Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Podświetlenie led a regulacja jasności

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Question Podświetlenie led a regulacja jasności

Witam. Pytanie do tych którzy mają tak wykonane podświetlenie zegarów. Czy działa Wam funkcja regulacji jasności po założeniu ledów ?? W poprzednim aucie po założeniu ledów straciłem tę funkcję. Mam spaloną jedną żarówkę ( zegarek ) i tak się powoli do tego zabieram i pomyślałem właśnie o zastosowaniu ledów. Jak coś dajcie znać. Pozdrawiam!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Niestety ale regulacje staje się niemożliwa gdy zastosujemy ledy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb

Diody nawet o napięciu pracy zbliżonym do żarówki mają inna charakterystykę. Charakterystyka żarówki nie jest liniowa, steruje się nią ciut inaczej. Także jak napisał przedmówca taki układ nie będzie działał.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

kolego tomito a może jest jakiś sposób, trik aby zadziałało - widzę, że co nie co wiesz o elektronice więc pytam

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Ostatnio wymieniałem podświetlenie u siebie, nie lubię gdy jakaś kontrolka nie świeci - esteta ze mnie niemiłosierny Nie myślałem jednak aby podmienić wsio na diody... być może dlatego, że samo rozbrajanie deski było... męczące

Co do sterowania, nie przyglądałem się temu u mnie wydaje się że w przypadku żarówek (które wg. mnie są OK, długo wytrzymują, a wymiana wszystkich po kilku latach daje efekt - jest jaśniej!) - sterowanie odbywa się przez PWM - dla żarówek jest to najczystsza droga. Przy LED'ach najlepsze efekty uzyskuje się przy sterowaniu prądowym. Muszę rzucić okiem na schemat elektryki u siebie. Podejrzewam, że u mnie zaszyli sterowanie jasnością w module zegarów - choć muszę to sprawdzić, jeśli tak to może nie być łatwo. Wszystkie żaróweczki zastąpiłeś LED'ami?

A bym zapomniał o zasadniczym pytaniu, czy dobrałeś LED'y tak aby odpowiadały parametrom zasilania żarówek?
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 31-07-2010 o 10:54
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

jeszcze nic nie wymieniłem ponieważ nie wiedziałem jak będzie z tym sterowaniem jasnością - zrobię tak jak piszesz i założę normalne w świecie żaróweczki - a tak przy okazji dysponujesz może fotką takiej żaróweczki - jest to kolejny wymysł AR jak kochana postojówka ??

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Lightbulb

Panie kolego co do żaróweczek to chyba standard 12V 1.2W, ja kupuję Tungsram, o takie:

Żaróweczka 12V 1.2W

Cena 1 - 1,5 PLN za sztukę, kupuję u siebie w Polmozbycie - jest to raczej rynkowy standard, choć mogą być odstępstwa wymiarowe.

Co do wymiany, to masz AR 156 po FL, tu masz instrukcję jak tego dokonać:
    Wymiana żaróweczki konsola Kolega Jaremi to opisuje.

Wracając do tych LED'ów - nie twierdzę, że są złe - absolutnie! Jednak ich montaż w jednym modelu jest łatwiejszy w innym trudniejszy, a najlepiej przy profesjonalnym tuning'u LED'owym nazwijmy to tak zrobić nakładkę w postaci układu do prądowego sterowania diodami, takie jest moje zdanie. Wtedy nikt nie powinien narzekać że za często się przepalają, że są problemy w regulacją jasności, a innemu kierunkowskazy nie działają

P.S. Proszę śmiało pytać jak coś niejasno opisałem... na codzień mam obok kumpli po fachu, więc rzucając jeden termin rozumiemy się, nie każdy interesuje się elektroniką czy jest elektornikiem.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 31-07-2010 o 12:05