APC służy do usuwania, zabrudzeń, psikamy rozcieńczonym roztworem na miejsca ( np. wnęki drzwi, atrapa, zakamarki itd) i potem pędzlujemy pędzelkiem. Przynajmniej ja tak robie.
Zdarza dodawać mi sie APC do piany jak myję np. nadkola .
APC służy do usuwania, zabrudzeń, psikamy rozcieńczonym roztworem na miejsca ( np. wnęki drzwi, atrapa, zakamarki itd) i potem pędzlujemy pędzelkiem. Przynajmniej ja tak robie.
Zdarza dodawać mi sie APC do piany jak myję np. nadkola .
Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
Chętnie pomogę
Szczegóły:
http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105
APC działa inaczej niż szampon. Osobiście użyłbym APC do wstępnego mycia, aplikujesz za pomocą pianownicy czekasz chwile płuczesz fure i dopiero później szampon (tylko nie z CPNu).
Jeżeli pod blokiem i auto nie jest mega strasznie zasyfione można się bawić szamponem który nie wymaga spłukiwania IMHO jest to zdecydowania lepsze rozwiązanie niż APC.
Czyli mozna zrobic tak, ze:
1) Splukuje samochod pod cisnieniem, zeby pozbyc sie duzego syfu
2) Gabka myje go rozcienczonym APC + pedzelkiem rozprowadzam taki roztwor w trudno dostepnych miejscach
3) Splukuje
4) Myje dobrym szamponem
5) splukuje
6) glinkuje
7) myje raz jeszcze szamponem
8) splukuje
9) osuszam i nakladam wosk
? Is that correct?![]()
8.5) korekta lakieru
Poza tym bomba![]()
Co rozumiesz przez korekte lakieru?
Korekta czyli polerka maszynowa w celu usunięcia wszelkiego rodzaju zarysowań i hologramów.
Zestaw Nattys + UDS poleciał dzisiaj do kolegi z forum więc pewnie niebawem się pochwali![]()
Nie. APC służy do usuwania brudu, szampon służy do usuwania brudu, działają identycznie tylko z różną mocą.
Nie dodawaj człowiekowi który dopiero zaczyna zabawę obowiązku kupowania pianownicy, bo to gruba przesada. Pianownica jest dobra jak ma się do częstego ogarnięcia kilka totalnie zasyfionych samochodów, dla jednego/dwóch autek mytych od święta (bo to na porządnie położonym wosku powinna spoczywać rola nie dopuszczenia do zasyfienia samochodu w takim stopniu żeby było potrzebne cokolwiek więcej niż woda na bezdotyku, czy delikatny szampon na rękawicy/gąbce) to duża przesada.
A po co myć jeszcze raz samochód dopiero umyty? Opłukać i glinka, nie widzę w ponownym myciu szamponem zupełnie sensu, od tego jest apc żeby zebrało brud, a drobinami których apc nie ruszy zajmie się glinka. Tym bardziej, że w kosmetykach detailingowych pojęcie "szampon" oznacza najczęściej bardzo delikatny środek który ma tylko usunąć niertrwały nalot z wosku nie uszkadzając tego ostatniego - taki środek na czas pomiędzy porządnymi czyszczeniami mocnym APC - jeżeli jakiegoś brudu nie usunęło apc, to szampon tym bardziej nie da rady i trzeba szukać innych środków (np. ironx i pochodne jeżeli to kwestia lotnej rdzy, itd.).
A jeszcze lepszym pomysłem jest pojechanie na bezdotyk, po nim glinka, mycie (po glince jednak warto chociaż opłukać z delikatnym szamponem) i smalcowanie.
Z detailingiem jest jak ze wszystkim w życiu, trzeba też czasem zatrzymać się i pomyśleć zamiast ślepo przepisywać KA.
Teraz idealnie.![]()
Ostatnio edytowane przez KHOT ; 12-06-2013 o 14:29
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Wracając do tematu który poruszył Bocian - ja mieszkając w bloku, mycie uskuteczniam na myjkach bezdotykowych.
Tak, pełne mycie na dwa wiadra itd![]()
Tyle, ze w nocy głównie, często zdarzało się z kolegą siedziec do 3 w nocy na Karcherze![]()
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."