Jaki jest domowy sposób na odpowietrzenie układu chłodzenia ?

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Czesc,

Od kilku dni zauważyłem u mnie dość istotne wahania temperatury - większe niż zwykle w TS np spada z tych prawie 90C ponizej 2 kreski na podziałce następnie powoli wraca... Jako, że termostat ma 1 rok i 8 msc obstawiam zapowietrzenie układu. Jak po domowemu zrobić odpowietrzenie ? Kiedyś gdzieś czytałem że trzeba uruchomić silnik i odkręcić korek zbiornika wyrównawczego - ale tu moj pytania robić to na zimnym silniku czy na gorącym ? Bo po mojemu to na gorącym ale jak wtedy nie ulec poparzeniu przez plyn ktory może wystrzelić ?

Odpowietrznik jest na chłodnicy - jak staniesz przed samochodem to po jej lewej stronie, w rogu. Po wymianie płynu odpowietrzałem tylko w ten sposób i wszystko gra.

Odkręć korek i tak jak kolega pisze, stojąc twarzą do auta będziesz miał po lewej stronie na górze chłodnicy korek, odkręć i poczekaj aż zacznie lecieć płyn, następnie pouciskaj troche węże (te grube), całość robisz na otwartym obiegu przez nagrzewnice wnętrza.

jeżeli wcześniej bylo ok to raczej wina termostatu
układ to sie sam nie zapowietrzy raczej...

Odświeże troche tematu :)

QBA Odkręć korek i tak jak kolega pisze, stojąc twarzą do auta będziesz miał po lewej stronie na górze chłodnicy korek, odkręć i poczekaj aż zacznie lecieć płyn, następnie pouciskaj troche węże (te grube), całość robisz na otwartym obiegu przez nagrzewnice wnętrza.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/156...trzenie_ukladu_chlodzenia_.html#ixzz421fLohRs

To co tutaj piszesz mowisz na otwartm czyli duzym obiegu czyli samochod nagrzany ma być tak i do tego nagrzewać nadmuchem w środku, wtedy odpowietrzamy ? :) Calość robimy na zapalonym silniku tak :) Dobrze to rozumuje czy coś namieszałem ? :)

Wymieniał mi termostat gość i chyba nie odpowietrzył, tak mi sie wydaję. Bo nawet widze na zbiorniczku duużo baniek jak by z powietrza. A wydaje mi się że wcześniej ąz tyle tego nei było.

Dziękuję za odpowiedzi :)

no raczej , pompa nie poda płynu jak silnik nie chodzi, ogrzewanie tez ma chodzic

No tak zgadza sie, prawda. a odpowitrznik ten w chlodnicy to ta dosyć duża śruba na lewym górnym rogu na krzyżaka ? jak patrze na samochód od przodu oczywiście.

tak dokładnie ta duża czarna śruba na krzyżak, jak odkręcisz trochę to usłyszysz jak powietrze ucieka i płyn zaczyna lecieć

Amortyzatory
Powrót