W najbliższym czasie wymieniam olej i filtry w związku z czym zastanawia mnie montaż sportowego wkładu filtra powietrza. Najtańszą opcją (przyzwoitą) jest K&N - koszt około 200zł.
Teraz pytanie do osób posiadających sportowy wkład oraz tych posiadających wiedzę w temacie - jakie korzyści poza ekonomicznymi (na dłuższą metę) daje taki wkład.
Nie chodzi mi oczywiście o wzrost mocy itp bo się czegoś takiego nie spodziewam, ale np. czy rzeczywiście są lepsze doznania akustyczne w czasie pracy silnika?

Doznań akustycznych raczej wielkich nie będzie, chociaż wprawne ucho właściciela różnicę pewnie zauważy. Zmieni się niewiele, tym bardziej, że nadal pozostaje oryginalna puszka, która tłumi dźwięk.
Ja w 156 miałem totalnie przerobiony dolot, łącznie z usunięciem tłumika szmerów, montażem stożkowego filtra powietrza w oryginalnej puszce i w końcu doprowadzeniu no niej powietrza bezpośrednio z poza samochodu, tzn zrobiłem specjalny otwór w zderzak, a wszystko połączyłem rurą spiro. Wszystko jest opisane tutaj: 156 T.S. - dolot powietrza
Efekty dźwiękowe w tym przypadku były odczuwalne.
Pozdrawiam.
- Rafał
ja kupiłem wkładkę pipercross za całe 35zł była w promocji (normalna cena 55 eur) i na niższych obrotach jest fajny basowy pomruk i jakby się elastyczność poprawiła, ale 200 bym za to nie dał wg mnie za dużo.
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie
Żadnej ekonomii nie będzie. Papierzak kosztuje 30zł, K&N 200.
Zakładając, że papierzaka zmieniasz co 10tkm, to K&N po 70tkm będzie już w opłakanym stanie.
Nie wiem jak w TS'ie, ale ja tam byłem zadowolony z K&N w benzyniaku. Dźwięk zmieniony, samochód chętniej się wkręcał na obroty, wyższe spalanie, bo przecież chciało się posłuchać tych wszystkich efektów
O taki filterek trzeba jakoś dbać, kupić olejek do nasączania itp. W ALfie tuż za puszą jest przepływomierz, więc zwiększy się ryzyko jego szybszego uszkodzenia, jeśli powstanie gdzieś dziurka, czy nawet zaciągnie olej, wodę itp. A propos wody - jak zaliczysz głęboką kałużę, to % szans na uwalenie silnika na pewno dużo większy niż na papierzaku.
Czy zamontowałbym sportowy filtr do TS'a...? Nie
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
Szczerze mówiąc to kupując papierowe wkładki Mann płaciłem chyba 50zł a teraz wydaje mi się, że jeszcze więcej kosztują.
A jak byś śledził ceny UFI, to byś zauważył, że spadły one z ok 45 na ok 32zł jakoś tak. Z tym, że nie ma już pełnych od spodu.
Do 09/2011 zawsze kupowałem filtr UFI, który z jednej strony był pełny. Boshe, oryginał, czy inne z tego co widziałem posiadały dziury po obu stronach. Teraz już bez znaczenia
W Oplu Tigrze miałem stożek K&N i auto ładnie warczało, choć (o dziwo) na niskich obrotach wydawało mi się, że lekko muliło. Miałem pewne problemy z autem i byłem zmuszony sprawdzić czy to nie wina filtra i założyłem NoName'a za 40 zł dla porównania, efekt - dźwięk nie ten, reszta praktycznie bez zmian. Powróciłem do starego K&N i znowu wrażenia akustyczne - lepsze. Warto było mieć to ustrojstwo.
Podsumowując - posiadając stożek K&N oraz zwykły NoName za 40 zł słychać było ewidentnie różnicę w dźwięku auta. Wrażenia z jazdy - minimalne bądź nieodczuwalne.
Wszystko fajnie tylko, że temat nie dotyczył stożka bo to dla przepływki z tego co pamiętam zazwyczaj w TS źle się kończyło.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki