Pokaż wyniki od 1 till 10 med 424
-
27-02-2018, 12:25 #1Användaren Quadrifoglio Verde
- Gick
- 10 2011
- Auto
- Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99
- Meddelanden
- 10,727
Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)
Pomyślałem że przyda się wątek dedykowany o MES dla Giulii/Stelvio w którym możemy informować się o nowych funkcjach (ale proszę nie pytać jaki kabel köp czy co zrobić jak coś się nie łączy, bo zaśmieci się wątek)
Właśnie wyszła wersja 4.0 w większości funkcje dla Giulii i Stelvio, doszło wreszcie wsparcie dla 2.0 benzyny i nowe moduły i poprawki - poniżej info ze strony wyfiltrowane odnośnie naszych aut:
- Added information for more ISO codes from 2015-2018 vehicles
- Added support for Stelvio
- Fixed PROXI problems on Julia
- Added new PROXI configuration options for Giulia
- Support for Magneti Marelli IAW 10JA CF6/EOBD Injection (2.0) (Giulia, Stelvio)
- Support for Continental ABS MK C1 (Giulia, Stelvio)
- Support for ZF Electric Steering (Giulia, Stelvio)
- Support for TRW climate control (Automatic) (Giulia, Stelvio)
- Support for Marelli AlfaConnect Radio/Nav (Giulia, Stelvio)
- Support for Multimedia control module (multifunction knob/joystick/touchpad) (Giulia, Stelvio)
- Support for Parking control Bosch (Giulia, Stelvio)
› Więcej...: Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)
-
-
10-06-2018, 00:18 #2Användaren Quadrifoglio Verde
- Gick
- 10 2011
- Auto
- Meddelanden
- 10,727
mały update, jest wersja 4.1 i wprowadza następujące rozszerzenia dla Giulii/Stelvio:
- Added information for more ISO codes from 2015-2018 vehicles
- Added Roll-bench/dyno mode activation/deactivation function for newer ABS modules
- Added new PROXI configuration options for 500X, Renegade and Julia
- Support for ZF 8HP50/75 Automatic Gearbox (Giulia, Stelvio)
- Support for ZF Electronic Gear Shift Module (Giulia, Stelvio)
- Support for Bosch Airbag (Giulia, Stelvio)
Doszły mi adaptery typ 5 i 6 dla Giulii, jeszcze się nie podłączałem, ale w najbliższym czasie może to zrobię
Musiałbym zerknąć na schematy i do ePera, ale po opcjach w Proxi dołożenie np manetek zmiany biegów czy aktywnego tempomatu wygląda na jak najbardziej możliwe - aktywacja w Proxi (poza dołożeniem niezbędnego hardware-u). Kto wie, pewnie jak będzie mi się kończyć gwarancja (4 lata) to dorzucę aktywny tempomat u siebie bo też już będą del z rozbitków dostępne (nie dyskutujmy tu o tym może, ewentualnie osobny wątek na takie rzeczy).To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
-
16-08-2018, 13:08 #3Användaren Expert
- Gick
- 11 2008
- Bor i
- Siemianice/Słupsk
- Auto
- Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.
- Meddelanden
- 1,440
Niestety, należy chyba zacząć od tego. Właśnie zmieniłem sobie MES-a na najnowszą wersję i po wsadzeniu ELM-a w złącze okazało się, że niestety, nie jest on rozpoznawany przez MES-a. Po konsultacjach dowiedziałem się, że nie jest to wina ani MES-a, a ni ELM-a tylko Giulii. Z jednej strony powiedziano mi, że sieć auta jest zabezpieczona przez szyfrowanie danych w taki sposób, że tylko sprzęt serwisowy podpięty do serwerów FCA może odczytać dane. Inna informacja jest taka, że CAN w Giulii jest podzielony na 3 sieci, które muszą być jednocześnie rozpoznane przez interfejs. W przeciwnym przypadku odczyt danych jest niemożliwy. Być może obie osoby, które wyjaśniały mi gdzie leży problem mówiły o tym samym tylko innymi językami.
Może ktoś już coś słyszał na temat obejścia tego zabezpieczenia?
-
16-08-2018, 13:32 #4Användaren Quadrifoglio Verde
- Gick
- 10 2011
- Auto
- Meddelanden
- 10,727
z tego co kiedyś czytałem to OBD zostało wprowadzone/wymuszone/zestandaryzowane po to żeby każdy warsztat samochodowy mógł serwisować auto swoim standardowym sprzętem, stąd nie chce mi się wierzyć żeby w GIulii mogli wprowadzić jakieś ograniczenia. Jak mi się będzie chciało pogrzebać przy starym laptopie (obecnie nie działa, a na nim mam ori MESa) to spróbuję podłączyć się do Giulii i dam znać.
Z moich doświadczeń w innych alfach, miałem raz taką GIuliettę z którą mój ELM się nie lubił (a działał w kilku innych Giuliettach bez problemu) a zadziałał iCar3 na którego tu wielu narzekało. Korzystamy z tanich chińczyków, tam pewnie wiele parametrów elektrycznych/czASOwych sygnału czy sam protokół jest zaimplementowany byle jak i stąd mogą być problemy z danym interfejsem w danym samochodzie (rozrzut parametrów itp). Wg informacji jakie dostałem kiedyś od gościa z PMFactory(ale też w necie gdzieś o tym czytałem) w Fiatach/Alfach faktycznie jest jakieś zabezpieczenie przed niepewną komunikacją (z tego co wiem np w 159 i GIuliettach już było), min przez nie tanie chińczyki muszą mieć usuwany rezystor bo z nim sygnał raczej nie mieści się w kryteriach akceptacji datornów samochodu i się nie łączą z komputerami.Ostatnio edytowane przez epsonix ; 16-08-2018 om 13:41
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
-
16-08-2018, 14:50 #5Användaren Expert
- Gick
- 11 2008
- Bor i
- Siemianice/Słupsk
- Auto
- Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.
- Meddelanden
- 1,440
Mam taki interfejs, chodził w moich wszystkich poprzednich Alfkach, poza tym zdarzało mi się MES-a użyć w firmie, jak zabłądził jakiś użytkownik włoszczyzny obsługiwanej przez MES-a. Zawsze miałem rejestrowane wersje i nigdy nie było problemów. A wczoraj, bardziej z nudów, chciałem zobaczyć poziom olja (bo jest taka funkcja), poszedłem do garażu i d.pa. Otrzymałem komunikat, że połączenie niemożliwe (dokładnie nie pamiętam treści), odinstalowałem, ponownie zainstalowałem ELM-a, MES podczas skanowania go widzi jako "kompatybilny z siecią CAN" ale już po uruchomieniu testu jest komunikat, że jest niekompatybilny. Dzisiaj rozmawiałem z PMFactory i to od nich pochodzi pierwsza informacja o zabezpieczonych złączach OBD. Potwierdziłem to w dwóch źródłach związanych z serwisem FCA. W PMFactory coś mi wspominali, że trwają prace nad jakimś urządzeniem, które umożliwi połączenie, ma to kostnadenować coś ok. 70 dolców ale na razie to w sferze prób.
Tak dla porządku dodam, że obecnym moim zestawem kilka dni temu pracowałem z Brerą 1,7 TBI, z powodzeniem.
-
16-08-2018, 18:56 #6
-
16-08-2018, 19:34 #7
-
16-08-2018, 19:54 #8
-
16-08-2018, 20:12 #9Användaren Expert
- Gick
- 11 2008
- Bor i
- Siemianice/Słupsk
- Auto
- Meddelanden
- 1,440
-
16-08-2018, 20:35 #10
Liknande ämnen
-
[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio
Skapad Firste i avsnitt Giulia/StelvioSvar: 1112Senaste inlägg författare: 23-10-2025, 04:47 -
[Julia] Akcesroria karbonowe dla Giulii/Stelvio.
Skapad Belfer i avsnitt Giulia/StelvioSvar: 0Senaste inlägg författare: 16-07-2017, 21:19 -
[159] Fungerar inte radion funktion
Skapad szymonjot i avsnitt 159/Brera/Brera, SpiderSvar: 8Senaste inlägg författare: 21-09-2015, 20:54 -
ICS förändringar samma funktion
Skapad lukas 166 i avsnitt 166Svar: 4Senaste inlägg författare: 03-12-2011, 20:49

Svara med citat

tydligen
pytanie czy mozesz to sprawdzic i ew potwierdzic ?