Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Drży przy ruszaniu JTD

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie Drży przy ruszaniu JTD

Witam mam następujący problem, niedawno wymienialem poduche pod skrzynią i po tym zabiegu auto zaczęło dziwnie drgac podczas ruszania, normalnie trzęsie budą i muszę dac sporo gazu by ruszyć płynnie i zauważyłem ze gdy dam więcej gazu żeby się konkretnie bujnac czuje delikatne drgania chyba z okolicy koła!może ktoś podpowie co jest grane!pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja bym bardziej stawiał na dwumas albo prawą półoś. Spróbuj jechać pod sporą górkę na dwójce i przyspieszaj od powiedzmy 1200 obr. Jeśli będzie drgało to pewnie koło dwumasowe siedzi. Wcześniej mogłeś nie czuć tak bardzo bo było mocowanie skrzyni luźne. Półoś była by też odczuwalna przy szybszej jeździe jako drganie podczas przyspieszania. Jeszcze może być kwestia luzu na innym mocowaniu ale to wszystko tylko moje gdybanie bo na odległość ciężko coś konkretnie stwierdzić.

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ja bym bardziej stawiał na dwumas albo prawą półoś. Spróbuj jechać pod sporą górkę na dwójce i przyspieszaj od powiedzmy 1200 obr. Jeśli będzie drgało to pewnie koło dwumasowe siedzi. Wcześniej mogłeś nie czuć tak bardzo bo było mocowanie skrzyni luźne. Półoś była by też odczuwalna przy szybszej jeździe jako drganie podczas przyspieszania. Jeszcze może być kwestia luzu na innym mocowaniu ale to wszystko tylko moje gdybanie bo na odległość ciężko coś konkretnie stwierdzić.
    Kolego a może to być poducha silnika z lewej strony bo zauważyłem że jest naderwana?z góry dzięki

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Jeśli drgania to ja sprawdziłbym dwumasę, a jeśli jest ok to poduszkę pod skrzynią. Pierwszy raz się z takimi drganiami spotkałem w ...cinquecento, gdzie dwumasy nie ma, a jednak trzęsło

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

półoś, krzyżak, przegub do sprawdzenia moim zdaniem.

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Abidibi1509 Zobacz post
    półoś, krzyżak, przegub do sprawdzenia moim zdaniem.
    Adi tez podejrzewam połoś ale jak to zdiagnozowac zeby w co innego kasy nie pompowac, bo zauwazyłam ze lewa poducha silnika jest naderwana i nie wiem co mam o tym sadzic, ostatnio wymieniałem poduche pod skrzynia i po tym zabiegu tak zaczeło drgac podczas ruszania.Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Nie chcesz podjechać do kogoś ogarniętego w Alfach (czyt. Janka z Bydgoszczy) ?
    Myślę, że w takim przypadku trzeba rozebrać i sprawdzić, ale dla pewności najpierw wymienić tą naderwaną poduchę, w sumie i tak i tak musisz to zrobić

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał grzegorz041983 Zobacz post
    Kolego a może to być poducha silnika z lewej strony bo zauważyłem że jest naderwana?z góry dzięki
    Skoro jest naderwana to najpierw zrób z nią porządek a potem będziemy dalej dumać, jeśli się nie uspokoi. A najlepiej zrób to co pisze Abidibi i może ktoś dojdzie co ją boli.

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Grzegorz, masz na myśli takie podskakiwanie auta jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=Ed1YDylP09g ? U mnie występuje coś podobnego i podejrzewam prawą półoś, bo jak podnoszę auto z jednej strony i na włączonym silniku zapinam jedynkę i popuszczam sprzęgło, to wyraźnie czuć drgania gdy właśnie prawa strona jest w powietrzu.

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jarzyn Zobacz post
    Grzegorz, masz na myśli takie podskakiwanie auta jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=Ed1YDylP09g ? U mnie występuje coś podobnego i podejrzewam prawą półoś, bo jak podnoszę auto z jednej strony i na włączonym silniku zapinam jedynkę i popuszczam sprzęgło, to wyraźnie czuć drgania gdy właśnie prawa strona jest w powietrzu.
    Widzisz u mnie jest odwrotnie jak podniosłem lewa strona i wbiłem 1 i zacząłem delikatnie popuszczac sprzegłao to słysze takie drgania jak na filmiku tylko ze z lewej strony(jakby półoś lub ten dwumas)moze półos ma bicie! Mam jeszcze tak ze jak jade i nagle dosyc mocno przyspieszam to te drgania tez wystepuja i przenosza sie na bude!!!