Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Czy da się wyczyścić pożółkły plastik? AR 1,9 JTD SW 05.2000

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    AR 156 1,9JTD 105kM SW 2000

Domyślnie Czy da się wyczyścić pożółkły plastik? AR 1,9 JTD SW 05.2000

Witam,
    Mam kilka elementów wewnątrz swojej „Julci” które są lekko pożółkłe, przede wszystkim plastiki ramki wokół szyby, plastikowe boczki szyb, plastik przy boku przednich foteli i element przy mocowaniu pasa bezpieczeństwa w tylnej kanapie, i lekko górny plastik przy dachu . Myślałem, że wyglądają tak fabrycznie, ale dzisiaj zdemontowałem tylną kanapę do czyszczenia i przy okazji również w/w plastiki. Jego część, która była w wyższych partiach, ma zupełnie inny, biało-szary odcień (czyli taki jak reszta wnętrza). Podejrzewam ze już sobie żadna chemia z tym nie poradzi, po prostu zżółkł/wyblakł od słońca jest to proces nieodrwacalny Czym próbować doczyścić te elementy? próbowałem czyścić cifem, i pastą lekko ścierną...nic to nie dało, sprobuję podczyścić pastą do zębów, która posiada składniki, które mogą pomóc w starciu żółtej barwy, robiąc to jednocześnie bardzo delikatnie nie niszcząc struktury plastiku, a jak to nie pomoże, będę musiał pomyśleć o dobraniu farby pod kolor i umalowaniu tych elementów.

zastanawiam się nad tym http://allegro.pl/struktura-do-napra...371470606.html
    A może wy macie jakieś pomysły
    Z góry dzięki za podpowiedzi!

ciekawe czy by to pomogło http://www.autokosmetyki.pl/stp-tuff...itek,p530.html
    Ostatnio edytowane przez dawidoo2375 ; 23-07-2013 o 06:55

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Lakier ten przy byle zgieciu pęka (powierzchnia zmatowiona). Trudno nanieść go aby uzyskać równomierną strukturę... nie polecam, badziewie. Stosowałem go kilkukrotnie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow

Na Allegro na dziale starych komputerów są pasty - mleczka do czyszczenia pożółkłych klawiatur, obudów etc. z tworzywa. Może taka pasta coś poradzi, stare komputery skutecznie przywracała do oryginalnego wyglądu. Warto wcześniej spróbować na jakimś mało widocznym elemencie.

Ale uwaga - to tylko do twardych plastików, nie stosować do skóry czy tkanin. Do tkanin to dobre są preparaty a'la Vanish, do skór bardzo dobre preparaty ma leaderzentrum.pl skuteczne, ale bardzo drogie.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...