witam
Niedawno stałem się posiadaczem AR 147 1.9 JTD 16v 2003 r. Maszyna jak marzenie. Jeździ się dobrze i miło. Ale nie o tym.
Do 140 km na godzinę jest dobrze. Problem następuje a 6 biegu. Mianowicie przy większej prędkości (około 140 km na godzinę na naszych pięknych autostradach) przy mocniejszym i gwałtowniejszym wcisnięciu pedału gazu (a przy tej mocy aż korci) wyskakuje błąd silnika. Ogranicza moc, utrzymanie prędkości 130 km jest trudne. Zmniejszona elastyczność silnika, ograniczona moc, brak odczucia turbo itp, itd. Jazda na 5 i 6 biegu z pedałem w podłodze na za zegarze max 130. Po wyłączeniu samochodu i włączeniu błędu nie ma do momentu ponownego gwaltownego przyciśnięcia i wyskoczeniu tego błędu. Po wizycie u mechanika i przeczyszczeniu jednego czujnika turbo i wymianie drugiego delikatna poprawa jednak błąd w dalszym ciągu występuje przy mocniejszym wciśnięciu. Co może być problemem? Zaproponowano mi czyszczenie całego układu dolotowego kolektory itp. czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Nie wiem czy mam zaślepione ERG i czy może to mieć wpływ na prace silnika i turbo?
Będę wdzięczny za każde sugestie.