalony "na luzie" to cos mi stuka... gdy wcisne sprzeglo stukanie ustaje. Wie ktos moze co moze byc przyczyna? Z gory dzieki za odpowiedz.
kolego ja mialem cos podobnego w polo, jak wcisnełem spreglo to cisza a jak puszczalem t cos stukalo. lepiej jedz z tym do mchannika. bo mi przez te stukanie skrzyna powiedziala pa pa i sie wybila dziura
czy sprzęgło pracuje lekko i płynnie , czy musisz już mocno cisnąć i w dolnej części czujesz czasami opór? Jeśli tak to za chwilę czeka cię wymiana
mi wlasnie 4 sie posypala i bede szukal skrzyni. a tylko jedna redukcja z 5 na 4 przy 100km/h i dziwne ze juz 4 nie chce wchodzic.
chodzi normalnie z tym, ze ostatnio zaczelo skrzypiec przy wciskaniu (nie wiem czy to ma jakies znaczenie w stosunku do stukania) ?
kolego mam to samo w swojej 2.5 i z tego co wiem to te skrzynie lubią właśnie stukać ja już tak jeżdżę 2-gi rok i jak do tej pory nic się nie stało. Kolega mechanik który głównie robi alfy powiedział mi , że większość 156 2,5 jakie robił miały tę samą przypadłość.
Było
AR 156 1.8ts
AR 156 2,5V6
FIAT CROMA II 1.9 150KM automat
JEST
AR 166 3.2V6 FL
VOLVO V70 III 2.0F 2010r
Ciekawa sprawa z tym stukaniem, u mnie od około 11k słychać stuki(może było nawet wcześniej ale tego nie zauważyłem) tylko ciężko to wychwycić,dopiero na kanale wyrażnie to słychać.Na początku byłem przygotowany na wymianę sprzęgła (może lużny docisk,itp.) ale skrzynia ok,sprzęgło ok i tak z miesiąca na miesiąc jeżdżę bez problemu,nawet o tym zapomniałem ale ostatnio podczas wymiany tłumika mechanik to zauważył i zasugerował mi że zrzuci skrzynie.Pewnie może ktoś napisać że słychać owe stuki i lepiej być zapobiegawczym ale chciałbym zobaczyć swoją minę jak byłbym w plecy lekko ponad 1k poprzez wymianę sprzegła czy skrzyni a stuki dalej by występowały.
@Strawko
w 2.5v6 brak dwumasy.
Ostatnio edytowane przez marcin713 ; 14-06-2013 o 18:26