Pokaż wyniki od 1 till 5 med 5
    Användaren JAG ÄR NY - skrik inte!
    Gick
    06 2024
    Bor i
    Polska południowa
    Auto
    Stelvio 2022/200KM
    Meddelanden
    17

Domyślnie AlfaOBD - instrukcja

jest gdzies dostepna instrukcja do AlfaOBD ?
    tzn chodzi mi o pełne Menu - gdzie co jest bo sie ogarnąć nie można w tym gąszczu :-)n

› Więcej...: AlfaOBD - instrukcja

Användaren Expert
    Gick
    01 2022
    Bor i
    Warszawa
    Auto
    Stelvio 280KM MY21 Veloce
    Meddelanden
    1,858

Domyślnie

Jak znajdziesz to daj znać... MES chyba bardziej przejrzysty i intuicyjny.

Användaren Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Gick
    10 2011
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99
    Meddelanden
    10,727

Domyślnie

To jest mega tani program, idzie się rozczaić o co chodzi i tyle. Do Autela za parę tys też nie kojarzę instrukcję żeby mi dali (a jeszce jak mnie wykiwali i ponaciągali na kasę to już nie będę pisał), no chyba że jakieś filmiki może na necie, ale nie szukałem, zacząłem używać/poznawać. Generalnie z takimi narzędziami jest tak, że klikasz i widzisz mniej więcej co może, szukasz na czuja i jakoś wychodzi - w miarę używania zdobywasz doświadczenie co, gdzie, jak, co nie działa dobrze, co w ogóle itp. Uczy się człowiek na błędach - np ja (ale też i kilku innych co mają Alfowe warsztaty), każdy z nas uwalił nowszego RFHUBa przy próbie dodania kluczyka - to dlatego że Autel źle wspierał auta >wiosny 2020 produkcja (ja robiłem starsze auto ale miał nowszy RFHUB wymieniony).
    Klikać rozsądnie, nie robić na pałę to moja rada.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Användaren JAG ÄR NY - skrik inte!
    Gick
    06 2024
    Bor i
    Polska południowa
    Auto
    Stelvio 2022/200KM
    Meddelanden
    17

Domyślnie

sporo informacji jest na US stronach RAMa ( wpadłem gdzies na cyrylica opis tez ...) ale zeby nie dawali pełnego manuala to jest porażka

Användaren Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Gick
    10 2011
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99
    Meddelanden
    10,727

Domyślnie

jakiego manuala, piszę Ci że możesz kupować narzędzia za wiele tysięcy albo naście z rocznymi subskrybcjami za tysiące i żadnych manuali nie ma. każde auto inne, w jednym działa, w drugiem nie (różnice firmware/hardware). to jest własnie doświadczenie które zbierasz jako mekaniker i za to kasujesz że wiesz jak robić albo podejmujesz ryzyko i w razie czego będziesz stawał na głowie, obdzwaniał wszystkich znajomych z innych warsztatów żeby roziwązać problem. Kasujesz też za to też że coś się uczysz, próbujesz różne narzędzia (i kilka utrzymujesz), a i czasem coś uwalisz. zapytaj każdego ze znanych retrofitterów czy warsztatów robiących w Alfach, zwykle mają Witech2, Autela, MES, AlfaOBD do tego jakieś customowe narzędzia przez siebie robione na zasadach reverse engineeringu, do tego jakieś jeszcze koljane do dorabiania kluczyków bo np Autel tego nie potrafi a Witech2 w nie-ASO nie oferuje kluczyków, niektórzy Texę też czy jakieś inne.

Ja jestem samoukiem jeśli chodzi o MES i AlfęOBD, nimi nigdy nie narozrabiałem. Gorzej było z Autelem który okazał się RHUBowym psują.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Liknande ämnen

1. Fiatecuscan
    Skapad Lotek900 i den Allmänna delen av Forumet för Alfa Romeo
    Svar: 35
    Senaste inlägg författare: 04-02-2023, 18:50
  2. [159] Alfaobd
    Skapad Seba76 i avsnitt 159/Brera/Brera, Spider
    Svar: 22
    Senaste inlägg författare: 26-03-2017, 16:17

Taggar för detta tema

Befogenheter

• Du kan inte skapa nya trådar