Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Przywitanie i pytanie;)

Użytkownik Embrion
    Auto
    ALFA ROMEO 156 JTD 16V M-JET (150 KM), 2005

Domyślnie Przywitanie i pytanie;)

Przede wszystkim witam Wszystkich serdecznie, jestem od tygodnia nowym, mam nadzieje;P szczesliwym posiadaczem od dawna wymarzonego czarnego cacka tzn Alfa Romeo 156 2005r. 1.9 JTD 16V M-JET (150KM). Powiem tylko tyle wczesniej jezdzilem i oczywiscie bylem zwolennikiem niemieckich nudnych samochodow (audi a4, vw bora) i tak naprawde od tygodnia poznaje uroki i piekno jazdy tym wloskim dzielem sztuki. Brak slow!!! Inna bajka!!! Piekny sen!!! Tyle przywitania i oczywiscie Wszystkim wesolych, rodzinnych, cieplych i spedzonych w gronie rodziny Swiat Wielkiej nocy zycze
    A teraz juz do rzeczy...po kupnie i w drodze powrotnej w moim autku zauwazylem dziwna przypadlosc, mianowicie dziwne poszarpywanie podczas jednostajnej jazdy jak i przy przyspieszaniu i w koncu błąd na komputerze slynne "MCSF" Bedac jeszcze niezarejestrowanym uzytkownikiem, trafilem na tym forum na wypowiedzi dotyczace nieszczesnego zaworu EGR Po uwaznej lekturze kilku postów stwierdzilem iz moje objawy wskazuja na zanieczyszczenie tegoz zaworu. W zwiazku z powyższym udalem sie do zaprzyjaźnionego mechanika, który wyszyscil mi owy zawór i założyl dedykowana zaślepke( tą z otworami, która przewidywała akcja serwisowa alfy 159 dla tego silnika). Wszystko ustaliłem po podłaczeniu do komputera i odczytaniu kodu błędu P0401 -Recyrkulacja gazu wydechowego (EGR) – niewystarczający przepływ. Jaki byłem ucieszony wyjeżdżając od mechanika, żadnego poszarpywania, jednostajne fajne przyspieszenie( nadmieniam iz wedlug mnie nie bylo problemu wczesniej z samym przyspieszeniem-moze to moje subiektywne odczucie bo wczesniej nie jezdzilem samochodem z tym silnikiem), jeszcze tylko kasowanie bledu i myslelem ze bede w niebie a tu 5 km jazdy slynny komunikat "MCSF" i tym razem po podpieciu dwa bledy P0401 oraz P0404 - Recyrkulacja gazu wydechowego (EGR) - niewlasciwa wartosc. nadmieniam, iż auto zachowuje sie normalnie, wartosci zmierzone przeplywu powietrza chodzą plynnie w zakresie 0,8% do 49%, wczesniej przed zaslepieniem od 0,8% do 100% i stal na 100 % wiec chyba calkwicie otwarty lub zamkniety, poprawcie mnie jako laika Błąd P0401 wykasowany , błedu P0404 nie da sie wykasowac no i ten dobijajacy, staly komunikat na desce check na komputerze "MCSF", co Wy na to? mam nadzieje ze dosyc wyczerpujaco opisalem temat jeszcze raz pozdrawiam i licze na Wasze szybkie sugestie i podpowiedzi dotyczące rozwiązania powyższego problemu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Zrób logi przy przyśpieszaniu. Generalnie może być tak, że komp ustawia zawór na 1% otwarcia (czyli całkowicie zamknięty) a jednak się on nie domyka bo jest uszkodzony i ucieka powietrze i się dusi silnik

Może całkowita wymiana EGR pomoże albo całkowite jego wyłączenie (modyfikacja ECU).
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Czyli obstawiasz uszkodzony zawór egr a raczej jego czesc elektryczną? To podobno tez bylo czyszczone razem z zaworem, wiec chyba zdecyduje sie na calkowita wymiane egr...moze jakies inne sugestie?

- - - Updated - - -

I czy można i jezeli mozna w tym silniku wyłączyc calkowicie EGR to w jaki sposob?

- - - Updated - - -

PS. i nie mam zadnych objawow duszacego sie silnika, autko normalnie przyspiesza

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Czyli już się nie krztusi jak jedziesz tylko błąd sam jest ? hmm a zaślepka jest z otworkami rozumiem. Bo zaślepienie nią nie powinno robić żadnego problemu z pomiarem przepływu. Jeszcze bym sprawdził wtyczkę do EGR'a czy aby nie jest zaśniedziała.

Dopisz skąd jesteś to może ktoś w twojej okolicy Ci to ogarnie.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Kolego Terespol-granica z Białorusią Slicznie dziekuje za pomoc, na pewno sie przyda

- - - Updated - - -

i tak tak tylko ten glupi komunikat i check poza tym wszystko normalnie

- - - Updated - - -

i zaslepka z otworkami, egr wyczyszczony, wedlug mechanika wszystko fajnie chodzi...tylko ten blad