Przełóż manetki na próbę jak masz.
Przełóż manetki na próbę jak masz.
Już to zrobiłem wczoraj, tylko jak wracałem wieczorem do domu byłem tak padnięty ,ze nie miałem nawet chęci myśleć o tempomacie![]()
Nowa manetka nie pomogla.. nie wlacza wstecznego ;P
Zobacz tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tym_biegu.html
No to mnie zmotywowaliściechyba rzeczywiście poszukam czujnika uniwersalnego.
Natomiast wciąż nie mogę wyczaić tempomatu. Jutro wieczorem wstawię nowy akumulator, mając nadzieję, że przestaną świrować mi xenony, wiec jak mi starczy czasu to spróbuję pogmerać przy manetce, bo czujnik przy hamulcu jest ok (żadnych błędów w FES). Rozumiem, że wiązka od tempomatu idzie prosto do sterownika? Ma ktoś może jakiś schemat tempomatu, względnie całego przełącznika zespolonego? A jeśli nie to czy ktoś z was może mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co sprawdzać w manetce? Rozbierać ją na części czy tylko sprawdzać miernikiem piny na gnieździe od tempomatu? Każda sugestia mile widziana![]()
gdzieś kiedyś wrzucałem kompletne schematy tempomatu i manetki.
Ewentualnie zerknij na mojego chomika z sygnatury.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Witam, mam również problem z tempomatem a dokładnie z tą manetką, normalnie wszystko działa jak trzeba ale wystarczy że chcę włączyć kierunkowskaz to wyłącza mi się tempomat, czy jest możliwość rozebrania tej manetki ? bo ewidentnie coś w niej nie łączy.
chłopaki, jak sprawdzić czy czazsem nie mam skrzyni od 156 tak jak pisza w tym wątku zalinkowanym powyżej?
Wszystkie stany przełącznika tempomatu można sprawdzić MES'em, tam też jest kontrola styku hamulca i sprzęgła.
Manetka (przełącznik) tempomatu komunikuje się bezpośrednio z ECU silnika.
schemat 3.0V6 z manualem:
![]()
Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 12-01-2015 o 12:20