Dzięki, w takim razie czekam z niecierpliwością.
Dzięki, w takim razie czekam z niecierpliwością.
Niestety log odpalanie po trasie 2 mi nie działa...
Natomiast ten pierwszy wczytałęm:
Jak widać w logu dwa razy kręciłeś z niespełna 3 sec przerwą gdzie dopiero w drugiej próbie silnik odpalił. W pierwszej próbie odpalania sygnał czujnika ciśnienia na listwie CR jest bardzo niski co wynika z niskiego ciśnienia na listwie CR (ok. 100Bar). Samochód nie odpalił ponieważ nie osiągnął progu ciśnienia paliwa na listwie CR. Próg w naszych jednostkach napędowych wynosi ok. 300 Bar i dopiero po ich osiągnięciu ECU pozwala otworzyć wtryskiwacze i uruchomić jednostkę. Pierwsze co bym na twoim miejscu zrobił to wyciągnął regulator ciśnienia i go wyczyścił no i może wymieniłbym na nim gumowy O-ring. Jak to zrobić masz tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...aliwa_jtd.html
Jest to najprostsza i najtańsza czynność. Po wyczyszczeniu jeżeli to nie pomoże będziesz musiał zrobić porządnie próbę przelewową żeby zobaczyć czy wtryski już nie leją. Powyższa czynność powinna pomóc a jak dalej będzie problem to pisz to będziemy dalej diagnozowali (chociaż dalszy scenariusz może być już droższy). Problem z pewnością tkwi w za niskim ciśnieniu na listwie. Do dzieła i powodzenia.
No to chyba się zabiorę za to jak mówisz wg linka jakiego podałeś (wielkie dzięki jak na razie za dotychczasową pomoc).
Tylko mam jedno pytanie, co mnie zastanawia. Czy jeżeli byłby ten regulator walnięty, to czy nie powinien on tak samo odpalać na zimnym silniku? Zastanawia mnie dlaczego tylko na ciepłym. Jak jest zimny to pali dobrze, zresztą sam widziałeś logi. A jak jest zagrzany no to widzisz co jest grane.
Pewnie się mylę, ale czy nie jest tak, że pod wpływem ciepła rozszerza się (jakiś tam element) który może takie coś powodować?
Właśnie dobrze przeczuwasz... bo tym co na temperaturę silnika reaguje są wtryski. Ale na chwilę obecną jestem optymistą i wolałbym żeby tymi tanimi środkami coś tobie pomóc. A może coś ci puszcza na uszczelniaczu regulatora i uda się zaradzić... To chwila roboty a kosztuje mniej jak 10zł. Działaj i daj znać jak pójdzie...
Dzisiaj wyczyściłem ten regulator, sitko dobrze przedmuchałem kompresorem a wpierw umyłem go delikatnie pędzelkiem. Założyłem zapaliłem i autko chodzi, tzn na zimnym....jak będę po trasie to napisze, czy wszystko jest już ok. Ale zrobię też tą próbę przelewową, może wtedy się coś wyjaśni. A tą próbę zrobić na zimnym silniku czy po trasie? No chyba, że to nie ma różnicy?
Próbę robi się dla ciepłego silnika tak jak w opisie zrób to sam:
Sprawdzanie Wtryskiwaczy CR
Wiadomo jednak że pewien czas zajmie tobie zrobienie układu pomiarowego więc silnik trochę ostygnie. Powodzenia
Witam, po dłuższej przerwie. Nie udało mi się zrobić wcześniej tej próby, ale dzisiaj wkońcu się za to wziąłem. Zdjęcia poniżej. sumka33, chciałem Ci jeszcze powiedzieć, że po wyczyszczeniu tego regulatora autko pali wg mnie dużo lepiej na gorącym silniku. Przedtem kręcił krecił i kręcił a teraz 3-4 obroty i zapala. Nie wiem czy nie powinien od razu palić jak jest gorący, no ale zaskoczyło mnie to tak w miarę pozytywnie.
Zdjęcia z próby przelewowej: Od lewej strony to butelka od strony rozrządu.
A tutaj to samo zdjęcie, ale może będzie lepiej widać:
Z niecierpliwością czekam na komentarzPozdrawiam
Super i widać że skrajne wtryskiwacze odstają (jeden bardziej, drugi mniej) ale gdybyś sprawdził ile tego paliwa jest (konkretną wartość)... byłoby naprawdę super. Mógłbyś jeszcze wrzucić logi z korekt dla wszystkich wtryskiwaczy i kąta wyprzedzenia wtrysku z ciśnieniem na listwie CR, bo bardzo prawdopodobne że coś z dwoma wtryskami ci się już dzieje...
Ostatnio edytowane przez sumka33 ; 08-05-2012 o 18:31
Ok... to widać że pierwszy z lewej już powoli zaczyna kończyć swój wtryskowy żywot. Ze skrajnym prawym jest troche lepiej ale martwi też to że ogólnie wszystkie mają dużą ilość paliwa przelewowego. Mam nadzieję że po czyszczeniu regulatora samochód już lepiej pali i będzie można odwlec naprawę w czasie. Moja skromna rada jest taka żebyś narazie jak prawidłowo zaczął odpalać tego nie ruszał a jak już zacznie ci bardziej doskwierać problem to zrobić logi o jakich wyżej pisałem i (prawdopodobnie) będzie kolej na ten pierwszy wtryskiwacz.