Witam!
Nadchodzi w życiu człowieka taki bardzo smutny moment, kiedy kończą się studia, trzeba sobie znaleźć pracę i zacząć tzw. dorosłe życie. W moim przypadku, ta niechciana chwila nadchodzi bardzo szybkimi krokami. Ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że staż, który odbywam, przerodzi się w pracę na etacie, a comiesięczny dopływ gotówki zwiększy się do jakiś akceptowalnych wartości (choć bez rewelacji niestety), zaczynam rozglądać się za swoim pierwszym w życiu własnym samochodem. Kocham samochody i już nie mogę się doczekać, kiedy wsiądę do swojego pierwszego![]()
Oczywiście wzrok swój skierowałem ku ukochanej Alfie. Plany mam takie, żeby po zarobieniu konkretniejszej gotówki i nabraniu doświadczenia za kółkiem, kupić sobie 147 (wiem, że dla wielu z Was to nie jest 'konkretniejsza' gotówka, ale ja jeszcze student jestem
) - niby można wziąć kredyt, ale nie chcę zaczynać kariery z kredytem na plecach. Dlatego szukam czegoś tańszego. Po tym przydługawym wstępie (wybaczcie) przejdę do konkretów:
Przeglądając różne strony internetowe, fora, portale (oczywiście z głównym naciskiem na Alfaholicy.org!) zacząłem myśleć o kupnie Alfa Romeo 145. Podobno świetnie się prowadzi (choć tutaj podobno lepsza jest 155), w wersji z silnikiem diesla nie pali ogromnych ilości paliwa, a naprawy są dość tanie (ponoć części wspólne z fiatem). Pytanie do Was - na ile to prawda, ile w tym niedopowiedzenia, ile półprawd itd itp? Oprócz 145 myślę również o 155 - opinie generalnie lepsze, choć tutaj nie wiem jak z awaryjnością, cenami napraw itd. No i kwestia wielkości, czy 155 jest dużo większa od 145?
Czego oczekuję od samochodu? Pieniądze mam (planuję mięć) niewielkie, więc nie wymagam nie wiadomo czego:
- dobrego prowadzenia
- niezbyt wygórowanego spalania (nie, nie bardzo widzi mi się LPG)
- niezbyt drogich części
- niewielkiej awaryjności
- demon prędkości to nie musi być, w dużej mierze ma to być samochód do nauki.
No właśnie, tutaj poruszyłem dość ważny temat. Prawko mam już czas jakiś, ale zbyt wielu kilometrów nie zrobiłem. Można powiedzieć, że mój poziom umiejętności prowadzenia samochodu jest (ekhem) co najwyżej średni. Dlatego też ważna jest kwestia tego, czy będę w stanie opanować ten samochód (w którymś z tematów na tym forum odradzano zakup Alfy 75 właśnie ze względu na potencjalne problemy z jej opanowaniem przez początkującego). Czy będzie to samochód, który mogę wykorzystać do podnoszenia swoich umiejętności?
Kolejna kwestia - ile pieniędzy muszę mieć przygotowanych na zakup któregoś z tych aut w dobrym stanie? Na otomoto można nawet za 3 tysiące kupić, ale wątpię, czy 'bardzo dobry stan techniczny' oznacza coś więcej niż to, że stoi na 4 kołach...
Bardzo proszę o pomoc w powyższych kwestiach. Dodatkowo, jeśli uważacie, że 145 lub 155 to dobry wybór na początek, to prosze o uzasadnienie. Jeżeli uważacie, że powinienem wybrać inny samochód, również proszę o wypowiedź.
Wracając do kwestii finansowych - będę chciał kupić jak najtaniej (dość logiczne), ale przy zastrzeżeniu, że ma to być samochód zadbany, w dobrym stanie. Nie chcę kupić wozu za 2 tysiące i przez pierwszy miesiąc włożyć w niego kolejnych 5 tysięcy... Myślę, że koło 5 tysięcy będzie kwotą, jaką będę dysponować. Jeśli trzeba będzie, poczekam trochę i dozbieram.
Jeśli dotrwaliście aż do tego miejsca, to chapeau bas! Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!