Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Spotkanie z sarną, co z chłodnicami

Użytkownik Ogier Avatar Oskarr
    Auto
    156

Domyślnie Spotkanie z sarną, co z chłodnicami

Witam,
    otóż przydarzyła mi się nie miła przygoda, kontakt pierwszego stopnia z sarną, prędkość ok 80km/h, sarny wybiegły z krzaków, jedna duża i jedna mała przeleciały a jedną małą zgarnąłem, nawet nie zdążyłem hamulca wcisnąć.
    Generalnie zderzak ok, pękł w dwóch miejscach, kratka ta na dole poszła ale pytanie co do chłodnic.
    Od razu poleciał pomarańczowy płyn (czyli domyślam się płyn chłodniczy), z tym że chyba pierwsza jest chłodnica od klimy a ta wygląda na uszkodzoną (dosyć mocno wgnieciona).
    I teraz moje pytania, a mianowicie, bardzo możliwe że obie chłodnice że tak powiem poszły się jebać?
    Pytanie nr 2, czy jest szansa aby dostać nowe chłodnice w lokalnych hurtowniach typu Inter-Cars czy Auto-Land? I czy to będzie opłacalne finansowo czy lepiej zamówić na allegro coś? Nie powiem, auto wręcz na gwałt potrzebne, do weekendu MUSI być poskładane...
    3. Jest sens kupować używane chłodnice?
    4. Ile płynu chłodniczego wchodzi w układ? Tzn ile kupić i czy lepiej koncentrat czy płyn chłodniczy (duża różnica w cenie)?
    5. Jeżeli zamawiać chłodnice na allegro to jakie? Jakiej marki? Coś czytałem że te z allegro np. wody za ok 180zł jest sporo cieńsza od oryginału.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Oskar

Użytkownik Rowerzysta Avatar kurek94
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999r

Domyślnie

Pierwsza jest chłodnica klimy za nią wody więc pewnie masz obie do wymiany. Mnie też czeka wymiana chłodnicy bo przecieka ja kupię nową bo nie mam przekonania do używanych części zaoszczędzisz stówę żeby później wydać trzy stówy. Ostatnio wymieniałem termostat i zeszło niecałe 5l płynu ale to nie jest norma więc zaopatrz się w większą ilość.
    Co do kupna i marki to nie wiem ale chętnie posłucham innych forumowiczów.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Revol84
    Mieszka w
    Trzebiatów/Lublin
    Auto
    AR 156 1.8 T.Spark 1998rSprzedana. , Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003r.Alfa 166 2.4JTD

Domyślnie

Ja kupowałem na allegro bo też potrzebowałem na szybko i jestem zadowolony oczywiście nowa mówię o chłodnicy wody zaplaciłem chyba 250zł z przesyłką o ile pamiętam jeżdżę na niej rok i odpukać wszystko elegancko pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

jak kupiłem auto po dzwonku to chłodnicę od klimy dostałem w pakiecie ze zderzakiem,używana ale udało mi się i jest ok.Gdybym jej nie dostał to kupiłbym nową.Co do cieczy to kupiłem nową na allegro i muszę powiedzieć,że jestem zadowolony.Co do wymiarów to większość oferowanych na allegro ma podane wymiary więc zmierz starą i rozwiejesz wątpliwości.Powątpiewam jednak aby te z allegro nie grały wymiarowo.
    pozdro

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Ja w tym roku miałem 3 chłodnice wody . Najpierw 2 z allegro(właśnie za ok. 180zł) i one są bez żadnej firmy tzn. chińskie rączki składały
    Te 2 chłodnice padły nie z swojej przyczyny tzn. wiatrak się wkręcił w chłodnicę itp.
    Jako 3 chłodnicę zamontowałem już firmową Nissens(ponad 300zł dokładnie już nie pamiętam). Na oko różni się ilością tych kanalików(ma kilka więcej) i kolorem blaszki z dołu w chinolu była srebrna tu jest złota(pewnie nie istotne).

Jedyne co zauważyłem to to, że na chinolu troszeczkę wolniej się chłodziła, ale nie było z tym problemu(możliwe, że mogło mi się tak wydawać).Kiedy był chinol założony to alfa nie miała jakiś ciężkich tras w stylu góry, autostrada, korki... Na tej chłodnicy nissens już była autostrada, mega korki i wszystko działa bez problemu...
    U mnie przy każdej wymianie kończyło się na baniaku 5Lpłynu(ale 5 litrów nigdy nie weszło).

Płyn czy koncentrat ? Ja mam już któryś z kolei płyn i w innych autach też stosowany był płyn...

Chłodnicę klimy mam używkę i hula jak ta lala...
    Ostatnio edytowane przez Ka-Ka ; 24-07-2013 o 01:39

Auto

Domyślnie

A gdzie kupowałeś tą chłodnice Nissens na allegro czy w jakimś sklepie?

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał kurek94 Zobacz post
    A gdzie kupowałeś tą chłodnice Nissens na allegro czy w jakimś sklepie?
    W sklepie z częściami. Na allegro nie zamawiam ze względu na to, że w ramach reklamacji trzeba mieć opinie warsztatu, że chłodnica była nie sprawna, a także dokument, że była zakładana przez osoby uprawnione do tego. (Te wszystkie gwarancje na 1,2,3 lata z allegro to taki "chłit marketidowy" i tyle. Trzeba się naszarpać żeby wymienili chłodnice auto uziemione na ok.21 dni bo tyle mają na rozpatrzenie itp. A w sklepie przychodzisz, oddajesz i nigdy problemu nie robili jeżeli coś się okazało nie sprawne albo nie pasujące...) Części oczywiście nówki...
    Znalazłem fakturkę i za tego Nissens-a dałem dokładnie 380zł po rabatach...
    Ostatnio edytowane przez Ka-Ka ; 24-07-2013 o 14:49

Auto

Domyślnie

A oryginał Valeo?

Użytkownik Ogier Avatar Oskarr
    Auto
    156

Domyślnie

Już zamówiłem nową i chłodnicę cieczy i klimy. Chyba nie całe 450zł z przesyłką za komplet. Mam nadzieję że jutro wszystko będzie poskładane już do kupy. Zakupiony został też jednak płyn, nie mam zaufania do koncentratu

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kurek94 Zobacz post
    A oryginał Valeo?
    Nie przerabiałem, ale nissens jest polecana i chyba różnicy nie będzie co do ori z alfy...