Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
-
Użytkownik
Alfa i Omega
-
07-01-2010 22:02 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Dwusuwowiec

Napisał
maciejbydg_87
prądu nie ciągnie wogóle

tylko elektrolit w trudnych warunkach traci swoje właściwości więc prąd poprostu znika

c
mi raz w poldolocie aku trzymał 2 lata tylko a zkolei w Matizie mamy aku od nowości 7-8 lat bez wymiany bez doładowań.... więc róznie bywa

Ehhh, życie :-)
-
Użytkownik
Rowerzysta

Napisał
maciejbydg_87
prądu nie ciągnie wogóle

tylko elektrolit w trudnych warunkach traci swoje właściwości więc prąd poprostu znika

Tak zgodzę się z Tobą że najczęstszym problemem jest zły elektrolit, ale zdarza się również tak że aku jest dobry, a problem jest gdzie indziej, np. w radiu, spotkałem się z kilkoma takimi przypadkami. I właśnie takowy problem miał mój brat, mianowicie:
kupił samochód, początek zimy 2009/2010, przyjechał do domu, autko postało kilka dni w garażu(przerejestrowanie, przegląd itd) aku padł, więc podłączył pod prostownik, 24h - pełne ładowanie, pojeździł kilka dni samochodem, spoko. Później znów musiał postawić auto w garażu na 2-3 dni, idzie do samochodu próbuje odpalić dupa. Pierwsza myśl: "pewnie poprzedni właściciel nie zmieniał akumulatora bo i tak auto sprzedawał." Więc brat kupił nowy aku, kilka dni i znów padł. Mrozów nie było i co było powodem? Właśnie radio, miało jakieś zwarcie w "środku" na kablach (muszę je wziąć i rozkręcić jak znajdę czas), odpiął radio i po problemie, aku trzyma nawet na największych mrozach, nawet jak nie jeździ autem po 2-3 dni i nie ma najmniejszego problemu. I stąd taka moja propozycja co do Twojego problemu marcineczq, a wcale tak być nie musi.
A zamiast od razu kupować nowy aku, odepnij radio i sprawdź, może jak raz
Pozdrawiam Kierownik
-
Użytkownik
Alfa i Omega
-
Użytkownik
Pirat drogowy
Mam takie pytanie odnośnie alfy 33, czy wtryskiwacze są połączone szeregowo i wtrysk następuje jednocześnie? Taką wiadomośc przekazał mojemu bratu mechanik, któremu wreszcie udało się uruchomic alfe, bo ja i ojciec (schab) dawno straciliśmy cierpliwośc.
-
Użytkownik
Dwusuwowiec
mi bardziej chodzi o inna rzecz
że raz alfa potrafi stać na mrozie -15 -17 przez tydzień nie ruszana i odpala bez problemu
a raz dwóch dni nie potrafi ustać w temperaturze ledwo poniżej minusa
to jedynie co mnie zastanawia
co ma radio do tego ?
przez 2 dni ciągnie więcej prądu niż przez siedem i to w niższej temperaturze
?
to tyle
-
Moderator
Romeo

Napisał
mac1us
Mam takie pytanie odnośnie alfy
33, czy wtryskiwacze są połączone szeregowo i wtrysk następuje jednocześnie? Taką wiadomośc przekazał mojemu bratu
mechanik, któremu wreszcie udało się uruchomic alfe, bo ja i ojciec (schab) dawno straciliśmy cierpliwośc.
Wtrysk paliwa następuje jednocześnie na wszystkie cylindry tylko przy zimnym silniku, przynajmniej tak powinno być
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
-
Użytkownik
Rowerzysta
75andrew155
Wszystkie boxery mają jednoczesny wtrysk paliwa na wszystkie cylindry przez cały czas pracy silnika.Na schematach elektrycznych widać to wyrażnie że sygnał jest podawany na
wtryskiwacze z jednego pina sterownika.
Pozdrawiam
-
Użytkownik
Dwusuwowiec
-
Moderator
Romeo

Napisał
cichy
75andrew
155
Wszystkie
boxery mają jednoczesny wtrysk paliwa na wszystkie cylindry przez cały czas pracy
silnika.Na schematach elektrycznych widać to wyrażnie że sygnał jest podawany na
wtryskiwacze z jednego pina sterownika.
Pozdrawiam
Tu możesz mieć rację bo ja nie jestem tego pewny jak to jest w boxerach
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Tagi użytkowników
Uprawnienia