Pokaż wyniki od 1 hogy 6 a 6
    A felhasználó ÚJ VAGYOK - ne kiabálj!
    Automatikus
    Gulietta 1.4 TB 170
    Üzenetek
    3

Domyślnie Nie pali po zmianie multiair

Witam Wszystkich . Kupiłem wlasnie 2010 alfa gulietta z problemem. Okazało się, że cylinder nr2 nie ma kompresji. Przeczytałem o tym i, jak podejrzewałem, była to jednostka Multiair. (Myślę). Zdjąłem go, aby znaleźć 2 nakrętki gwintowane za sprężynami luźne i jeden z wlotów na dole bez pierścienia zabezpieczającego.

A szrésze nakrętki zostały ponownie przykrecone i sklejone i gwinty byly nie naruszone

Teraz po zlozeniu juz wogule nie odpala!

Wielokrotnie próbowałem obrócić, aby ciśnienie olaj wzrosło bezskutecznie. Wygląda na to, że chce odpalac ale jednak nie.

Wyjąłem swiece i obróciłem w ten sposób szybciej motor i nadal nie pomoglo.

Przeszukałem i przeczytałem kilka postów i wydaje się, że jest to powszechne po zmianie jednostki. Ale dla większości potrzeba 5 korb, aby zacząć od nowa.(krecilem juz z 30 i dalej nic)

Czytałem o wyjmowaniu olaja motor i wlewaniu go na szczyt silnika. Czy przytrzymuję łożysko kulkowe zwalniające na górze multiairu i próbuję wlać olej bezpośrednio tam lub gdziekolwiek?

Inne jakies wskazowki co to moze byc?

› Więcej...: Nie pali po zmianie multiair

A felhasználó Świeżak
    Él
    képes CSKA
    Automatikus
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130
    Üzenetek
    222

Domyślnie

Idézet Írta Sebamax2 Zobacz post
    Witam Wszystkich . Kupiłem wlasnie 2010 alfa gulietta z problemem. Okazało się, że cylinder nr2 nie ma kompresji. Przeczytałem o tym i, jak podejrzewałem, była to jednostka Multiair. (Myślę). Zdjąłem go, aby znaleźć 2 nakrętki gwintowane za sprężynami luźne i jeden z wlotów na dole bez pierścienia zabezpieczającego.

A szrésze nakrętki zostały ponownie przykrecone i sklejone i gwinty byly nie naruszone

Teraz po zlozeniu juz wogule nie odpala!

Wielokrotnie próbowałem obrócić, aby ciśnienie olaj wzrosło bezskutecznie. Wygląda na to, że chce odpalac ale jednak nie.

Wyjąłem swiece i obróciłem w ten sposób szybciej motor i nadal nie pomoglo.

Przeszukałem i przeczytałem kilka postów i wydaje się, że jest to powszechne po zmianie jednostki. Ale dla większości potrzeba 5 korb, aby zacząć od nowa.(krecilem juz z 30 i dalej nic)

Czytałem o wyjmowaniu olaja motor i wlewaniu go na szczyt silnika. Czy przytrzymuję łożysko kulkowe zwalniające na górze multiairu i próbuję wlać olej bezpośrednio tam lub gdziekolwiek?

Inne jakies wskazowki co to moze byc?
    Bo to jest cała procedura olejowa po wymianie / naprawie multiair'a. Jest opisana na forum poszukaj przez szukajke lub googlem poprzez site: alfaholicy.org (hasło )

Automatikus
    Gulietta 1.4 TB 170
    Üzenetek
    3

Domyślnie

Napelnialem juz go olajem. Nawet naciskajac ta kuleczke krecilem motoriem i olej tryskal wysoko

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Él
    HU
    Automatikus
    Alfa megszakad a vásárlás napján, ez az állapot addig tart, amíg az értékesítés időpontja.
    Üzenetek
    7,540

Domyślnie

Kompresję masz?
    Aki azt akarja, keresi az utat,
    aki nem akarja, hogy néz ki okokból.
    PB-gáz 155 V6-163 le-
    156 V6-os PB-190 KM-
    147 2.0 TS, 150 HP Selespeed, valamint a VIR.-volt
    166 2.0 V6 TB -215 KM - CISZ-
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Automatikus
    Gulietta 1.4 TB 170
    Üzenetek
    3

Domyślnie

Nie sprawdzalem jeszcze. Ale jak mowie wczesniej palil tylko cylinder nr 2 nie chodzil. Sprawdze dzisiaj

Automatikus
    Fiat Punto Evo 1.4 135KM
    Üzenetek
    2

Domyślnie

Idézet Írta Piotriix Zobacz post
    Kompresję masz?
    Witam, mam podobny problem co forumowicz a nie chcę zakładać nowego tematu...

Mianowicie zaczęło się u mnie od tego, że motor zaczął klepać na zaworach. Diagnoza-multiair. Stwierdziłem dobra, rozbieramy... Obejrzałem go całego, tłoczki na miejscu, tulejki uprzednio już wkręcone na klej do gwintów (siedzą sztywno). Z racji tego, że nie zauważyłem tam nic niepokojącego oprócz lekko luźnych popychaczy, nie robiłem z nim nic, tylko dokręciłem je.

Przystąpiłem do procedery montażu modułu tak jak przykazuje FCA. Przed odpaleniem nie wkręcałem świec, gdyż stwierdziłem że dla bezpieczeństwa zakręcę nim pare razy „na sucho”.

Po montażu wszystkiego przy jednej z wieeeelu prób odpalenia motor, niestety, ale bez powodzenia silnik kręci lecz nie odpala... Objawia się to w taki sposób, że czasem złapie, ale nie daje rady pracować bo zwyczajnie mówiąc brak mu kompresji.

Sprawdzałem, i moduł praktycznie lekko uchyla zawory nieraz na pierwszym tłoku, nieraz na drugim i trzecim. Kompletnie już tracę pomysły co można z nim wykombinować. Dzisiaj sprawdzę z kamerką czy zawory mam proste, jednakże nie wierzę w to by mogło dojść w jakiś sposób do ich zgięcia.

Samochód ma silnik 1.4MA 135km, 152tys km przebiegu, olaj odkąd go mam zmieniany co 8tys km (Motul X-Clean 8100 5w40) łącznie z płukaniem/czyszczeniem śruby/filterka multiair.

Ponadto, nie wiem czy to pomoże, ale kupiłem go z uwalonym modułem tj. standardowo poluzowane tulejki na gwintach (moduł 09.07)

Küldött iPhone Tapatalk használatával

Hasonló témák

1. [Tovább] Czyżby problem z MultiAir po wymianie oleju? (1.4 Multiair 105 KM)
    Létrehozott abuse szakasz MiTo/Giulietta
    Válasz: 8
    Utolsó hozzászólás szerzője: 08-03-2018, 08:56
  2. Válasz: 5
    Utolsó hozzászólás szerzője: 11-04-2017, 09:49
  3. [159] Burns Pre-fűtés izzítógyertya nem elérhető" erősen füst - mi lehet ez?
    Létrehozott Tomasz1506 a szakasz 159/Brera/Brera Spider
    Válasz: 7
    Utolsó hozzászólás szerzője: 20-02-2014, 18:46
  4. Bella pali/nie pali - czyli coś bez sensu
    Létrehozott Sparco123 szakasz 156
    Válasz: 5
    Utolsó hozzászólás szerzője: 03-09-2010, 11:29
  5. [156] a fény injekció, de dohányzik, túrák normaln
    Létrehozott lukas_ps86 szakasz 156
    Válasz: 1
    Utolsó hozzászólás szerzője: 16-10-2008, 21:22

Címkék ez a téma