• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Słabe oświetlenie AR159

Auto
Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT
Słabe oświetlenie AR159
Sporo użytkowników 159-tek uskarża się na słabe oświetlenie standardowych „nie-xenonowych” lamp. Ja także zaliczałem się do tej grupy. Postanowiłem coś z tym zrobić. Jako że nie jestem zwolennikiem wstawiania zenonów (chiński xenon) w miejsce żarówek halogenowych pozostało mi przywrócenie w miarę możliwości wzorowego stanu lamp.
Wbrew pozorom dołożenie tylko kilku pln do lepszych żarówek może dać fajny efekt. Jak dla mnie dobry stosunek jakości do ceny mają philips +30%. Testowałem także +130% które są kilkukrotnie droższe. Faktycznie dają więcej światła, ale różnica w cenie nie jest adekwatna do różnicy jakości. Należy także pamiętać, że bardziej wysilone mają krótszą żywotność.
Sama wymiana żarówek nie dała zadowalającego efektu, więc poszedłem dalej. Nie chciałem wysyłać swoich odbłyśników na regeneracje bo może trwać to nawet do 2 tygodni wiec poszukałoem i udało mi się dostać w rozsądnej cenie wkłady soczewka + odbłyśnik do obydwu lamp. Zabrałem się za wymianę. Jeżeli chodzi o proces wymiany to zajęło mi to niewiele ponad 3 godziny. Na YT jest filmik ukazujący demontaż zderzaka, natomiast lampy 159 są ta tyle sympatyczne, że nawet nie trzeba ich rozklejać aby wymienić wkład świateł mijania. Problem jest tylko z dostępem do jednej śrubki, który to można rozwiązać przez wkręcenie na maksa regulacji poziomu.
Jeden z moich odbłyśników wyglądał tak:
IMG_20160329_164633_2.jpg
Dodatkowo obydwie soczewki po przetarciu palcem:
IMG_20160329_164626_2.jpg
Drugi odbłyśnik był w trochę lepszym stanie, ale strasznie ubrudzony podobnym pyłem jak soczewki.
Dla sprawdzenia efektu przed rozpoczęciem oraz po zakończeniu prac wykonałem kilka fotek używając trybu manualnego aparatu (aby nie zmienić parametrów ekspozycji).
I tak..
Przed:
IMG_3591.jpgIMG_3592.jpg
Po:
IMG_3595.jpgIMG_3596.jpg

Efekt jest świetny, także polecam.
W razie czego dysponuję swoim kompletem soczewek i odbłyśników.
Jakby ktoś planował podobną robotę a nie chciał czekać na metalizacje, możemy się dogadać i odstąpię swoje części.

Najlepsze żarówki halogenowe jakie używałem to Phillips White Vision 4300k. Efekt nieporównywalny do większości dostępnych na rynku. W parze ze sprawnymi lampami świecą bardzo dobrze.

2 tygodnie na regeneracje odbłyśników ??
Jak ja podzwoniłem... to po 2 godzinach od przywiezienia miałem odebrane.

P.S Są juz podobne tematy na formu.

Pierwsze co zrobiłem po zakupie alfy to wymiana soczewek na nowe...

Zdjęcie przed operacją:
533.jpg

534.jpg

I po operacji...

535.jpg

536.jpg

Oba zdjęcia w tych samych lokalizacjach.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Nowe soczewki pod żarniki d2s 260 zl

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Za regenerację odblysnikow zapłaciłem 200 PLN w firmie regeneracja-hc.pl
Akurat byłem w okolicy gostynia a całość trwała niewiele ponad godzinkę :-)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Regenerują w Gostyniu? To pasuje. 50 km ode mnie wiec jakby co podskoczę.

Nie wiem czy podałem dobry adres www ale jak coś to googluj "Hubert Cugier regeneracja lamp"

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Regenerują w Gostyniu? To pasuje. 50 km ode mnie wiec jakby co podskoczę.

A jeśli ktoś ma dalej, to można za kaucją (bodaj 100zł) zamówić nowe odbłyśniki i po wymianie wysłać stare, więc w żadnym wypadku operacja dwa tygodnie nie trwa.

Jeśli ktoś narzeka na jakoś świateł w 159, to polecam natychmiast te odbłyśniki regenerować - różnica w ilości światła ogromna.

Tylko jak ja mam to samemu zrobić jak pół dnia się męczyłem z wymianą żarówek. :p

Nie. Nawet jest tu kilka tematów odnośnie trudnego dostępu do żarówek. Wiadomo, za pierwszym razem najgorzej. Później to już chwilka. Chociaż tutaj widzę zrzuca się zderzak więc może dostęp jest spoko.

Tylko jak ja mam to samemu zrobić jak pół dnia się męczyłem z wymianą żarówek. :p
Z tymi zarowkami to chyba naprawdę żart :-))
Z zarowkami od krótkich problemu nie ma natomiast przy długich przyda się pomóc kogoś z drobnymi dłońmi ale też jest to ogarnięcia w kilka minut :-)

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Faktycznie przesadziłem z tymi dwoma tygodniami. Jak w 166 regenerowalem całe lampy i miałem możliwość zawiezienia na miejsce to im na miejscu tydzień zszedł..
Nie mniej jednak efekt jest. Miałem okazję pojeździć wieczorkiem wczoraj i muszę przyznać że komfort się poprawił znacznie :)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Co wy macie z tymi zarowkami? Wymienia sie je w 3 minuty.

Z innej beczki - polerowaliście lampy ?

Polerowanie lamp nic nie da. Niestety w 159 dochodzi z biegiem czasu do wypalenia odbłyśników i jedynym sprawdzonym rozwiązaniem jest demontaż lamp, wyjęcie odbłyśników z soczewkami i ich odnowa. Jeśli okaże się, że odbłyśniki są w porządku - to i tak na 99% będą przybrudzone, tak samo jak soczewka od wewnętrznej strony. Po wyczyszczeniu (i ew. regeneracji odbłyśnika) oświetlenie zmienia się diametralnie.

Soczewka wychodzi razem z odblysnikiem czy jak to jest? Bo planuje zamówić odblysniki i potem odesłać swoje a co z soczewka?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót