-
ABS/VDC System Failure
Witam
Od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 147 1.9JTDm 16V 150km. Po mniej więcej tygodniu od zakupu i przekroczeniu prędkości około 60km/h zaczął pojawiać się na wyświetlaczu błąd:VDC SystemFailure/ABS System Failure po czym komunikat po około 2 sec znikał.Z racji tego że dodatkowo pojawiły się błędy filtra cząsteczek stały i zaworu ERG auto trafiło do mechanika, który przeczyścił zawór oraz wypalił filtr. Pozostały błędy, których nie był wstanie usunąć tj. (według jego wydruku z komputera kontrola ABS):Interfer. sygn. prędk. kół pędnych. oraz Utrata kom. z ECU IPC.Błędy te pojawiają się dosyć często podczas jazdy, jednakże system ABS działa poprawnie. W momencie zakupu przez dwa dni jeździłem tym samochodem robiąc prawie 100km i tego błędu nieuświadczyłem. Podczas zakupu samochód był garażowany obecnie niestety musi stać przed domem a czytałem, że błąd może mieć związek z zawilgoceniem kabli. Z góry dziękuję za odpowiedź co do źródła błędu.
-
Aku sprawne?
Kola na osi pednej takiej samej wielkości?
-
Może czujnik ABS padł? Możliwe też, że jest za słaby akumulator.
-
Jak wyżej.
Aku do sprawdzenia.
I koła (opony) powinny wszystkie być tych samych rozmiarów .
Już tu nie wspomnę o dobrych zimówkach coby nie wariowały każda sobie.
-
niezapomnij posprawdzac mase bo u mnie było podobnie i winna była masa
-
ALFA GT-1,8TS 2004r.- ABS/VDC System Failure
Ostatnio gdy na dworze chłodniej (jest zima) zaraz po odpaleniu, przy pierwszym/ch hamowaniach pojawiają się komunikaty: "ABS System Failure oraz VDC System Failure" i włączają się kontrolki ABS, VDC (te żółte) i lampka ASR (na przycisku). Wsztstkie te systemy się wyłączają i nie działają.
Mój stały mechanik, spec od Alf rozgryzł problem. Awarii uległ czujnik stopu pedału hamulcowego (taki włącznik z wystającym plastikowym pręcikiem), koszt oryginału 39 zł. Sam go sobie założyłem. Działa ok, błąd nie wyskakuje ;-)Troche niewygodnie się go wyciąga, bo jest schowany za górną częscią ramienia pedału hamulca, trzeba go przekręcić o jakieś 180 stopni i wyciągnąć, odłączyć wtyczkę z kablami i założyć nowy czujnik. Koniec ;-)
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...#ixzz2sXSghppv
-
tylko przy hamowaniu ? bo u mnie w sumie jest to samo, ale czasami nawet nie muszę hamować... zawsze wywala błąd przekaźnika elektrozaworów abs, ale dziwne jest to, że jak niedawno podpiąłem samochód pod FES'a to w opisie błędu było "brake pedal : on" chociaż dobrze pamiętam, że kiedy wyskoczył błąd to akurat przyspieszałem. Wskazywałoby to, że u mnie też padł czujnik, ale rzeczy w tym, że przy tym błędzie pedał hamulca nie zawsze jest "on" :confused:
-
ALFA GT-1,8TS 2004r.- ABS/VDC System Failure
U mnie działo się to tylko podczas hamowania. Wymień ten czujnik (jest tani) i potestuj, może będzie ok. A jak nie, no to czeka Cię serwis.