Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Alternatywne podłączenie MP3/Line-in do ICS

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie Alternatywne podłączenie MP3/Line-in do ICS

Cześć,

Od jakiegoś czasu używam wejścia Line-in zrobionego metodą wlutowania się w wejście przedwzmacniacza. Nie ukrywam, że to rozwiązanie nie do końca mi pasuje i szukam jakiejś innej metody. Dlaczego mi nie pasuje?
    1. jak używałem starego telefonu (Samsung Galaxy S+) dźwięk był wyraźnie cichszy niż w przypadku radia czy CD. Po podłączeniu ładowarki (z gniazdka zapalniczki) wyraźnie było słuchać świst z alternatora (być mozę też dlatego, że trzeba było znacznie pogłośnić sam wzmacniacz w ICS). Jak pogłośniło się telefon, to występowało przesterowanie.
    2. zmieniłem telefon (Galaxy S4) i okazało się, że on w ogóle nie widzi tego wejścia jako słuchawek i nie chce dawać na wyjście sygnału
    3. kupiłem Logitech Wireless Speaker Adapter (http://www.logitech.com/pl-pl/produc...peaker-adapter) - fajny sprzęt, który uwalnia od okablowania, ale znów: dźwięk z niego jest bardzo cichu i trzeba solidnie rozkręcać głośność na ICS'ie

Przypuszczam, że przyczyną tych wszystkich niedogodności jest fakt nieprawidłowej impedancji wejściowej przedwzmacniacza kasetowego. Nieprawidłowej czyli niedopasowanej do podłączanego sprzętu grającego. Tu pojawia się moje pytanie do kolegów elektroników: ma ktoś pomysł jak można zmienić impedancję wejściową wzmacniacza? czy to w ogóle możliwe?

Zacząłem się też zastanawiać, czy jest może jakieś inne miejsce, gdzie można by się podłączyć z sygnałem z zewnętrznego urządzenia. Do głowy przychodzą mi 2 pomysły:
    1. podłączyć się do kabla idącego od zmieniarki do ICS'a, tylko trzeba by odtwarzać w kółko płytę lub oszukać jakoś informację od zmieniarki, że odtwarza płytę. Macie może schemat podłączenia zmieniarki do ICS?
    2. właczyć się pomiędzy radio a DSP. Tutaj zmów moja prośba o schemat tego podłączenia.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał barkonar Zobacz post
    ma ktoś pomysł jak można zmienić impedancję wejściową wzmacniacza? czy to w ogóle możliwe?
    Tak, ominąć przedwzmacniacz ale zjawisko o którym piszesz podejrzewam że wynika z różnych impedancji (i mocy) urządzeń nadających. Co telefon to inaczej. I to tu trzeba by było coś pokombinować a nie w ICSie.

podłączyć się do kabla idącego od zmieniarki do ICS'a, tylko trzeba by odtwarzać w kółko płytę lub oszukać jakoś informację od zmieniarki, że odtwarza płytę. Macie może schemat podłączenia zmieniarki do ICS?
    Racja. Ale schemat Ci nic nie da. Opiewa na zasilanie zmieniarki, linię dla protokołu komunikacji i sygnał audio. Sęk tkwi w protokole komunikacji. Który jest cholernie skomplikowany. Mam na myśli - prawie nie do podrobienia. Prawie bo np audiostradzie i loudlinkowi się to udało bo robią emulatory. Ale to gruba sprawa i raczej nikt Ci tego protokołu nie udostępni aby "emulować" zmieniarkę. Dopiero wtedy mógłbyś "wpuścić" audio w kabel zmieniarki.

właczyć się pomiędzy radio a DSP. Tutaj zmów moja prośba o schemat tego podłączenia.
    A to już jest banał. Pokonałem to a nawet poszedłem o krok dalej.
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._4hp20-18.html
    strona 18, miłej lektury.

Jest jeszcze inny sposób, który stopniem trudności plasuje się tuż za pozyskaniem protokołu komunikacji z CD znaleźć wejście na LINE IN bliżej wzmacniacza.

Jednak w dużej mierze przydało by się wsparcie jakiegoś elektronika ze sporym buforem czasu sęk w tym że 166 to od początku było auto którym niewielu się interesowało. Teraz to już w ogóle dinozaur. Czyli nawet jak ktoś by coś potrafił to nie interesuje się takim starociem. Jedyna szansa to że 166 kupi taki zapaleniec elektronik i sam ambicjonalnie do tematu podejdzie.