Witam,
Czy ktoś z Was demontował/wymieniał emblemat na masce 159SW? Wiem, że można wymienić całego "motylka", ale słyszałam, że można też wymienić sam znaczek. Jeśli ktoś już to robił czekam na podpowiedzi i sugestie
Witam,
Czy ktoś z Was demontował/wymieniał emblemat na masce 159SW? Wiem, że można wymienić całego "motylka", ale słyszałam, że można też wymienić sam znaczek. Jeśli ktoś już to robił czekam na podpowiedzi i sugestie
A otwierałeś maskę i przyglądałeś się jak to zamocowane jest?
sam emblemat na 3 śrubkach jest
Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???
mnie się wydaje że to cały "motylek" jest na 3 śrubach, ja chcę wymienić tylko kolorowe logo, (podobno tak można), zastanawiam się czy trzeba na siłę wydłubać czy jest jakiś sprytniejszy sposób?
Podejrzewam że sam emblemat można podobnie wymienić jak w 156, ale to tylko moja opinia.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...sce_156_a.html
Była:
159 SW 1.9 JTDm 120KM 2008r.
156 1.6 16V TS 2001
Wymiana emblematu w 156 do prostych nie należy i bez "rzeźby się nie obejdzie, bo jest wklejany na piankowej taśmie dwustronnej oraz mocowany za pomocą dwóch blaszanych zatrzasków.
W 159 najłatwiej wymienić cały motylek.
Pozdrawiam.
- Rafał
Właśnie jestem po wczorajszej wymianie loga na takie (http://allegro.pl/alfa-romeo-znaczek...488403997.html)
Kupowałem w ASO, więc nie otrzymałem od sprzedającego żadnych wskazówek ;(
Oryginalne logo z motylka odchodzi ZDECYDOWANIE łatwiej niż logo ze 156ki (też swego czasu wymieniałem).
W 159 to cieniutka blaszka, przymocowana tylko na klej, którą bardzo łatwo podważyć nożem "dookoła", naprawdę łatwo schodzi.
Logo z aukcji jest grubsze i posiada 3 plastikowe "bolce" które należy usunąć (najłatwiej np. gorącym nożem). Również tę okrągłą "wypustkę" na środku loga należy usunąć. Logo jest grubsze niż "oryginalne", motylek jest bardziej wypukły, więc brzegi tego loga nie przylegają ściśle do motylka, ale nie jest źle (na pewno bez porównania do naklejki).
Generalnie, gdybym miał tę wiedzę przed wymianą zastanowiłbym się podwójnie, czy nie wydać kilkudziesięciu złotych więcej na całego motylka.
A przy okazji, jeżeli ktoś jest chętny na oryginalnego motylka + logo z aukcji to proszę o PW z propozycją cenową, przemyślę ją
Pozdrawiam,
Marcin
Koleżanka pytała czy da się wymienić sam znaczek. Teoretycznie da się, ale patrząc na temat z emblematem do 156 jest z tym trochę rzeźby. Motylek do 159 na Allegro kosztuje około 180zł, motylek do brery 160zł, a sam emblemat 85zł. Jak masz czas i ochotę to można się bawić w wymianę samego znaczka, ale chrom na motylku też już pewnie nie jest idealny. Efekt końcowy będzie zadowalający, ale nie tak dobry jak po wymianie całego motyla.
Korzystając z okazji zapytam czy ktoś z was dawał do chromowania scudetto. Moje po zimie nie wygląda już najlepiej. Zastanawiam się czy dać je do chromowania czy kupić nowe za 230zł.
Ostatnio edytowane przez sickboy ; 31-07-2012 o 08:01