Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Chyba nadszedł czas na przegub....kilka pytań

wojtekml
    Gość

Domyślnie Chyba nadszedł czas na przegub....kilka pytań

Witajcie.
    Jako że w mojej belli nic się nie działo wcześniej no może oprócz skrzywionych felg 17" które niedawno odebrałem z prostowania, po założeniu felg i jeździe zauważyłem takie rytmiczne do kręcenia się kół stukotanie, można porównać do jazdy na oponie z bąblem. Skoro felgi proste, dodatkowo zjawisko występuje przy prędkościach rzędu 60-80km/h, stwierdziłem że czas przeglądnąć przeguby. Tu okazuje się że prawy wewnętrzny ma luz poprzeczny(promieniowy) około 1-1,5 mm.
    Z tego co wiem nie powinno być takiego luzu, jedynie wzdłużny pomiędzy przegubami.
    Moje pytanie brzmi czy to aby na pewno przegub? Podczas jazdy na biegu z prędkościami opisanymi wcześniej słychać stukotanie, nawet na luzie gdy auto nie ciągnie.
    Czy łatwo wymienić samemu, ponieważ chciałbym zrobić to sam jedynie muszę sprawdzić co w środku siedzi, jaki przegub, później kupić. Mam nadzieję że kielich będzie ok.
    Dajcie znać co i jak.
    Pozdrawiam

Ps. Opony też są nowe, żadnych ubytków lub uszkodzeń
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 02-08-2013 o 19:49

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Wydaje mi się że taki luz jest jest jeszcze do przyjęcia. U mnie uszkodzony przegub wewnętrzny, objawial się tym że przy przyspieszaniu 80 - 100 km/h strasznie mi budą telepalpalo. Jesli chodzi o wymianę ogarniesz to sam. Kielich ocenisz jak sciagniesz przegub. Zaopatrz się w nowe dobre gumy na przeguby wewnętrzny i zewnętrzny.

Wysłane z mojego HTC One S

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Chyba trzeba to będzie jednak rozebrać i wtedy ocenić. Luz w sumie nie jest aż taki duży, ale na drugim przegubie takiego nie ma. Sam już nie wiem co może być przyczyną. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Stiopa
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Jesli chodzi o wymianę ogarniesz to sam. Kielich ocenisz jak sciagniesz przegub. Zaopatrz się w nowe dobre gumy na przeguby wewnętrzny i zewnętrzny.
    Dodatkowo bedziesz potrzebował szczypce do zacisku segera czy jak to się tam pisze, po rokręceniu przegubu będziesz miał do niego dostęp jak wybierzesz smar z kielicha. Odkręć też sworzen górnego wachacza i wyciśnij, to samo z końcówką drążka i powinno wystarczyć. Jeśli za słabo odchyli ci się całość z tarcza to odkręć łacznikk stabilizatora ale raczej nie bedzie takiej potrzeby. Bedziesz miał wtedy idealny dostęp. Małym śrubokręcikiem pomóż sobie ze zdjęciem tego pierścienia segera i zdejmiesz cały przegub. Cała robota jeśli masz drugi przegub jest do ogarnięcia do 3h.
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Dla potomnych Nie był to przegub, nie sugerujcie się niewielkim luzem poprzecznym rzędu 1-1,5mm na przegubie. Warto posprawdzać w takim przypadku jeszcze łożyska. U mnie winowajcą było prawe łożysko przednie, powodowało stuki jakby bąbel na oponie, tylko przy prędkościach 60-80km/h, szczególnie było odczuwalne przy lekkim skręcie w lewo, gdy nacisk był większy na prawe koło.
    Po wymianie jak ręką odjął. O kosztach nie wspominam
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

No to dobrze, chociaz wydatek i tak nie mały