Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Opis jak naprawic swiatla stop

jasiu486
    Gość

Domyślnie Opis jak naprawic swiatla stop

Witam chce sie z wami podzielic informacja bo moze ktos z nich skozysta. Wiec tak u mnie niedziałały swiatla stop ale tylko te w karoseri bo te diody za szyba działały. Swiatła pozycyjne działały ale kiedy przyciskam hamulec to lampa powinna sie zapalic mocniej bo w zaruwce sa 2 zarniki. Odrazu wpadł mi pomysl zeby wzias sygnał własnie z tych diud. wyciagnolem tylna kanape i pulke. zobaczylem jaki kabel idzie do diud(byl to czarny i czerwono zielony to wlasnie plus) wpiolem sie do niego i pociagnolem wiazke do jednej i drugiej zaruwki. do zaruwki ida 3 kable 2 plusy i masa, jenen od postojuwek i drugi od stopu. wystarczy wpiac sie tym kablem z diud w ten wlasciwy kabel do zaruwki oczywiscie odcinajac go wczesniej tak zeby prad sie niecofał i powinno dzialac, przynajmniej u mnie dziala. Opisuje ten problem ze swiatlami stop bo nieraz ktos pisal ze mu niedzialaja swiatla wiec moze ktos bedzie chcial skozystac z tego pomyslu. pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie

To wydaje mi się być rozwiązaniem na 'sztuke' a jaka była wogóle przyczyną że ten stóp nie święcił? Ja na twoim miejscu wolał bym poszukać czemu orginalna instalacja nie działa tak jak powinna i to naprawić niż ciągnąć jakieś dodatkowe przewody.
    Ps. A w trzecim świetle stóp nie są przypadkiem żarówki?

jasiu486
    Gość

Domyślnie

moze i na sztuke ale sprawdzalem wszystko.bylem na komputerze ,przewody bezpieczniki. juz niemialem pomyslu wiec zrobilem tak jak zrobilem. w trzecim sa diody, pracuje w firmie reklamowej i mam do nich dosep

smuz
    Gość

Domyślnie Re: Opis jak naprawic swiatla stop

Cytat Napisał jasiu486
    Witam chce sie z wami podzielic informacja bo moze ktos z nich skozysta. Wiec tak u mnie niedziałały swiatla stop ale tylko te w karoseri bo te diody za szyba działały. Swiatła pozycyjne działały ale kiedy przyciskam hamulec to lampa powinna sie zapalic mocniej bo w zaruwce sa 2 zarniki. Odrazu wpadł mi pomysl zeby wzias sygnał własnie z tych diud. wyciagnolem tylna kanape i pulke. zobaczylem jaki kabel idzie do diud(byl to czarny i czerwono zielony to wlasnie plus) wpiolem sie do niego i pociagnolem wiazke do jednej i drugiej zaruwki. do zaruwki ida 3 kable 2 plusy i masa, jenen od postojuwek i drugi od stopu. wystarczy wpiac sie tym kablem z diud w ten wlasciwy kabel do zaruwki oczywiscie odcinajac go wczesniej tak zeby prad sie niecofał i powinno dzialac, przynajmniej u mnie dziala. Opisuje ten problem ze swiatlami stop bo nieraz ktos pisal ze mu niedzialaja swiatla wiec moze ktos bedzie chcial skozystac z tego pomyslu. pozdrawiam
    Jasiek słuchaj mam do Ciebie prośbę.Czy przed wysłaniem jakiegoś postu bądź tematu możesz sprawdzać go pod względem ortografii ?? W każdym w Twoich postów jest taka masa rażących błędów ,że aż uszy więdną a ręce opadają.Sorry ale czasem aż nie mogę tego czytać.Pisze tak tylko dla podniesienia Twojej zdolności ortograficznej ,więc nie obrażaj się!!!!Masz nawet automatyczną możliwość wyszukiwania błędów-czerwone podkreślenie wyrazu.Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie

Zamieściłem kilka schematów na jednym z nich jest pokazane, że wszystkie 3 stop-y są podłączone do jednej szyny w module M45, skoro miałeś 3cie światło stop to problem najprawdopodobniej musi tkwić między modułem a lewym i prawym światłem stop czyli w przewodach, natomiast jezeli chodzi o 3-eci stop to się nie myliłem, są w nim żarówki o czym świadczy jeden ze schematów, na rysunkach technicznych zarówkę oznacza się symbolem małej spiralki co jest widoczne we wszyskich 3-ech stopach , skoro ty masz diody to musiał ktoś kiedyś kombinować z elektryką w twojej BELLI i być może dlatego teraz masz problem ze światłami.....

Pzdr

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Może zrobisz opis i umieścisz go w dziale ,,zrób to sam,,
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

jasiu486
    Gość

Domyślnie

dobra postaram się robic mniej błędów, przewarznie pisze do was na forum z pracy i sie bardzo spiesze bo szef niewie że podłączyłem se neta przez wi fi z firmy.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

w środkowym stopie nie ma żadnych diód ... są tam wymienne żaroweczki

Stanley
    Gość

Domyślnie

Ja mam problem ze stopem , jak kupiłem auto to jeden stop nie świecił ( w karoserii) chyba lewy . A prawy działał tak , że siadało napięcie na żarówce postoju. Postanowiłem wypiąć postój z prawej strony żeby nie obciązać postoju. A do żarówki postoju z [prawej strony) pociągnąłem plus z postoju lewej strony(sprawnej). No cóż człowiek sie uczy na błędach , nie spodziewałem się , że tak skomplikowany jest układ zasilania stopu w AR 166. Pojeździłem tak około m-ca i padł mi postój zupełnie (w karoserii) a objaw był taki , że jak wyłączyłem auto stop świecił cały czas, bez wzgledu na to czy naciskałem pedał hamulca czy nie. Ponieważ było to na 2 dni przed wyjazdem na wczasy , podjechałem do magika od instalacji elektrycznych w autach gdzie sa rozwiązania inteligentne , czyli czówa tzw komputer(tak jest w AR 166). Facet nawet auta nie widział ale po moich opowieściach odrazu postawił diagnozę , padl komputer. Naprawa 500 zł. No cóż urlop za pasem i kasa potrzebna więc zrobiłem prowizorkę . Zbudowałem układ zastępczy . A na naprawę stopu poczekam na ,,lepsze czasy"

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

99% problemów ze światłami w 166 to centralka połaczeń wzajemnych - zielone pudełko pod kierownicą, obok bezpieczników. Zebrałem już 3 takie centralki (z kilku Alficzek, które miałem) - dwie z uszkodzonym stopem, jedną z pozycjami (gdyby ktoś chciał sobie potestować). Przy uszkodzeniu centralki są różne choinki - świeci się jeden stop, zapala się i nie gaśnie, nie ma pozycji tylko z tyłu...