-
Przywitanie i pytanie;)
Przede wszystkim witam Wszystkich serdecznie, jestem od tygodnia nowym, mam nadzieje;P szczesliwym posiadaczem od dawna wymarzonego czarnego cacka tzn Alfa Romeo 156 2005r. 1.9 JTD 16V M-JET (150KM). Powiem tylko tyle wczesniej jezdzilem i oczywiscie bylem zwolennikiem niemieckich nudnych samochodow (audi a4, vw bora) i tak naprawde od tygodnia poznaje uroki i piekno jazdy tym wloskim dzielem sztuki. Brak slow!!! Inna bajka!!! Piekny sen!!! Tyle przywitania i oczywiscie Wszystkim wesolych, rodzinnych, cieplych i spedzonych w gronie rodziny Swiat Wielkiej nocy zycze:)
A teraz juz do rzeczy...po kupnie i w drodze powrotnej w moim autku zauwazylem dziwna przypadlosc, mianowicie dziwne poszarpywanie podczas jednostajnej jazdy jak i przy przyspieszaniu i w koncu błąd na komputerze slynne "MCSF" Bedac jeszcze niezarejestrowanym uzytkownikiem, trafilem na tym forum na wypowiedzi dotyczace nieszczesnego zaworu EGR:( Po uwaznej lekturze kilku postów stwierdzilem iz moje objawy wskazuja na zanieczyszczenie tegoz zaworu. W zwiazku z powyższym udalem sie do zaprzyjaźnionego mechanika, który wyszyscil mi owy zawór i założyl dedykowana zaślepke( tą z otworami, która przewidywała akcja serwisowa alfy 159 dla tego silnika). Wszystko ustaliłem po podłaczeniu do komputera i odczytaniu kodu błędu P0401 -Recyrkulacja gazu wydechowego (EGR) – niewystarczający przepływ. Jaki byłem ucieszony wyjeżdżając od mechanika, żadnego poszarpywania, jednostajne fajne przyspieszenie( nadmieniam iz wedlug mnie nie bylo problemu wczesniej z samym przyspieszeniem-moze to moje subiektywne odczucie bo wczesniej nie jezdzilem samochodem z tym silnikiem), jeszcze tylko kasowanie bledu i myslelem ze bede w niebie:) a tu 5 km jazdy slynny komunikat "MCSF" i tym razem po podpieciu dwa bledy P0401 oraz P0404 - Recyrkulacja gazu wydechowego (EGR) - niewlasciwa wartosc. nadmieniam, iż auto zachowuje sie normalnie, wartosci zmierzone przeplywu powietrza chodzą plynnie w zakresie 0,8% do 49%, wczesniej przed zaslepieniem od 0,8% do 100% i stal na 100 % wiec chyba calkwicie otwarty lub zamkniety, poprawcie mnie jako laika:) Błąd P0401 wykasowany , błedu P0404 nie da sie wykasowac no i ten dobijajacy, staly komunikat na desce check na komputerze "MCSF", co Wy na to? mam nadzieje ze dosyc wyczerpujaco opisalem temat;) jeszcze raz pozdrawiam i licze na Wasze szybkie sugestie i podpowiedzi dotyczące rozwiązania powyższego problemu:)
-
Zrób logi przy przyśpieszaniu. Generalnie może być tak, że komp ustawia zawór na 1% otwarcia (czyli całkowicie zamknięty) a jednak się on nie domyka bo jest uszkodzony i ucieka powietrze i się dusi silnik :P
Może całkowita wymiana EGR pomoże albo całkowite jego wyłączenie (modyfikacja ECU).
-
Czyli obstawiasz uszkodzony zawór egr a raczej jego czesc elektryczną? To podobno tez bylo czyszczone razem z zaworem, wiec chyba zdecyduje sie na calkowita wymiane egr...moze jakies inne sugestie?
- - - Updated - - -
I czy można i jezeli mozna w tym silniku wyłączyc calkowicie EGR to w jaki sposob?
- - - Updated - - -
PS. i nie mam zadnych objawow duszacego sie silnika, autko normalnie przyspiesza:)
-
Czyli już się nie krztusi jak jedziesz tylko błąd sam jest ? hmm a zaślepka jest z otworkami rozumiem. Bo zaślepienie nią nie powinno robić żadnego problemu z pomiarem przepływu. Jeszcze bym sprawdził wtyczkę do EGR'a czy aby nie jest zaśniedziała.
Dopisz skąd jesteś to może ktoś w twojej okolicy Ci to ogarnie.
-
Kolego Terespol-granica z Białorusią:) Slicznie dziekuje za pomoc, na pewno sie przyda:)
- - - Updated - - -
i tak tak tylko ten glupi komunikat i check poza tym wszystko normalnie:)
- - - Updated - - -
i zaslepka z otworkami, egr wyczyszczony, wedlug mechanika wszystko fajnie chodzi...tylko ten blad:(