Ja jezdzilem taka Alfa ostatnio, powiem tak, az tak zle to nie jest do jazdy bez szalenstw wystarcza,silnik jest dosc cichy, przyspieszenie porownywalne z jtd 120km nie trzeba go krecic tak mocno jak T.sparka w 156 zeby jechal, te silniki sa w oplach Insignia a te auta do lekkich tez nie naleza.
Ostatnio edytowane przez grzesb156 ; 12-05-2012 o 22:18
ja wczoraj przeglądałem oferty w jakimś serwisie i dość sporo wyskoczyło mi 1,8 mpi (bo sam szukam benzyny 2,2).
mam pytanie do silników benzynowych (w szczególności 2,2) - czy szukać konkretnego rocznika wzwyż czy wszystkie silniki benzynowe w rocznikach 2005-2007 są bez żadnych istotnych modyfikacji?
Pytanie mam takie czy ktos jezdzi zagazowana Alfa z tym silnikiem?
Cześć,
Ja mam taką alfę od miesiąca. Od razu przerobiłem na gaz.
Obserwacje :
wg mnie nie ma roznicy między jazdą na benzynie i na gazie
spalanie 12l gazu w miescie
silnik cichy, wg mnie wystarczający d tego auta. nie jest to wyscigówka, ale daje rade
gaz robilem u znajacych sie na rezeczy ludzi. robili ople z "tym" silnikiem i stwierdzili, że:
- nie do konca jest to opel, są jakieś modyfikacje (calkowicie inny osprzet, cos pozmieniane przy rozrządzie - dodane jakieś fazy czy coś, nie znam sie)
- podobno duzo lepiej sie zbiera niz ten silnik opla
- powiedzieli, ze jeli dobra instalacja gazowa jest zalozona to zeby sie nie przejmowac czestą regulacją zaworów - proponują trzymać sie po prostu zalecen fabryki jakby gazu nie bylo
Gdyby ktoś chciał kupic angola w dobrej cenie sam miałem go przygarnąć,ale raz że ubezpiecznie w irlandii by mnie zabiło z racji moich 24lat a po drugie wole klekota więc przygarnąłęm czerwoną sucz
http://www.gumtree.com/p/cars-vans-m...fsh/1002778160
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
To nie temat na ogłoszenia....
<<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>
Ja posiadam ten silnik w AR159 w sedanie. Jeździ właściwie tylko po Warszawie (Mokotów, Ursynów, Centrum, Ochota, Wola). Spalanie: 10 - 11 litrów benzyny. Uważam, że to całkiem nieźle jak na wyjazdy pomiędzy 8 a 9ta i powroty między 16 a 18ta. Jak ktoś nie wie to Warszawa jest 5tym najbardziej zakorkowanym miastem na świecie w godzinach szczytu (http://www.rp.pl/artykul/941278.html). Ale ja wożę butelkę wody, gazetę czy książkę w aucie, więc mam to w d.. i się nie spinam na skrzyżowaniach. Wyścigi urządzam w innych miejscach.
Od czasu do czasu jadę nim z Warszawy do Małopolski lub na Śląsk dać jej się przewietrzyć. Spalanie wtedy ok 8l trzymając się raczej 110-130 km/h, czasem tylko but w podłogę. Oczywiście z tym motorem i tą masą bez szaleństw. Wycieczka z najniższym spalaniem: Płock - Warszawa - Płock: mniej niż 6,5l. Ale to w ramach treningu na cierpliwość, hyhy.
Chwalę sobie ten motor do jazdy po mieście. Woli niskie obroty, jest "miękki", dosyć cichy, ładnie zestrojony. Zaznaczam jednak, że mam inne samochody do różnych celów (na trasy po Europie - też 140 KM, ale ropa, do ścigania po torze - 300KM TB, na amatorski rajd - 180 KM V6 i na zlot zabytków - 76 KM).
witam ja posiadam taką 159 to nie prawda ze jest uboga bo jest prawie wszystko jesli chodzi o bajery i elektronike. Fakt jedyny jest taki ze nie nalezy ten silnik do scigania sie ale mi w zupełnosci wystarcza tapicerka rowniez jest nie tak jak kolega napisal sam plastik tylko wszystko jak powinno byc w 159 wypasiknie chcialem diesla bo mowilem z elektronikiem na ich temat poza tym nigdy nie miałem i nie chce diesla ( zima i mróz ) Pozdrawiam
sorki ale zmień elektronika![]()
grunt że jesteście zadowolenijeździłem tym silnikiem w vectrze C i tam nie powalał ani elastycznością ani osiągami.