Ja zaraz pójdę odłączyć przepływke i zobaczę czy będzie lepiej...
Printable View
Ja zaraz pójdę odłączyć przepływke i zobaczę czy będzie lepiej...
Bardzo dobrze.
Jednak musisz wiedzieć, że odłączając przepływomierz deaktywujesz jednocześnie sterowanie EGR - równie dobrze w tym momencie w nim może być problem. Więc to nie jest takie oczywiste ;) A znacznie częściej pada EGR niż przepływka.
Przepływomierz możesz sprawdzić w czasie jazdy z podpiętym kompem.
Magil wiem, z tym że EGR wykluczam, ponieważ poprzedni właściciel wymienił go na nowy jakiś rok temu. Także zakładam, że w ciągu tego czasu i przy niewielkim przebiegu wykręconym przez tego człowieka (jakieś 15 tys km.) EGR raczej się nie powinien był popsuć.
Aby jednak mieć pewność powiesz coś dokładniej o tej diagnozie kompem ?
Wybierasz dwa parametry (tylko dwa, aby częstotliwość otrzymywania próbek była największy): zmierzoną i oczekiwaną masę powietrza. Lapek na fotek pasażera i w drogę. Ja zawsze jadę trochę spokojnie, później kilka razy mocniej przycisnę. Na wykresie zobaczysz, czy wartości się pokrywają.
Były już opisane przypadki, że EGR, mimo że wymieniony na nowy, po pewnym czasie działał niepoprawnie. Dlatego najtańsza i najprostsza diagnoza to całkowite zaślepienie EGR-a. Przepływka kosztuje parę stówek.
Stawiam 4pak na egr :-)
No spróbuję tego zaślepienia, zobaczymy ;)
Gdyby jednak okazało się, że przepływka, to wracając do mojego pytania wymiana, czy czyszczenie ?
U mnie tez szarpalo jak kupilem Alfe rok temu. Poczytalem forum i zablokowalem EGR co rozwiazalo problem.
panowie takie pytanie do kogoś kto sie na tym zna i ma pojęcie... gość który grzebał kiedyś przy mojej 159 powiedział że egr nie da się "wywalić" bo jest na pięć kabli a idzie tylko te co są na dwa... jest taka opcja?
ja osobiście pierwsze słyszę