Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar drift-r
    Mieszka w
    STMI/Łódź/Szczecin (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    57 d 8 h 40 m

Domyślnie Sportowy wkład K&N filtra powietrza w 1.6TS - warto?

W najbliższym czasie wymieniam olej i filtry w związku z czym zastanawia mnie montaż sportowego wkładu filtra powietrza. Najtańszą opcją (przyzwoitą) jest K&N - koszt około 200zł.
    Teraz pytanie do osób posiadających sportowy wkład oraz tych posiadających wiedzę w temacie - jakie korzyści poza ekonomicznymi (na dłuższą metę) daje taki wkład.

Nie chodzi mi oczywiście o wzrost mocy itp bo się czegoś takiego nie spodziewam, ale np. czy rzeczywiście są lepsze doznania akustyczne w czasie pracy silnika?

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    21 d 4 h 20 m

Domyślnie

Doznań akustycznych raczej wielkich nie będzie, chociaż wprawne ucho właściciela różnicę pewnie zauważy. Zmieni się niewiele, tym bardziej, że nadal pozostaje oryginalna puszka, która tłumi dźwięk.
    Ja w 156 miałem totalnie przerobiony dolot, łącznie z usunięciem tłumika szmerów, montażem stożkowego filtra powietrza w oryginalnej puszce i w końcu doprowadzeniu no niej powietrza bezpośrednio z poza samochodu, tzn zrobiłem specjalny otwór w zderzak, a wszystko połączyłem rurą spiro. Wszystko jest opisane tutaj: 156 T.S. - dolot powietrza
    Efekty dźwiękowe w tym przypadku były odczuwalne.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Romeo Avatar krycho91
    Mieszka w
    Derewiczna / Radzyń Podlaski /Ursus
    Auto
    164 Super 2.0 8V, Maxima j30 3.0 V6
    Czas spędzony na forum
    26 d 11 h 11 m

Domyślnie

ja kupiłem wkładkę pipercross za całe 35zł była w promocji (normalna cena 55 eur) i na niższych obrotach jest fajny basowy pomruk i jakby się elastyczność poprawiła, ale 200 bym za to nie dał wg mnie za dużo.
    Renault 25 2.2 1986r.- była
    Renault 25 2.0 1991r.- była
    AR 164 T.Spark aktualnie

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 45 m

Domyślnie

Żadnej ekonomii nie będzie. Papierzak kosztuje 30zł, K&N 200.
    Zakładając, że papierzaka zmieniasz co 10tkm, to K&N po 70tkm będzie już w opłakanym stanie.

Nie wiem jak w TS'ie, ale ja tam byłem zadowolony z K&N w benzyniaku. Dźwięk zmieniony, samochód chętniej się wkręcał na obroty, wyższe spalanie, bo przecież chciało się posłuchać tych wszystkich efektów
    O taki filterek trzeba jakoś dbać, kupić olejek do nasączania itp. W ALfie tuż za puszą jest przepływomierz, więc zwiększy się ryzyko jego szybszego uszkodzenia, jeśli powstanie gdzieś dziurka, czy nawet zaciągnie olej, wodę itp. A propos wody - jak zaliczysz głęboką kałużę, to % szans na uwalenie silnika na pewno dużo większy niż na papierzaku.

Czy zamontowałbym sportowy filtr do TS'a...? Nie
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 8 h 40 m

Domyślnie

Szczerze mówiąc to kupując papierowe wkładki Mann płaciłem chyba 50zł a teraz wydaje mi się, że jeszcze więcej kosztują.

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 45 m

Domyślnie

A jak byś śledził ceny UFI, to byś zauważył, że spadły one z ok 45 na ok 32zł jakoś tak. Z tym, że nie ma już pełnych od spodu.

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 8 h 40 m

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Z tym, że nie ma już pełnych od spodu.
    Tzn?

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 45 m

Domyślnie

Do 09/2011 zawsze kupowałem filtr UFI, który z jednej strony był pełny. Boshe, oryginał, czy inne z tego co widziałem posiadały dziury po obu stronach. Teraz już bez znaczenia

Użytkownik Ogier Avatar turtil
    Mieszka w
    Wyrzysk
    Auto
    147 JTDm 120KM 05r. + CBR F4 00r.
    Czas spędzony na forum
    6 d 6 h 24 m

Domyślnie

W Oplu Tigrze miałem stożek K&N i auto ładnie warczało, choć (o dziwo) na niskich obrotach wydawało mi się, że lekko muliło. Miałem pewne problemy z autem i byłem zmuszony sprawdzić czy to nie wina filtra i założyłem NoName'a za 40 zł dla porównania, efekt - dźwięk nie ten, reszta praktycznie bez zmian. Powróciłem do starego K&N i znowu wrażenia akustyczne - lepsze. Warto było mieć to ustrojstwo.

Podsumowując - posiadając stożek K&N oraz zwykły NoName za 40 zł słychać było ewidentnie różnicę w dźwięku auta. Wrażenia z jazdy - minimalne bądź nieodczuwalne.

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 8 h 40 m

Domyślnie

Wszystko fajnie tylko, że temat nie dotyczył stożka bo to dla przepływki z tego co pamiętam zazwyczaj w TS źle się kończyło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

filtry k&n opinie

k&n filtry opinie

filtr k&n opinie

opinie filtr k&n alfa romeo

filtry k&n czy wartofiltr powietrza k&n opiniefiltr kn opinieFITRY K&N-OPINIEk&n opiniefiltr powietrza wkład sportowy forumk&n korzyścico daje wkładka k&nfiltr powietrza k&n czy zwykłyFILTR SPORTOWY KN opiniefiltry k n opiniefiltr powietrza kfiltry powietrza k&n opiniefiltry powietrza ksportowy wklad powietrzawklad kwkład k&n czy wartoczy jest fajny glos z sportowego wkladu k&nsportowy filtr kn czy coś dajemodyfikacja filtra powietrza alfa romeo 1.6opłaca sie założyc filtr powietrza k&n do alfy 156wkład k&nsportowe wkładki filtrów zużycie paliwajaki filtr oleju do ts 1.6wkladka filtra powietrzakn filtr powietrza opinieCzy warto zalozyc sportowy filtr powietrza na miejsce oryginałufiltry kwkład filtra powietrza sportowywkladka filtra knopinie filtry kopinie filtra powietrza kopinie na temat filtrow sportowychsportowy wkład filtra powietrza opiniesportowy wkładka do filtra powietrza zużycie paliwasportowy filtr powietrza alfa romeo 159

Zakładki

Uprawnienia