Witam cena raczej dobra jak za 1 L ? http://allegro.pl/olej-przekladniowy...070981103.html Czy możliwe że są jakieś podróbki ?
Printable View
Witam cena raczej dobra jak za 1 L ? http://allegro.pl/olej-przekladniowy...070981103.html Czy możliwe że są jakieś podróbki ?
Witam. Przeczytałem wszytskie 37 stron i ile powiedzcie mi krótko jaki zalać olej. Chodzi mi o klasę lepkości. 75W80 czy 75W85?
Duża część osób leje fusha 75w80 a inni tutelle 75W85...Więc co lać? Co jest zalecane przez Alfę/Fiata?
Właśnie takie same wnioski miałem, lecz wolałem się upewnić.:) Łożyska odpukać cisza, więc wymiana przedłuży ich żywotność;)
Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni wlałemTutela CAR MATRYX 75w85
Zleciało ok 2,2 L wlałem 2.4L więc w skrzyni powinno być ~ 2.6 L. Po krótkiej jeździe jestem zadowolony 2 i 3 wchodzą lżej dam znać po dłuższych testach. 130 zł dużo nie jest a dusza spokojna :)
Cześć!
Czy orientuje się ktoś gdzie można dostać korek wlewowy do M32 lub komplet korków do tej skrzyni?
Mówisz kolego nie będzie za dużo ?
Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka
A żeby podsumować. Jest tutaj fachowiec, który w oparciu o swoje doświadczenie jest mi w stanie jednoznacznie udzielić odpowiedzi na 2 pytania?
1. Skrzynka F40 - jaki jest najlepszy dostępny na rynku olej?
2. Chyba najgorsze pytanie. Jaka jest optymalna ilość do zalania po spuszczeniu starego oleju?
Każdy podaje inne wartości. Mam już taki mętlik, że głowa mała. A na dodatek, żeby tego było mało to Opel podaje oficjalnie inną ilość a Alfa też inną. A niby ta sama skrzynia. Skąd aż tyle rozbieżności? Usystematyzujmy to wreszcie żeby było wiadomo jaki konkretnie olej i w jakiej ilości jest najlepszą możliwą opcją do zastosowania.
W przypadku tej skrzyni temat nie jest rozbudowany, jak i użytkownicy bardzo rzadko narzekali na problemy z tą przekładnią. Nie wiem ile zaleca AR, a ile Opel, ale trzymałbym się tej wyższej wartości ;)
Olej to może być Tutela czy Fuchs, sam jeżdżę na Penrite i na pewno gorzej niż na Tuteli nie jest. Wyregulowałem mechanizm przy wybieraku oraz nasmarowałem linki i to przyniosło największą poprawę w jakości obsługi przekładni.
Jak w przypadku każdego oleju, najważniejsze aby odpowiednio często wymieniać olej. Opowieści o tym, że w skrzyniach manualnych nie wymienia się oleju to bzdury.
Możesz coś więcej powiedzieć o regulacji tego mechanizmu przy wybieraku?
Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka
O przypadku Twojej M32 możesz poczytać tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...rka_159_a.html
A jak doregulować wybierak w F40 - bo jedynka i dwójka wchodzi w mojej Alfie z wyraźnym oporem? Dramatu nie ma ale mogłoby być lepiej (lżej).
Olej już po wymianie, linki po smarowania a opory bez zmian.
Mam ten sam problem, szczególnie z rana, później np. dużo gorzej wrzuca się 1 lub 2 w czasie toczenia się auta, np. do świateł.
Też miałem i mam problem z płynną zmianą biegów. Prawidłowości:
- silnik zgaszony - biegi wchodzą ok
- silnik odpalony, samochód na postoju - biegi wchodzą ok
- silnik odpalony, samochód w trakcie jazdy - biegi wchodzą z tzw. haczeniem (bez zgrzytów)
Co zauważyłem. Na zgaszonym silniku lewarek w pozycji prawo lewo chodzi gładko. Po odpaleniu nieco gorzej. Kombinowałem z olejami przekładniowymi, bez większych efektów. Ostatnio użyłem dodatku Liqui Moly do skrzyń. Po przejechaniu 400 km nie odczułem zauważalnej poprawy. Pedał sprzęgła chodzi dość ciężko. Nie wiem jaki jest rzeczywisty przebieg auta. Czy ktoś powyższych objawach może podpowiedzieć co ze skrzynią jest nie halo?
Ja mam takie pytanko:
-chcę wlać ceramizer do skrzyni m32, czy do całego "zabiegu" potrzebuję kanału czy mogę sam sobie go dolać? i gdzie szukać korka wlewu?
Korek wlewu jest pod akumulatorem.
Mam małe zapocenie koło lewej półosi. Najprawdopodobniej trzeba wymienić uszczelniacz tej osi. Czy przy odkręcaniu półosi dużo ubędzie mi oleju w skrzyni? Olej wymieniałem przy okazji regeneracji sprzęgła i 2masy 20 000 km temu. Tak wiec nie wiem na co się przygotować. Na dolewkę czy na kolejną wymianę?
Mam zalany olej tutela matryx. Jeśli będzie potrzeba wymiany oleju to co FUSCH TITAN SINTOLUID 75W80 będzie lepszy?
Tak będzie trochę lepszy ale nie wiele. Badania w aparacie kulkowym wykazały, że zespawanie kulek na Fuchsie następuje troszkę później niż na Matryxie. Różnica jest nie wielka, zwykły śmiertelnik nie zauważy na pewno różnicy.
A który będzie lepszy olej? tutela czy fusch?
Oby dwa bardzo dobre, ja zalałem tutele bo akurat na miejscu w sklepie była.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
czy do korka wlewu oleju do skrzyni potrzebny jest demontaż akumulatora? czy idzie się tam dostać bez problemu w inny sposób?
Bez problemu to nie, ale idzie dostać się z długim lejkiem właśnie z okolic aku.
Żeby odkręcić pasuje zdemontować.
Ma ktoś może jakies zdjęcie gdzie jest ten korek wlewu bo nie mogę go znaleźć :/
Dla pewności;
Załącznik 205040Załącznik 205041Załącznik 205042
Ostatnia fotka zrobiona bez ściągania aku.
Tak się zastanawiałem czy to jest ten wlew właśnie ;)
Nie ma tragedii z dojsciem, gorzej z wlaniem płynu...
Długi lejek, bo inaczej skrzynię pozalewasz :P
Zwykly lejek i najlepiej bezbarwny kawałek węża... będzie wygodnie i pod kontrolą
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Witam
co powiecie o tym oleju
http://allegro.pl/fuchs-titan-75w-85...102136852.html
lub po prostu kupić ten co leje większość FUCHS Titan Sintofluid 75W80
Witam wszystkich, szykuję się do wymiany oleju w skrzyni.Olej już zakupiłem (Tutela Matryx 75W-85),i tu mam pytanie-czy przy wymianie nie potrzeba nowych uszczelek jeśli takowe występują i gdzie je ewentualnie można zakupić.Proszę o wyrozumiałość to moja pierwsza wymiana w Alfie,pozdrawiam
Uszczelniacze półosi, szt. 2.
ale u mnie nie ma wycieków na półosi,wymiana bardziej profilaktyczna niż konieczna(skrzynia pracuje gładko bez przycinania)a,że robię wymianę filtrów i wszystkich płynów pomyślałem że w skrzyni również się przyda tylko nie wiem czy pod korkami spustowym i kontrolnym są uszczelki(pewnie są)czy miedziane,czy z innego materiału.A jeżeli przy wymianie trzeba dać nowe to gdzie je kupić bo google znajduje korek a nie znajduje samej uszczelki,pozdrawiam
W tym tygodniu chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów (M32) – profilaktyka.
Profilaktycznie przejrzałem kilka wątków, zerknąłem do instrukcji.
Mam dwa pewniaki, ale nim kupię…
Instrukcja zleca olej TUTELA CAR MATRYX 75W-85 GL 4, tymczasem wiele osób zalewa olej FUCHS i odnośnie tej firmy mam pytanie.
Dlaczego nie decydujecie się z na zakup odpowiednika w lepkości FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85, tylko zalewacie FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80?
Panowie, tylko proszę nie piszcie, że tak wskazuje (bo tak wskazuje) kreator doboru oleju na fusch-oil.pl, podobnie jak skrzynie.com, oraz żebym go kupił dlatego, że każdy go wlewa…
Olej o lepkości 75W80 polecił specjalista od regeneracji tych przekładni, m.in. udzielił się na tym forum.
Osobiście wlałem 75W90 + AR9100 i skrzynia również pracuje bardzo dobrze.