Ja mówie o wycinaniu immo bezpośrednio z Eepromu z ECU kiedy nie można przez OBD2.
Przyklejenie transpondera nie pomoże jak zmienisz ECU w wyniku uszkodzenia itp.
Ja mówie o wycinaniu immo bezpośrednio z Eepromu z ECU kiedy nie można przez OBD2.
Przyklejenie transpondera nie pomoże jak zmienisz ECU w wyniku uszkodzenia itp.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
No ale to jest takie właśnie "sposób" a ECU chyba się nie wymienia zbyt często![]()
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Jak mi padnie imo to też się nie będę szczypał i wytnę to. I tak nawet jakbym zostawił otwarte auto na dobę w centrum miasta to nikt się nie zainteresujetak więc to wszystko nie jest warte zachodu. Nie przy tak starym i nietypowym aucie.
Tyle tylko że postawienie do oryginału trwa z reguły szybciej.
Druga sprawa, nieumiejętne usunięcie immo może spowodować skutki uboczne, typu łapanie błędów, wchodzenie ECU w tryb awaryjny itp. Ostatnio robiłem, a w zasadzie poprawiałem Chryslera po immo off. Autko jeździło i niby wszystko było ok, poza tym że silnik kręcił się tylko do 3 tyś. Po przywróceniu fabryki furka odżyła.
Osobiście staram się zawsze zrobić na oryginał, chyba że klient się uprze wtedy IMMO OFF też się robi, ale głównie w starych Renówkach i Roverach. Ale tu akurat jest sens bo immo siedzi w pilocie (jak nie otworzysz z pilota to nie odpalisz) a lotniki siadają tu nagminnie.
Jest jeszcze inny problem, niektóre sterowniki są bardzo ciężkie do rozbiórki, jak wcześniej takiego nie robiłeś to masz 100% szansę że uwalisz już podczas rozbierania (np. niektóre stery w grupie VAG)
A tu mały przykład, wnętrze ECU z Alfy 156, chyba nie muszę mówić że zwykła lutownica tu nie wystarczy.
![]()
Do kompletu brakuje jeszcze programatora pamięci, żeby odczytać wsad z immobilizera.[/QUOTE]
pytalem podobno jest to w kaplecie