-
[156] Avaria impianto ABS/Avaria impianto VDC
Nowy forumowicz wita wszystkich użytkowników!
Od zakupu swojego auta męczę się z wymienionym w temacie problemem. Przeczytałem wszystko co było na ten temat na forum (opisane tam przypadki były inne i winę ponosił zły stan akumulatora) i nadal nie udało mi się usunąć problemu i doprowadza mnie to już do białej gorzączki. Usterka występuje praktycznie podczas każdej jazdy bez względu na pogodę. Zapalają się kontrolki ABS i VDC; kontrolka ręcznego hamulca nie zapala się.
- diagnostyka wykazała awarię czujnika w kole lewym-przód, czujnik wymieniony, bez zmian i nadal ten sam błąd
- wszystkie przewody i złączki czujników i złącze przy sterowniku ABS przeczyszczone kontaktem-s
- bezpiecznik ABS przy akumulatorze sprawdzony
- akumulator sprawny
- zbieżność ustawiona, kierownica idealnie prosto
- 4 takie same opony
Na koniec ciekawostka: błąd występuje ZAWSZE podczas jazdy na wprost ze stałą prędkością ok. 70-80km/h albo podczas hamowania silnikiem przy tej prędkości.
Mam trzy pomysły (poniżej). Napiszcie proszę co o nich sądzicie albo podrzućcie jakieś własne żebym wiedział gdzie dalej szukać.
- zajrzeć do łożyska w kole lewym-przód i sprawdzić stan bieżni magnetycznej, czy da radę zrobić do samemu bez używania specjalistycznych narzędzi?
- ponoć przecierająca się wiązka sterownika ABS pod akumulatorem to typowy powód tej awarii we fiacie stilo (ten sam sterownik) - czy w alfach też się to zdarza, bo nie chce mi się demontować akumulatora i półki na próżno?
- jakieś zimne luty w sterowniku ABS? nie chcę wymieniać elementów w ciemno bo to każdy umie a nie zawsze to pomaga
-
ja bym stawiał na sterownik abs.
Miałem z nim rożne dolegliwości, od błędów na czujnikach przy kolach (oczywiście wymieniane na nowe.... objawy nie ustępowały) po błędy na centralce itp...
w ASO dobrali sie do centralki to sie zawaliło licznik przestał działac i juz bylem pewny ze sterownik powiedział PAPA
najlepiej jak miałbyś możliwość podmiany szkoda pieniędzy na sprawdzanie a możliwości jest wiele .
-
też mi się tak wydawało, dzięki za odpowiedź
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia