zrobilem tak jak mowiles korekty jakos totalnie rozjechane
Printable View
Wygląda to na przytkany 4. wtryskiwacz. W kolejnym etapie pojeździłbym 2-3 baki z dodatkiem oleju 2T i po tym sprawdził jak się ma sytuacja. Jak się ogólnie zachowuje silnik? Coś niepokojącego?
od czasu do czasu jakby gubił obroty. wyczuwalne delikatne wibracje jak jest zimny. Generalnie to wydaje mi sie jakis taki słabawy
Gubił obroty tzn?
Zaglądałeś do EGR?
generalnie to klapek auto od nowosci nie ma. a EGR non stop zamkniety. 2 zbiorniki z 2t wyjezdziłem i 3 z STP. i te czarne bączki to masakra
Zeby mieć pewność, że to wina EGR-u najlepiej na próbę załóż mu pełną zaślepkę. Dużo na ten temat pisano na forum, poczytaj.
Czwarty wtrysk pod obciążeniem strasznie się rozjeżdża. Overboost- nie ma jego pomiaru). W górnym zakresie obrotowym widać, że jest problem z ustabilizowaniem doładowania. Pomiar powietrza jest co najmniej dziwny. Jeśli występuje ciśnienie w całym zakresie żądanym, to dla czego przepływomierz tego nie potwierdza ? Nieszczelność w dolocie (przed turbiną) ?
W drugim pomiarze przeładowania poza fabryczny limiter. Jeśli potrwają dłużej pokaże się błąd P0238.
W pieszym kroku należy przyjrzeć się overboostowi (podmień na inny i zrób pomiar). Drugi krok, to dokładne przyjrzenie się dolotowi przed turbiną, a za przepływomierzem. Jeśli chodzi o wtrysk, to on jest na + i jego wartość bardziej wskazuje na zmniejszenie jego wydajności, drobnej nieszczelności na podkładce niż na to aby był sprawcą dymienia.
Witam,
szukam, szukam i znalazłem temat tylko chodzi o AR 147 z silnikiem 1.9 JTD 115KM z 2002r i przebiegu prawie 200kkm... mam problem z wibracjami przenoszonymi na kierownicę i całą karoserie... mam filtr K&N, wywalone katy i zaślepiony EGR po podłączeniu FES 3.5 nie pokazuje mi dawki wtrysku pilotującego ani dawki na żadnym z wtrysków tylko pokazuje mi ogólną tak chyba nie powinno być? wczoraj zamontowałem wtryski od Lanci 110KM i alfa jedzie jest słabsza ale i tak trzęsie ale też mniej kopci swoje dzisiaj daję do sprawdzenia swoje wtryski więc będę wiedział w jakim są stanie...
dodam że poduszki silnika mam wszystkie wymienione skrzyni i przy rozrządzie na oryginały a poduszka centralna już 3 jest w ciągu 1,5 roku pierwsza oryginał oddana po poł roku na gwarancje, którą uznali i dali nowa i miesiąc temu znowu wymieniałem ale stwierdziłem, że ori nie ma sensu bo nawet blacha pordzewiała przez ten czas i kupiłem Bilstein i puki co cała.... poduszki po zamontowaniu poluzowałem i odpaliłem silnik, żeby się ułożyły i dokręciłem a mimo to centralną szybko zabija... chyba że ori firmy ricambi made in china bo tak pisało można se co najwyżej du.e podetrzeć...
ale zastanawia mnie czemu nie mogę odczytać korekt? kolega z forum swoim kompem się podpinał i też mu nie odczytywało... a kiedyś wydaje mi się, że można było i na pewno tak nie telepało budą... kumpel mechanik obstawia koło dwu masowe, którego nie wykluczam... z obserwacji jeszcze to, że przy gaszeniu nie zawsze płynnie silnik gaśnie i czuć jak zatelepie, jak tłoki staną...
oczywiście chodzi o wibracje na postoju
może macie jakieś pomysły?
aha jeszcze jedna sprawa... jak wczoraj zdemontowałem wtryski to dopatrzyłem się że tam gdzie podłącza się rurkę od paliwa we wtrysku są takie 3 otworki i w jednym z nich coś siedziało i wyciągnąłem to... wyglądało jak jakiś kawałek niebieskiego plastiku... kumpel nie był pewien ale powiedział że to może być uszczelka z pompy???