Nie łączysz sie z modułami na KWP : silnik , abs i xenon . Albo odlutował ci się kabelek z 7 pinu , albo w ELM nie działa poprawnie KWP lub coś ci zakłóca komunikacje na 7 pinie.
Wszystkie inne moduły są na CANie
Printable View
Co do komunikacji na pinie 7 - jakiś miesiąc temu Bella była w warsztacie podpinana pod komputer za pomocą ELM na USB i FES-a, wszystko śmiało aż miło.
Dzięki za info, ale teraz to już nie ważne odesłałem interfejs do PMfactory
Co do Viakena to napiszę do niego o co mi chodzi i na pewno mi coś doradzi.
Dzięki wszystkim za pomoc jak bede miał jakiś nowy interfejs to napiszę czy bangla:).
Pisałem do Viakena i w odpowiedzi dowiedziałem się że kabla nie trzeba przystosowywać i będzie działał z Grupą Fiata, z modułami które są podane na stronie producenta MES-a http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx,
przejściówka jest potrzebna tylko do łączenia się z ABS i Xenonami (których nie mam :().
Jak tylko rozwiąże się sprawa ze zwrotem w PMfactory to zamówię ten interfejs u Viakena i zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Witam, Panowie, mam problem z którym od dwóch dni proboje sobie poradzić, czytam, sciągam masę sterowników, zmieniam komputery jak rękawiczki i nic.
Zakupiłem dwa kabelki od PMfactory, jednego Vaga i EML327, EML co ciekawe nie przysedł za pierwszym razem i wciąż na niego czekam. Niby pomyłka w wysyłce, ale miał zostać wysłany już tydzień temu i jeszcze nie doszedł. No ale był długi weekend więc ok.
A problem mam taki.
Mam tego Vaga, niebieski, dedykowany do FiatEcuScan. Mam win 7 widzi wszystko instaluje sterowniki, wygląda że jest ok.
Ale to tylko tyle. FES nie chce mi się podłączyć do niczego. Przy TESTOWANIU LINIK VAG/KKL nie widzi kabla, czy to podłączonego już do autka czy na luźno.
No poprostu nic nie reaguje, czy to możliwe żeby kabel był uszkodzony?
Zainstalować się zainstalował normalnie, ale pozatym nic się nie dzieje.
Porty COM zmieniałem wielowielokrotnie, nic to nie daje. Różne prędkości, porty, sterowniki, FESY, dupa blada.
Macie może jakieś jeszcze pomysły?
Pozdrawiam
Odnosząc sie do tego co pisałem dwa posty wyżej.
Zwróciłem interfejs ELM327 BT do PMfactory. W odpowiedzi sprzedający napisał, że w interfejsie odlutował sie kabelek na pinie 7 (tak jak pisał kwik2000), interfejs został już naprawiony i jeśli nadal jestem chętny może mi go odesłać, pokrywając koszty przesyłki. Zgodziłem się na taką opcję bo skoro ma działać to ma działać, ale niestety historia się powtórzyła i interfejs tak jak poprzedni łączył sie z wszystkim tylko nie z ECU (nie pisze już o ABS i Xenonach bo to normalne bez adaptera). Kolejny raz odesłałem i dostałem zwrot kosztów.
Czytając opinię w internecie to ELM na BT mają kiepską opinię, sporo osób miało z nim róże dziwne problemy.
Kolejny interfejs tak jak pisałem wyżej zamówiłem u Viakena.
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
Wczoraj interfejs dotarł. Zainstalowałem sterowniki i z ECU połączył sie przy pierwszym podejściu, wszystko śmiga jak należy. Łączy się z wszystkim tak jak powinno, oczywiście do ABS-u i Xenonów trzeba adapter typ 1, który u Viakena też można kupić.
Moja rada dla kolejnych osób, które zamierzają kupić interfejs to nie bawcie się w bajery typu ELM327 Bluetooth bo to tylko bajer i w dodatku nie zawsze działa, lepiej kupić coś co jest sprawdzone i połączone z komputerem kablem.
dokładnie to samo miałem z tym BT - działa jak chce z czym chce i kiedy chce
elm po kablu - działa wtedy kiedy ja chcę
i tyle
Uff... doszedłem do połowy Tematu i juz sie zagubilem zupełnie :)
Pytanko w takim razie:
Czy tym kablem http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html jestem w stanie sprawdzac poziom zanieczyszczenia DPF'a ?
Czy potrzebuje jakiegos innego kabla lub przejściówki. Jesli tak to ktos mógłby podac linka do kabla ze stronki Viaken'a ?
Juz mialem zamawiać ten w/w ale jak zaczalem czytac temat to poprostu zgłupiałem który kabel do czego pasuje. help !!
Panowie - kupiłem kabel elm własnie od PMfactory - najpierw na bluetooth no i on wogole nie działał. Dostałem teraz kabel na USB i po podłaczeniu FES go znajduje jak wybieram szukaj interfejsów to jest test ok, znajduje i wszytsko niby cacy.
Łaczy ze wszytskim oprócz tego co najważniejsze czyli ECU, no i abs tez nie działa. zmiana portów com, prędkosci etc nic nie daje.
Sprzedawca mowi że jakis alarm może blokować ale nie mam nic takiego. Ma ktoś może pomysł co to może byc ? czy może spróbować kupić od viakena ?
ja mam ELM na BT i mi dobrze hula nie mam z nim problemów roku
Na temat kabla który podałeś w linku się nie wypowiem bo nie wiem ale za to ten http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html działa na pweno bo taki posiadam jak już pisałem wcześniej
Też kupiłem interfejs w PMfactory i miałem podobne problemy. Pomogło: odesłanie, zwrot kasy i zakupy u Viakena
Kabel w niebieskiej półprzezroczystej obudowie to KKL. W wypadku 159 można podłączyć się chyba tylko z ECU i sterownikiem ABS. Czyli nieco za mało, żeby uznać ten kabel jako przydatny. Trzeba szukać ELM wraz z dodatkowym adapterem, żeby wykorzystać 100% możliwości programu FES/MES w połączeniu z 159.
No wlasnie, ciutke okrojony ten KKL. Dlatego mam pytanko, czy na tym niebieskim kabelku od viakena jestem w stanie wykonać Testy w Ecuscan'ie ?
Bo nie wiem czy ja cos źle robie, czy poprostu tym kabelkiem sie nie da ?
mój KKL łączy się z ECU oraz z ABS bez żadnej przejściówki, z tym że ma przełącznik
Witam panowie, braciak posiada Alfę 159. 1.9 JTDm, co jakiś czas zapala mu się kontrolka świec żarowych i w związku z tym próbowałem zdiagnozować ten problem, posiadam FES 3.3 z witaminką, i fejsa od viakena - jest to kabel półprzezroczysty niebieski z przełącznikiem na kkl, w opisie u viakena twierdzi się że ten fejs jest dedykowany do fiata/alfy/lanci ok ale raz że w programie FES 3.3 dla Alfy 159 nie ma wyboru takiego silnika 1.9 JTDm (8v,16v) nie wiem jaki w tym aucie siedzi sterownik?, to w liście aut wspieranych przez ten kabel nie ma takiej wersji Alfy czyli Alfa 159 1.9 JTDm, próbowałem się połączyć w pozycji FiatEcuScan poprzez wszystkie dostępne 1.9 JTD ale nie dało rady, próbowałem poprzez Fiata to samo, jak ugryźć ten temat? co muszę wybrać w FESie 3.3 dla tego silnika? i czy w tym kablu muszę ustawić w pozycję na kkl? czy na fiatecuscan chociaż już tak robiłem i nic, ten fejs mam na port com ale to nie ma znaczenia. Nie wiem czy ten fejs działa i da radę się połączyć z ecu i zdiagnozować silnik tylko nie wiem czy poprzez kkl czy poprzez pozycję fiatecuscan, w FES 3.3 łączyć się poprzez co? bo nie ma w bazie Alfa Romeo 159 1.9 JTDm.
mam taki kabel:
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-com-rs232-we-wtyku-obd2.html
a co powiecie o tym kablu:
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html
łączy się poprzez FES z Fiatami, Alfami i Lanciami? do tej pory miałem do czynienia z Oplami i Vagami a Braciak mnie Alfą zagiął heh;) dziękuję za cenne informacje
tym 1 czyli kkl połączysz się z com silnika na 100%(przełącz na 7) tylko ściągnij sobie innego fesa np 3.6 , na pewno jest alfa 1.9 jtdm (chociaż z tym 3.3 to bardzo ciekawe bo też powinien być) co do 2 kabla - jest lepszy bo połączysz się z wszystkim co jest dostępne ,przynajmniej w fesie (ale oryginał trzeba troszkę przerobić,5 min roboty),tu masz linka na fesa http://chomikuj.pl/kizior11/programy- (przeczytaj jak odpalać żeby ci demo nie wyskoczyłoodpalany plik loader - - bardzo ważne!) hasło: alfa
i mam pytanie do Ciebie- czym odpalasz opla (vectra 96 benzyna 8v) jaki kabel i program,bo muszę go też podpiąć a mam kable takie jak te 2 powyżej
No dziwne to trochę że Fes 3.3 nie ma w bazie Alfa Romeo 159 1.9 JTDm, jest 159 ale nie z tym silnikiem i nie wiem jaki jest pod ten motor sterownik jak- i poprzez który typ motoru można by się podłączyć aby ją zdiagnozować? np. wybierając Alfa `157 JTD-to jest przykład;) połączy się ze sterownikiem w 159 JTDm? bardzo mnie to ciekawi!, mam wrażenie że ten kabel to jakiś badziew, z Fiatem Ducatem 1.9 MultiJet też nie mogłem się połączyć, co do Opla to mam OP-COM-a i diagnozuję każdego Opla;), Kablem od Fiata np. ten o którym wcześniej pisałem też się nie podejdzie, Elm 327 v 1.3 i 1.4b diagnozuję Oplę od 2004 z pomocą Maxitesta, ale można podejść za pomocą programu Opel Tech2 PL + taki kabel:
http://mari.pl/interfejsy-interfejs-...l-com/p,175425
dodam że Opel Tech2 obsługuję komunikację poprzez port com i ponoć żadna emulacja usb>com nie działa, ten kabel jest również na port com, możesz spróbować kkl + Opel Tech2 PL czyli w wersji polskiej! jest do łyknięcia na chomiku:)
Witam,
Próbuję zdiagnozować swoją AR 159 2.0 poprzez ELM327 USB i FES 3.6 jednak przy próbie połączenia się z poszczególnymi systemami pojawia mi się komunikat "ELM327->ECU CONNECTION FAILED", udaje mi się tylko połączyć z silnikiem i tam sczytać błędy i inne informacje. Macie jakiś pomysł co robię nie tak? Test w ustawieniach wychodzi prawidłowo, brakuje mi już pomysłów.
Dzięki
Jeśli kabel łączy się wam tylko z ECU to wygląda na to że jest nie przerobiony pod grupę Fiata, trzeba tam coś odlutowc, było już o tym na forum nawet chyba manual jest. Jeśli kabel zakupiony u Viakena to radzę zadzwonić i napewno wymienią na taki który będzie działał
Wysłane za pomocą TapaTalk 2
ehh znów mowa o felernym rezystorze. Tyle razy juz pisałem jak to zrobić ba nawet linki podsyłałem, Panowie szukajcie w tym temacie a znajdziecie
dokładnie - rezystor czy jakoś tam,rozbieracie kostkę ,wywalacie i śmiga,jak będą problemy to piszcie
- - - Updated - - -
dokładnie - rezystor czy jakoś tam,rozbieracie kostkę ,wywalacie i śmiga,jak będą problemy to piszcie
Wnętrze mojego ELM'a wygląda tak:
http://imgur.com/T8kGHpA
http://imgur.com/5j6VSAV
Nie pasuje to trochę do opisu "naprawy" który znalazłem na forum fiata przez link udostępniony przez criss'a. Co w takim przypadku zrobić?
to ten Załącznik 104080
Zerwiesz pady .. Rezystor jest między liniami CANL i CANH więc jak uszkodzisz ścieżki to możesz stracić połączenie :)
Na zdjęciu widać że od prawego padu leci ścieżka do przelotki, ten jest "ważniejszy". Jak przelotka na lewym padzie jest wcześniej to możesz przeciąć lewą ścieżkę zaraz przed rezystorem. Ale musisz mieć pewność że będzie przejście od nóżki scalaka do złącza :)
Ew, przywieź rozebrane to za piwko ci wylutuję :D
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem interfejsu do mojej AR 159 SW.
Czy taki -->> http://allegro.pl/kabel-diagnostyczn...438341152.html będzie w pełni współpracował z programem MultiECUScan?
Pozdrawiam,
orson.
Witam! Mam ELM od Viakena + adapter typ 1, jak próbuję się połączyć z MESem podaje mi błędny kod ISO, jak zeskanuję info z samochodu to nie chce wysłać kodu ISO do MESa.
Może to wynikać z tego, że korzystam z darmowej wersji? jak połączę się w trybie ctrl+F10 to pokazuje jakieś fikcyjne dane na temat sterownika itp.
Macie jakieś rozwiązania?
Powinien działać z MES'em pod warunkiem że będzie przerobiony pod grupę Fiata (było o tym kilka postów wyżej), jeśli chcesz diagnozować ABS i Xenon'y będziesz potrzeba jeszcze przejściówki TYP1 którą też można kupić na innych aukcjach.
Jeśli jest to zwykły ELM327 to połączysz się tylko z ECU (silnik).
Radzę przed zakupem skontaktować się ze sprzedającym i dopytać co dokładnie sprzedaje.
Odradzam zakupu interfejsu na Bluetooth bo to dziadostwo nie działa :)
Mam interfejs ELM 327 od Viakena i mam problem z polaczeniem się z zakładką Service (przegląd) w Fiat Ecu Scan dla samochodu alfa romeo 159 1.9 jtd probowalem wersji 3.5 i 3.6 Fiat Ecu Scan z Loaderem i nic. Czy ktoś wiec co zrobić może jakaś sprawdzona wersja tego oprogramowania ? Jezeli będzie działac zawsze mogę się dogadać w sprawie gratyfikacji .nie mam już pomysłow co zrobić. Chyba ze jest jakiś problem z moim can w samochodzie ale nie wiem jak to wykluczyć . Prosze o wsparcie pozdrawiam.
Powiem ci że teraz sprzedajmy pod fiata tylko elm na usb i jeden gatunek elm BT , najgorzej jest z elm Bt i 159 z KWP tam w ogóle odradzam elm bluetooth
z ostatniej partii 10 różnych wersji ELM ( usb , wifi , bt ) tylko jedna pracowała poprawnie z fiatami , co najciekawsze najtańsza wersja bluetooth ,
tu masz linki ze zdjęciami rezystora do uśnięcia w różnych wersjach
http://www.pmfactory.pl/fiat.html
jeśli usuniesz rezystor to skasujesz inspekcje
najlepiej zrób zdjęcie płytki pcb elm , oraz wrzuć scan sterowników z MES
Ma ktoś sterowniki do kkl od viakena na płytce? Wywaliło mi checka dzisiaj a w piątek jade autem do PL a gdzies płytke zapodziałem podczas przeprowadzki :(
Dziękuję za sugestie ,po przełączeniu w FES interfejsu w opcjach z ELM 1.3 na OBD Link i ustawieniu w systemie Win oraz programie FES jednakowej prędkości przesyłu, nasptapiło połączenie z zakładką Service.
- - - Updated - - -
Mam sterowniki do kkl na plytce jak coś to mogę podesłac na email lub płytkę.
Witajcie.
Czy ktoś kumaty mógłby zebrać wszystkie informacje odnośnie interfejsów, ich podziału, zastosowaniu i możliwości, etc w jeden post?
Nie dosyć że temat ma juz 40 stron to spora część to pytania, zadam więc własne :)
Interesuje mnie kupno interfejsu do Alfy 159 JTDm 1.9 150KM i jestem troche zagubiony i nie wiem co wybrać.
Co kupić aby działało z moim samochodem i było kompatybilne z odpowiednimi programami za które oczywiście nie trzeba 'słono' płacić ? :)
Być może samo zestawienie interfejsów i oprogramowania nakieruje mnie na odpowiedni wybór.
W skrócie:
Dostępne są dwa interfejsy: KKL i ELM. Ten pierwszy lepiej się sprawdza w starszych Alfach, ten drugi jest idealny do 159. Listę obsługiwanych przez te dwa interfejsy samochodów macie tutaj:
http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Przy każdym sterowniku są widoczne skóry oznaczające jakim interfejsem można się podłączyć.
Jak widać w 159 obsługuje całkiem sporo sterowników, oznaczenia ELM1 i ELM12 oznaczają, że do podłączenia trzeba mieć interfejs ELM oraz przelotkę/adapter, która przepina niektóre styki. W praktyce niezadowoleni mogą być tylko właściciele starych 159 1.8 – brak diagnozy ECU (nie mylić z silnikiem TBI). Sam interfejs ELM jest niestety dostępny w różnych wersjach i nie wszystkie wersje działają bez przeróbek. Różnice są wewnątrz (może się zdarzyć tak, że obudowy dwóch interfejsów są identyczne, różni się środek).
Tutaj przykład zestawu, z którego do 159 trzeba mieć czarny interfejs (ELM) oraz adapter Typ1, którym podłączymy się do wszystkiego:
http://viaken.pl/pl/pakiet-interfejs...eo-lancia.html
Niebieski półprzezroczysty to KKL, który w wypadku 159 sprawdzi się tylko w podłączeniu do komputera silnika (czyli generalnie "bieda"), adaptery Typ2 i Typ3 są przydatne w innych autach.
Ach i najważniejsza rzecz. Ten kabelek pozwala nam komunikować się przez program MES/FES (ciągle rozwijany program) oraz AlfaDiag (stary, chyba już nierozwijany program). Daje to 90% możliwości oryginalnego interfejsu (w zakresie diagnozy), choć trzeba przyznać, że logi i wykresy to jest coś czego nie ma tak łatwo dostępnego w Examinerze (o ile dobrze widziałem), a jest bardzo fajnie zrobione w MES/FES.
Program MES/FES kosztuje kilkadziesiąt euro i warto zapłacić autorowi za to, by dalej rozwijał ten program. Piraty podejrzewam, że też są, ale to już trzeba szperać we własnym zakresie, nie proście mnie o linki i instrukcje.
A miałbyś możliwość podesłania jakiegoś linka np. do aukcji gdzie kupię pewnie działający i pasujący kabel bez ingerowania i kombinowania? Chodzi o to żeby łączył się z serwisem nie tylko z silnikiem;)