[147] Wymiana wahaczy, gdzie najlepiej i najtaniej?

• Autor wątku Autor wątku xshopper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xshopper

Guest
Witam,
Muszę za około 5000tys km wymienić wahacze...dolny i górny lewy, w mojej alfie 147. Byłem dzisiaj w autoryzowanym serwisie Mozga i tam mi zaśpiewali 1160zł za całość....przyznam, że trochę mi ciśnienie skoczyło. Wiecie może gdzie można to zrobić dobrze, ale chociaż trochę taniej, i co sądzicie o zamiennikach? - czy wymiana na części oryginalne jest ważna? czy można sobie podarować i wymienić na tańszy zamiennik?

czekam na wasze opinie, doradźcie coś :P z góry dzięki :)

Wiele zależy na co stawiasz - czy na jakość i wytrzymałość, czy na kompromis między tymi rzeczami.
Napisz nam jak długo planujesz jeździć tą alfą. (i w jakiej okolicy szukasz dobrego mechanika)
Z mojej strony polecam części firmy TRW, albo Lemforder

zapomniałem napisać - Szczecin :) najlepiej jakość i wytrzymałość i niska cena :)

Niestety ze Szczecina nikogo nie znam co mógłby ci to zrobić.
TRW to kompromis jakości do ceny na prawdę polecam.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach fachowca z częściami nie będzie problemu.

Pozdrawiam

nie wiem czemu mamy się gniewać, nie pytam ogólnie o warsztaty w Szczecinie, pytam gdzie mi mogą zrobić wahacze (czyli konkretny przypadek) dobrze i tanio...może akurat ktoś gdzieś robił wahacze w jakimś warsztacie i mógłby się podzielić opinią na ten temat? nigdzie na ten temat odpowiedzi nie znalazłem, stąd nowy temat.

(a 'wahacze' w szukaj wpisałem i nie wiele mi to dało.....)

@romeo145 - dzięki :)

Przecież w temacie o warsztatach masz napisane gdzie kto robił wahacze czy tuleje - Mozga, Chmielewskiego, Mierzyn, Auto ABC, Mieszka/Białowieska - czego jeszcze oczekujesz? Cen? Jak chcesz mieć aktualne dane to telefon w dłoń i się po kolei dowiadujesz.

A po wpisaniu "wahacze" w dziale 147 już na pierwszej stronie masz wyczerpujący temat http://www.forum.alfaholicy.org/147/48533-jakie_zawieszenie_polecacie.html

Kolego, nie mydlij nam tu oczu, że nic na forum nie ma w kwestii o którą pytasz!

przejrzałem obydwa tematy - jasne, pewne informacje są, ale nie satysfakcjonujące....
co do mydlenia oczu...nikomu oczu (tzn "wam" - czyli Tobie i...???) nie mydle, założyłem temat bo nie znalazłem satysfakcjonujących mnie informacji na temat mojego problemu i tyle, a Ty (nie WY:) ) się po prostu czepiasz jakby niewiadomo co się stało

Do mnie mógłbyś wpaść.
Tzn nie mam warsztatu ale garaż i sporo zdolności.
Wahacze już u siebie robiłem więc problemu nie będzie.

No i mogę doradzić w wyborze wahaczy.

Kolego, jesteś świeży na forum i chyba jeszcze nie znasz jego zasad. Drugi raz natknąłem się na Twój post, który jest "od czapy" (pierwszy to ten z zakupem felg).

A wracając do tematu - to jakie szanownego panicza informacje usatysfakcjonują w kwestii wahaczy?! Przecież w temacie który podsunąłem Ci pod nos (bo rzekomo go nie było) masz opisane jak dla małpy z drzewa, że najlepsze są oryginały z ASO, potem niepodrabiane TRW i Vemy, a na końcu QAP i Fast (jest także kilka wypowiedzi o Delphi itp.)! Dodatkowo ludzie tam piszą po ile km przejeździli na poszczególnych "firmach" i ile za nie płacili!
No i czego ja się czepiam... Sam się sobie dziwię...

Warsztaty? Wszystkie jakie są w okolicach Szczecina są opisane w temacie, który Ci podałem. Masz napisane gdzie ludzie z forum serwisują zawieszenia w swoich autach. No czego oczekujesz więcej?! Co mamy Ci jeszcze napisać? Większość opisuje także swoje wrażenia po wizytach w rzeczonych serwisach i można łatwo wyciągnąć odpowiednie wnioski gdzie serwisować "tanio i dobrze".

I jeszcze jedno - przejrzałeś tylko te tematy, które Ci podałem?! A reszta? O wahaczach było 3 strony wyników...
Widzę, że niespecjalnie lubisz sobie zadawać trud szukania informacji, które Cię interesują.

A uwagę zwracam Ci tylko dlatego, że forum jest nasze wspólne i w naszym wspólnym interesie jest dbanie o niezaśmiecanie go tematami, które się powtarzają, są w niewłaściwym miejscu lub nic nie wnoszą do dyskusji. Czy nie lepiej szukać informacji na konkretny temat, które są umieszczone w jednym miejscu, a nie porozrzucane po całym forum? Chodzi o kulturę korzystania z forum.

temat z felgami - masz rację, źle założyłem bo nie wiedziałem gdzie,
a co do tego tematu, nie zgadzam się z Tobą, swoje zdanie na ten temat wyraziłem i powtarzać się nie będzie, a że tego nie rozumiesz, to przykro mi bardzo, tyle mam do powiedzenia w temacie.

Ehh, grochem o ścianę... Chyba fałweje się do Alf przesiadają;) Masz rację, "powtarzać się nie będzie"...

Literówka :) Jesteście ("wy" w Twojej osobie) bardzo spostrzegawczy i złośliwi ;)

Wybacz, ale argumenty merytoryczne do Ciebie nie trafiły, więc pozwoliłem sobie na koniec wykorzystać Twój mały błąd. EOT.

Po części trafiły i rozumiem, że chcesz wskazać inne tematy, które po części zawierają informacje (ale nie do końca...powtarzam się...)ale wolałem założyć nowy i sięgnąć opinii na konkretny temat - wahacze w Szczecinie, gdzie jaka cena....eh zresztą nie ważne,
jeśli coś jest nie zgodne z regulaminem to niech moderator albo admin (jeżeli są tu tacy...?) zamknie po prostu temat...i po krzyku.

Ze sklepów w Szczecinie (bo zauważyłem, że wolisz robić zakupy osobiście niż via Internet) to masz do wyboru Ital-Auto na Mieszka lub LAND-Car na Chmielewskiego. W tym drugim ostatnio kupiłem oryginalne wahacze do 159 w bardzo dobrej cenie, więc może i do 147 się tam takie znajdą (a już "ustaliliśmy", że te z ASO są najlepsze). Jeżeli nie oryginały, to Ital-Auto sprowadza wszystkie części TRW, Vema itd. bez problemu (o ile pamiętam to mają dostawy we wtorki i czwartki). Ceny tylko na telefon (LAND-Car także na ich stronie www).

EDIT: cuoreventi nie przesadzaj, to nie kłótnia a raczej męska wymiana zdań... Nie zawsze się trzeba "lizać po ...";)

Ostatnia edycja:
Dzięki :)
A teraz totalnie n00berskie pytanie...lepiej kupować osobiście (szczerze to za bardzo się nie znam jeszcze na samochodach bo to mój pierwszy samochód i nie chciałbym czegoś skopać przy kupnie wahaczy....np. nieprawidłowy wahacz, albo sprzedawcy wcisną mi jakieś gówno...) czy dać sobie spokój i oddać sprawę w ręce warsztatu który sprowadzi te części (wahacze). Pewnie taniej wyjdzie osobiście...ale chyba różnice w cenach nie będą tu znaczące.....?

Różnice w cenach mogą być duże - wszystko zależy od marży warsztatu.
Przy kupnie części do samochodów właściwie wszystko dobiera się po numerze nadwozia (VIN), więc jeżeli sprzedawca nic nie pokręci to część będzie pasować.

Ja osobiście wolę kupić osobiście lub przez Internet, a potem pojechać do warsztatu i patrzyć mechanikom "na ręce" - jak wymieniają i czy na pewno zakładają część, którą przywiozłem. Często się bowiem słyszy, że:
1) w przypadku zlecenia zakupu części warsztatowi - ktoś zapłacił za część lepszej firmy, a założyli mu gorszą,
2) w przypadku samodzielnego zakupu części i montażu w warsztacie - mechanicy założyli "swoją" część gorszej jakości (czasem używaną), a część klienta została wystawiona na Allegro.

Pamiętaj, że kontrola jest najwyższą formą zaufania;)

Amortyzatory
Powrót