Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja bym bral

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin.Szczecin Zobacz post
    Czy ktoś z Warszawy byłby w stanie obejrzeć te 2 krajowe egzemplarze w Carserwisie i podzielić się spostrzeżeniami:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-0...C33123401.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33304017.html Dzięki!

Czolem,
    Byłem w okolicy wiec widziałem ta czerwona.

Ogolnie wygląda przyzwoicie, na fotelach nie widać sladow zużycia, zadnych check engine, silnik pracuje równo (przynajmniej na jalowym). Auto pochodzi od firmy leasingowej, kupione w carservisie ale serwisowane w Polinarze w Plocku patrząc po pieczątkach. Blachy warszawskie. Wbite serwisy co 30, 60 i 90 k oraz wpis z kwietnia tego roku ale bez andotacji co było robione. Biorac pod uwage przebieg to rozrząd chyba nie ruszany ale z drugiej strony interwal do 4 lata lub 150k (inna sprawa czy liczyc od daty produkcji czy pierwszej rejestracji Sprzedawca nie widział co było robione w aucie (zadzwoni Pan do Plocka i się dowie . Auto było na gwarancji do końca października 2013 r. Carservis dorzuca swoja 3 miesieczna (był jakiś watek na forum odnośnie tego ubezpieczenia).
    Auto stoi na 17 calowych alusach i letnich michalach primacy hp w dobrym stanie, mysle ze na 2 sezony stykna bez problemu. Zimowych niestety do auta nie ma a zamiast kola zapasowego jest jedynie zestaw naprawczy. Tarcze hamulcowe w dobrym stanie, bez sladow rdzy czy innych wizualnych defektow
    Poziom wyposazenia progression czyli sredni bez ksenonow i navi ale za to czujniki parkowania przod i tyl i kierownica obszyta skora z dodatkowych ficzurow
    Kierownica tez w dobrym stanie. Auto jak to auto używane ma trochę rysek na lakierze i w srodku jest jedne takie zadrapanie po konsoli srodkowej na całej dlugosci ale delikatne. Jazdy próbnej nie odbyłem bo akurat byłem ze swoja Frau a ona potrafi zniechecic nawet najlepszego sprzedawcę Na wstępnie powiedziała ze 159 się jej wizualnie nie podoba ani z zewnątrz ani w srodku. Mina sprzedawcy bezcenna Wiec test drogowy 2.0 będę musial przelozyc na dogodniejsza chwile
    To chyba wszystko w telegraficznym skrocie. Aha klima działa ale moim zdaniem do nabicia, bo dmuchala rachitycznie biorac pod uwagę aktualne upaly

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał jdef90 Zobacz post
    Witam, niestety nie mogę zamieszczać postów na bazarze... a szukam dobrej 159 SW w dobrej cenie. Może dzięki Waszej pomocy uda mi się uniknąć wtopy albo kupić coś rozsądnego
    Priorytety... po przejechaniu 1,9 150 KM sądzę, że raczej potrzebuję 2,4 ale to zweryfikuje sytuacja rynkowa.
    Auto musi mieć (w kolejności priorytetów): relingi, PDC przód, tapicerka materiałowa lub skóra z podgrzewaniem foteli, BOSE, mocny silnik, ksenony. Chętnie automat, chętnie Q4. Wracając do budżetu... Alfą chcę się przebujać do kolejnych wakacji, ale im wyższy budżet tym ciekawsi konkurenci, tak więc Alfa musi być okazją. Zasada jest prosta - kupić jak najtaniej coś rozsądnego, więc w sumie nawet dobre 120 KM może mnie zainteresować. Z zakupem mi się nie śpieszy. Tak naprawdę auto potrzebne na wrzesień-październik ale wtedy to pewnie i kupię Octavię. Na Alfę więc nie chcę wydać więcej niż 30k PLN, ktoś widział coś takiego?
    Mieszkam dwa rzuty beretem od Carservisu, jeździłem właśnie tam jedną 159 (czarna deska z brązowymi boczkami drzwi i nieoryginalną przednią szybą...), chętnie pomogę w pobieżnych oględzinach aut z Wawy i okolic bo zapewne będę większość oglądał...
    Może ma też ktoś 1,9 po chipie, żeby stwierdzić organoleptycznie czy daje redę?

która czarna ? taka ?

Byłem dzisiaj przy Polczynskiej i oprócz tych 3 które wisza na stronie to dwie kolejne czekaly na przyjecie do komisu wiec jest co sprawdzać

Dodano po 5 minutes:

errata do tej czerwonej. W ogłoszeniu nie pisza ze bezwypadkowa a nie miałem okazji zglebic tego tematu ze względu na mało sprzyjające okoliczności do dłuższych pogawędek mowiac lekko eufemistycznie Ale jak mowilem auto nie odstrasza wyglądem Ciekawe czy carservis dopuszcza testy u Twardowskiego ?
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 08-07-2014 o 22:22 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał salata Zobacz post
    Witam . Orientuje się ktoś może jak wyglada sprawa sprowadzenia samochodu z Belgii bądz Holandii bez opłaconego Vatu.? Znajomy kupił samochód i otrzymał rachunek bez opłaconego poatku VAt. (jest tam napisane że Vat nie jest potrzebny bo samochód przeznaczony jest na eksport) . Czy po powrocie do kraju będzie musiał opłacić ten VAt czy wystarczy zaświadczenie z Urzędu Skarbowego że nie wymagany jest Vat bo opłacona jest akcyza . (Koszt ok 160zl ) . Proszę o odpowiedz Pozdrawiam
    był już watek w tej sprawie

http://www.forum.alfaholicy.org/pora..._samochod.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

pieta musisz zmienic opis pod avatarem i dodac jeszcze jedno albo - 3 litery

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 159 2,0 JTDM 170

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Ważą mniej więcej tyle samo (na papierze oczywiście)... silnik 2.0d o mocy 184 koni i momencie 380Nm rozpedza furkę w 7,5 sekundy... Alfa 170 konna daje setkę po 8,8s... przepaść (wiadomo, że różnicę robi napęd na starcie).

8,9s ma BMW 2.0d 150koni.

No coz... wniosek taki, ze czekamy na Giulie z tyl napedem
    tu jest fajna przeglądarka osiągów http://www.zeperfs.com/en/fiche1298-bmw-320-d-e90.htm
    wersja 163 KM praktycznie to samo co 170 KM w 159, te mocniejsze ( 177-184 ) oczywiście lepiej, ale wymiana rozrządu w ASO 15 tys, poza 7-8 :-)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar ambienT
    Mieszka w
    71
    Auto
    QV

Domyślnie

Witam,

czy ktoś przeprowadzał wcześniej oględziny tych dwóch modeli ?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33158071.html

http://amicar.otomoto.pl/alfa-romeo-...C32445847.html

Auta stoją w Amicarsie na Robotniczej, jakieś opinie na temat tego salonu sprzedaży istnieją? Czy można tam kupić auto używane z "spokojniejszą" głową niż gdzie indziej ?

Pozdrawiam!

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ja tam kupiłem. Wiem że chyba jeszcze 2 osoby też. Czy ze spokojniejszą głową, nie wiem.Myślę że jak wszędzie trzeba dobrze sprawdzić.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam Kolegów! Pytanie - czy był może ktoś i oglądał tą sztukę? Oraz czy ma ktoś może jakieś uwagi co to tej wersji silnika/wyposażenia?

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-174...381478203.html

Z góry dzięki za odpowiedź!

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Ostatnio w Amicarze są bardzo biedne 120 KM egzemplarze, większość ma sporo do lakierowania i tapicerki do prania, a cena w cale nie jest jakaś mega okazyjna
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar ambienT
    Mieszka w
    71
    Auto
    QV

Domyślnie

Po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że auta lecą na Wrocław z Włoch, stąd te braki lakieru oraz kiła na tapicerce, niemniej jednak podjadę i obczaję bo na następny tydzień jadą 2.0 JTDM a na takiej w kombii mi najbardziej zależy