Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Sprzęgło - chyba krew mnie zaleje! Pomóżcie :)

MTechnix
    Gość

Domyślnie Sprzęgło - chyba krew mnie zaleje! Pomóżcie :)

Witam, może mnie zabijecie, że znów temat o sprzęgle, ale szukałem i nic do siebie nie potrafię dopasować
    A mianowicie sprzęgło + dwumas wymienione jakieś 30000 tyś temu, wszystko było elegancko, aż do dziś - stoję na światłach, ruszam i czuję, że ciężko biegi wchodzą, pedał tak jakby nie wchodził gładko tylko miał delikatne skoki (odbija prawie normalnie) ale najgorsze to to, że nie wysprzęgla do końca, auto ciągnie delikatnie na wciśniętym pedale, a biegi wchodzą bardzo ciężko. Czy to możliwe, że znów sprzęgło padło albo dwumas? Czy może jakaś pompa, ale inna pierdoła może być za to odpowiedzialna? Nigdy nie zagłębiałem się w zasadę działania tego elementu więc dlatego pytam Z góry dzięki za jakieś info

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

jak dla mnie to wysprzęglik do regeneracji bądź wymiany. Wszystko masz opisane tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...glika_jtd.html

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

JEżeli wysprzęglik był stary to może to byc to. Sprawdz poziom płynu hamulcowego czy nie ma za mało go i obejrzyj sobie wysprzęglik czy nie jest mokry.
    Nowy wysprzęglik kosztuje coś koło 80 zł więc regeeracja to bezsens
    To napewno nie jest wina sprzęgła ani dwumasy. Zanurkuj w nogi kierowcy i zobacz jak wygląda sprężynka od pompy sprzęgła może pękła i nie odbija do końca. To napewno jakas pierdołka skoro na sprzęgle i dwumasie przejechałeś dopiero 30 tyś km.

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Jakoś mi się zdaje, że będzie lipa ;/ dodaję filmik http://www.youtube.com/watch?v=rmdeAaDKG9g te plamy w okolicy odpowietrznika powstały teraz, bo było tylko w połowie pomiędzy min i max płynu, więc go dolałem do max i trochę popompowałem, a z przodu wysprzęglika tam gdzie popękana jest ta osłona widać jakby stare plamy. A teraz pytanie do Was panowie, czy ruch tego elementu jest normalny i prawidłowy, czy może za słabo się rusza?

---------- Post added at 21:24 ---------- Previous post was at 19:16 ----------

Żaden z Was drodzy klubowicze nie orientuje się czy ten wysprzęglik na filmiku dobrze pracuje?

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

Wymień go bo dużo nie kosztuje i łatwo to zrobić.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

na moje oko pracuje dobrze... moze pompka przy pedale pada?
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał MTechnix Zobacz post
    Jakoś mi się zdaje, że będzie lipa ;/ dodaję filmik http://www.youtube.com/watch?v=rmdeAaDKG9g te plamy w okolicy odpowietrznika powstały teraz, bo było tylko w połowie pomiędzy min i max płynu, więc go dolałem do max i trochę popompowałem, a z przodu wysprzęglika tam gdzie popękana jest ta osłona widać jakby stare plamy. A teraz pytanie do Was panowie, czy ruch tego elementu jest normalny i prawidłowy, czy może za słabo się rusza?

---------- Post added at 21:24 ---------- Previous post was at 19:16 ----------

Żaden z Was drodzy klubowicze nie orientuje się czy ten wysprzęglik na filmiku dobrze pracuje?
    Kolegi ten wysprzęglik już powinien byc wymieniony. Pod nim sa plamy widoczne co pokazuje , że ewidentnie z niego gdzies leci. Ja bym wymienił tak jak koledzy pisali bo on nie jest ok. Tam nie powinno byc żadnych plam...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    ...
    Tam nie powinno byc żadnych plam...
    Dodatkowo ta gumka na trzpieniu który wyciska łapę sprzęgła powinna być cała - jak jest popękana to tak jak piszą przedmówcy, prawdopodobnie to koniec wysprzęglika i przez to delikatnie się zapowietrza a co za tym idzie nie wysprzęgla do końca

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielki, mam nadzieję, że to winowajca