-
Witam panowie odświeże troszkę, piszę już gdzie mogę, dziś została przesmarowana górna tulejka, no różnica bardzo znaczna, pojeździłem dziś zagrzałem autko przeskoku nie ma, może minimalnie dosłownie raz wyczułem, sprzęgło mięciutkie, zadne twardnienei, sproboje jeszcze wymienić tą górna, ale piszę głównie z prośbą o dokładny opis, (mile widziane jakieś foto) jak nasmarować tą dolna tuleję, jak tam na nią prysnąc skąd i co ważne czym ją nasmarować :) Bardzo dziękuje za podpowiedź i pomoc. :)
-
#30 - wymiana górnej tulejki
#48 - smarowanie dolnej tulejki
-
Podejrzewam, że nie w każdym wypadku pomoże samo smarowanie długoterminowo. Jeśli to tylko kwestia zwiększonego tarcia to może i tak. Ale jeśli pojawił się już luz na tych tulejkach to może bez wymiany i tak się nie odbyć.
-
mateuszszar dokladnie co masz na myśli ? :) chciałbym prosić o instrukcję do nasmarowania dolnej tulejki, wymiana górnej oki wiadomo, chodzi o sposób i środek przesmarowania dolnej, jak to doklładnie najlepiej wykonać. :)
-
Podałem Ci numery postów, żebyś nie musiał przeglądać całego tematu. Kliknij na nr -> automatycznie zostaniesz przeniesiony do danego tematu.
-
No oki, rozumiem, :) wymiana górnej oczywiście, wiadomo , a próba nasmarowania dolnej ? :) wiadomo coś tam kumam kojarzę z tycvh tekstów na alfnower ale no prosiłbym tutaj o prosty normalny w miare opis. :) jak nasmarować tą dolną tuleję :)
-
Z tego, co piszą na alfaowner (co zamieściłem), trzeba wyciągnąć górną tulejkę i wpuścić dwie łyżeczki oleju, aby spłynęły po oście na dół. Inna opcja -> demontaż skrzyni i wymiana tej felernej tulejki. Psikać raczej nie radzę, bo jak opary oleju siądą na tarczy sprzęgła, to zacznie ślizgać, i koszty będą większe.
-
O to mi chodziło właśnie, dziękuje bardzo za pomoc. A jakiś specjalny olej ? albo jakiś środek smarującu dobrze ? :)
-
kilka dni temu wymieniałem dolna tuleje u siebie, wnioski jakie z tego wyjąłem to takie ze same tuleje jak i łapa nie są wcale wytarte czy zużyte w takim stopniu aby kwalifikowaly sie do wymiany, ale stopień nasmarowania obu tulei górnej i dolnej to "sahara"
ja u siebie wymieniłem dolna i przesmarowałem górna smarem litowym białym
trzeba zwrócić uwagę ze dolna tuleja ma w podstawie otwór i olej tak czy tak będzie z niej stopniowo wyciekał, dodatkowo tuleje maja specjalne uszczelniacze przez co przedostanie sie oleju dalej jest znacznie utrudnione
dodatkowo do wolnej tulei można dojść przez okno diagnostyczne w skrzyni, znaleźć je można kolo łapy idącej do poduszki silnika
-
MastaMari i jak poprawila sie praca sprzęgła?