Wymiana i opinie o piastach skv

Maxymm

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9
Witam, w mojej alfie posypały się piasty i huczą i są do wymiany. Szukałem w internecie piast i duzo aukcji tego skv mozna znaleźć w sklepie też podobno duzo sprzedaja, pytałem znajomego w sklepie co sądzi i mówi ze sa okej. Szukałem opinii w internecie o tej firmie i znalazłem ze piasty maja wytrzymale. Jak to dziala w rzeczywistości, ma ktos zamontowane i moze podzielic sie opinia?

Masz na myśli ESEN SKV Polska czy SKF?
Jeśli to pierwsze to jest to POLSKI sprzedawca w Włocławka, który zamawia bezpośrednio od chinoli.
Natomiast jeśli to SKF to są to wysokiej jakości produkty.

Huczeć raczej będą łożyska a nie piasty, ja wkładałem SNR (były kiedyś Szwajcarskie a od 2006 są Japońskie - NTN)

Mam na myśli paiste skv. Nie chce nic przeprasowywac tylko kupic nowa bez zabawy przelozyc i miec zalatwione. Szukalem po internecie opini i jesli chodzi o ich piasty to wszedzie mozna przeczytac ze maja twarde i mozna na tym dlugo pojezdzic i sie nie sypia

Kup firmy GSP. Bardzo dobre produkty za nie duże pieniądze. Mnie polecał sprzedawca mówiąc że nie mają żadnych reklamacji i faktycznie miałem w 156 i nic się nie działo.

Kupiłem dwa lata temu do samochodu teścia skv, stara astra g i powiem ci że nic się nie wydarzyło niepokojącego nie ma żadnych szumów czy bicia czy luzów. Jeśli chcesz coś co wymontujesz i zamontujesz nowe poskręcasz i będziesz jeździł to dobra opcja kupić całą piastę. Zapytaj w sklepie okolicznym co im się sprzedaje, pewnie skv dużo im idzie

Właśnie skusiła mnie ta piasta bo wychodzi bardzo fajnie cenowo i ludzie fajnie pisza o nich w internecie. Szukałem dużo o skv w internecie i o piastach i zaciskach pisza dobre rzeczy. Na allegro jest ich pełno i aukcje mają dużo sprzedancych rzeczy. Musze podjechać do sklepu motoryzacyjnego i zapytać czy oni to sprzedają i jak to wgl się je. Chce kupić coś dobrego jakościowo jak i przystępnie cenowo bo nie chce wydawać majątków na nową piaste

Mam na myśli paiste skv. Nie chce nic przeprasowywac tylko kupic nowa bez zabawy przelozyc i miec zalatwione. Szukalem po internecie opini i jesli chodzi o ich piasty to wszedzie mozna przeczytac ze maja twarde i mozna na tym dlugo pojezdzic i sie nie sypia

A Twoja piasta ma jakieś wady, że chcesz ją zamieniać?
Ja jeśli miałbym fabryczną piastę która jest ok, NIGDY nie wymieniłbym jej na chiński gównolit tylko z "niechęci" do użycia prasy (gdzie jest to normalna procedura serwisowa).
Poza tym w 147 piasty są dożywotnie (tylko wymiana łożysk), no chyba że je ruda zje albo ktoś gwinty poukręca.

Kup firmy GSP. Bardzo dobre produkty za nie duże pieniądze. Mnie polecał sprzedawca mówiąc że nie mają żadnych reklamacji i faktycznie miałem w 156 i nic się nie działo.

To też chinol, ale oni się przynajmniej nie kryją ze swoim pochodzeniem pod niemiecko brzmiącą marką :) W 100 konnych pierdziawkach ich przeguby nawet dają radę, chociaż ja wolę dołożyć te parę zł do SPIDANa.

Właśnie skusiła mnie ta piasta bo wychodzi bardzo fajnie cenowo i ludzie fajnie pisza o nich w internecie. Szukałem dużo o skv w internecie i o piastach i zaciskach pisza dobre rzeczy. Na allegro jest ich pełno i aukcje mają dużo sprzedancych rzeczy. Musze podjechać do sklepu motoryzacyjnego i zapytać czy oni to sprzedają i jak to wgl się je. Chce kupić coś dobrego jakościowo jak i przystępnie cenowo bo nie chce wydawać majątków na nową piaste

O skv piszą dobrze bo skv płaci za posty (takie mnie doszły słuchy). Sprzedawca ZAWSZE poleci Ci produkt na którym ma NAJWIĘKSZY ZYSK, bo na tym polega jego biznes.

Z chinolami jest ten problem, że nie mają powtarzalności. Jeden elementy wytrzyma "60 tysięcy km" tak jak markowy zamiennik a drugi padnie po "3000" i nigdy nie wiesz na co trafisz.

Ostatnia edycja:
Jak chce to niech wymienia co mu pasuje nikt nie narzuci mu ze ma wymieniac lozysko a nie cala piaste nie rozumiem dlaczego sie chlopaka czepiasz. Ma poieniadze niech zaklada co chce zapytal tylko co sadzicie czy tak czy nie. GSP? Nie slyszalem nie mam porownania cenowo czy jakosciowego wiec nie ma co rzucac ze chiny i lepiej dokladac xxx pieniedzy do lepszego ktore i tak finalnie wytrzyma tyle co tansze czy drozsze. Co do tego ze sprzedawca poleca to na czym najwiecej zarabia tez sie nie zgodze z toba. Juz nie te czasy ze sklepiki sprzedaja tylko to na czym najwiecej zarabiaja, czasy sie zmienily. Sprzedadza cos co jest chujo... lub cos co nie bedzie pasowalo klientowi to narobi im dymu, obgada jeszcze moze dostac w leb kupiona czescia- tacy sa teraz ludzie

Nie chce nic przeprasowywac tylko kupic nowa bez zabawy przelozyc i miec zalatwione.

To sie zdziwisz. Zakładam, że pisząc "piasta" masz na myśli wprasowaną w łożysko część, do której przykręcona jest tarcza hamulcowa. Ten kawałek metalu nie ma prawa huczeć i być do wymiany. Piasty nie da sie wymienić bez wyciśnięcia jej z łożyska. A łożyska (obudowy łożyska) sam nie odkręcisz, bo nie ma dostępu do mocujących go śrub. Trzeba wyjąć zwrotnicę, na prasie wycisnąć piaste z łożyska i dopiero wtedy można odkręcić łożysko (obudowę łożyska)

Panowie takie pytanie. Temat jest o przedniej czy tylnej piaście? Jeżeli tył to jak najbardziej tylko piasta wraz z łożyskiem wchodzi w grę. Przód można zakupić osobno łożysko i piastę.

Myślalem ze napisalem w pierwszym poscie, do wymiany prawy tyl i lewy tył. Można wymienić w końcu piastę czy zostaje samo łożysko bo już się w tym pogubiłem i zwątpiłem a nie chce kupić czegoś bez sensu i odsyłać albo robić dodatkowej roboty jak coś nie będzie pasowac do mojego samochodu.

Myślalem ze napisalem w pierwszym poscie, do wymiany prawy tyl i lewy tył. Można wymienić w końcu piastę czy zostaje samo łożysko bo już się w tym pogubiłem i zwątpiłem a nie chce kupić czegoś bez sensu i odsyłać albo robić dodatkowej roboty jak coś nie będzie pasowac do mojego samochodu.

Jezeli chodzi o łożyska z tyłu to w grę wchodzi tylko wymiana całej piasty. Przy zakupie musisz pamiętać że były dwie wersje z średnicą wewnetrzną 35 lub 30mm (nie pamietam po którym roku było 30mm, Ja po FL mam 30mm). Jeżeli chodzi o jakość piast SKV to się nie wypowiem ale jeżeli robisz dużo km to zainwestowałbym w cos droższego - Ja właśnie jestem po wymianie i zdecydowałem się na piasty firmy OPTIMAL (165zł) - od wielu lat siedzą w łożyskach więc powinno być ok. Jeżeli masz skorodowane kapselki piast to tez je wymień bo inaczej do środka będzie dostawała się woda i nawet najlepsze łożysko szlak trafi.

Dokładnie z tyłu musisz zamówić całą piastę i to pewne. Jak pisał kolega wyżej musisz sprawdzić średnice jaką masz. Piasty skv nie widziałem osobiście ale możesz zamówić do sklepu i obejrzeć jak będzie wyglądac solidnie to bierz ,jak będziesz miał wątpliwości no to trudno. Jeśli nie trzaskasz 50ty rocznie to czego nie założysz będzie się kręcić dopóki nie sprzedasz auta.

Powiem Ci, że jeśli chodzi o piasty to skv opinie mają dobre. Dwa lata temu założyłem do Corsy żony ich piaste i do tej pory się kręci. Dużo nie jeździ, bo to miejskie autko do wyskoczenia na zakupy lub autko zastępcze. Piasty przełożyłem z kolega mechanikiem za free a 4 piasty wyszły bardzo tanio. Problem mam z głowy na długi czas za jednym zakupem i jedną wymianą. Kupując 4 nie wyprujesz się z kasy na święta, ale jak wymienisz 2 na tej samej osi to będzie juz dobrze.

Z tylu jest do wymiany cala piasta razem z lozyskami. Zamow sobie lewy tyl i prawy tyl ibedziesz mial spokoj. Sam u siebie w aucie nie mam zalozonego skv ale z tego co mozna znalezc w internecie opinie maja nie takie zle. Jak za taka cene to bym sie nie zastanawial jesli chcesz zalozyc nowe kompletne piasty

Nowe to zawsze nowe, ja na twoim miejscu bym założył dwie nowe i miał spokój. U mnie w sklepie z częściami często proponują skv z dobrymi cenami więc musi być spoko.

Amortyzatory
Powrót