Cześć,
Od jakiegoś czasu używam wejścia Line-in zrobionego metodą wlutowania się w wejście przedwzmacniacza. Nie ukrywam, że to rozwiązanie nie do końca mi pasuje i szukam jakiejś innej metody. Dlaczego mi nie pasuje?
- jak używałem starego telefonu (Samsung Galaxy S+) dźwięk był wyraźnie cichszy niż w przypadku radia czy CD. Po podłączeniu ładowarki (z gniazdka zapalniczki) wyraźnie było słuchać świst z alternatora (być mozę też dlatego, że trzeba było znacznie pogłośnić sam wzmacniacz w ICS). Jak pogłośniło się telefon, to występowało przesterowanie.
- zmieniłem telefon (Galaxy S4) i okazało się, że on w ogóle nie widzi tego wejścia jako słuchawek i nie chce dawać na wyjście sygnału
- kupiłem Logitech Wireless Speaker Adapter (http://www.logitech.com/pl-pl/produc...peaker-adapter) - fajny sprzęt, który uwalnia od okablowania, ale znów: dźwięk z niego jest bardzo cichu i trzeba solidnie rozkręcać głośność na ICS'ie
Przypuszczam, że przyczyną tych wszystkich niedogodności jest fakt nieprawidłowej impedancji wejściowej przedwzmacniacza kasetowego. Nieprawidłowej czyli niedopasowanej do podłączanego sprzętu grającego. Tu pojawia się moje pytanie do kolegów elektroników: ma ktoś pomysł jak można zmienić impedancję wejściową wzmacniacza? czy to w ogóle możliwe?
Zacząłem się też zastanawiać, czy jest może jakieś inne miejsce, gdzie można by się podłączyć z sygnałem z zewnętrznego urządzenia. Do głowy przychodzą mi 2 pomysły:
- podłączyć się do kabla idącego od zmieniarki do ICS'a, tylko trzeba by odtwarzać w kółko płytę lub oszukać jakoś informację od zmieniarki, że odtwarza płytę. Macie może schemat podłączenia zmieniarki do ICS?
- właczyć się pomiędzy radio a DSP. Tutaj zmów moja prośba o schemat tego podłączenia.