Ja kupiłem pompę kagera z metalowym wirnikiem i łożyskiem SKF i nie widziałem pompy do V6 z wirnikiem plastikowym
Printable View
Ja też kupiłem Kagera z metalowym wirnikiem.
aha a jaki ma uszczelniacz:> do v-ek z palstikowym wirnikiem robi ruville i graff a nwet dolz;) a kager pakuje to co akurat jest dobrze trafiliscie bo skf kiedys robil pompy do v6 :) cieszyc sie bo to dobra okazja:) kwestia na co sie trafi w pudeklu kagera:)
Dokładnie o to mi chodziło dzięki, w ulubionych miałem sprzedawcę i tak to z babami jest jak torebki wrzucają zamiast pomp do v6 :). Zadzwonię zobaczę co i jak bo nie powiem że cena atrakcyjna była. Resztę do rozrządu mam pasek gates-a wzmacniany drugi napinacz, zestaw naprawczy napinacza ino tą rolkę muszę wyciągnąć może coś mi po wymiarach dobiorą tak jak z rolką do klimy i wspomagania. Przy okazji zawory jak już pasek będzie zwalony, i będę szczęśliwym człowiekiem. Aha zapomniałem pompy w v6 oleju się niszczą jednak moja przyklękła po 204tyś, mogę zdjecia porobić jak to wygląda ale na pewno nie wygląda jakby dało się regenerować.
Wrzuć fotki, zobaczym co się stało:)
Domyślam się że będzie kombinacja alpejska, dam chłopakom w pracy niech szukają, może akurat coś trafią, choć coś czuję że przyznam Ci rację :D:D
Michu rolki nie znajdziesz, wielu próbowało, łącznie ze mną i w Polsce nie dostaniesz jej. Jedyna oryginalna dostępna od ręki jest tutaj http://www.alfissimo.com/index.php?productID=683
Jednak fotek nie będę wrzucał, bo nie ma sensu ......... na poprawę humoru tym co mówili że psujemy krew swoimi v6 powiem że u mnie jednak nic a nic pompa nie pomogła, wczoraj pojechałem zmierzyć ciśnienie i kompletnie się nie zmieniło, na wolnych obrotach 1,2 bar masakra (na rozgrzanym). Miski po raz dziesiąty nie zamierzam zdejmować wypłat mi zabraknie żeby ogladać panewki co tydzień bo je widziałem i wcale nie były zarżnięte. Nie wiem co dalej robić, patrzyłem na tą przekładkę 3.0 do 155 ale tam jest silnik 24v a mnie 12v interesuje ewentualnie, tylko znając szczęście moje to zapewne nic do siebie nie pasuje z 155.
To że Mobil to siki nie olej to wiem ale wyszedł mi najtaniej wiec go wziąłem, miał być na miesiąc. Czyli w sumie niepotrzebnie wymieniałem pompę :D:D, nie wiedziałem że przy 0,5 się powinna zapalać. Minimalne ciśnienie to 0,12MPa wiec 1,2 bar. A z mechanikami to wiem że tak jest, dlatego staram się wszystko sam robić bo oni raczej nigdy nic idealnie mi nie zrobili a raczej wiecznie coś spier.........
Tyle razy się o tym pisało, zapalenie kontrolki braku smarowania powinno być sygnałem bezwzględnego sprawdzenia ciśnienia oleju manometrem a nie rozpruwać silnik bez tego pomiaru. Wygląda na to, że niepotrzebnie wymieniałeś pompę. Czas teraz zdjagnozować czujnik tej kontrolki, wszystkie parametry są podane w podwieszonym manualu w tym dziale
Oj Andrzeju, przecie ja mierzyłem ciśnienie przed rozbebeszeniem dołu i nikt mi nie powiedział że silnik mam dobry, jestem idiotą wygląda na to ale mechanicy są wiekszymi. Gdyby mi manual udało się choć raz odpalić to pewnie byłoby inaczej, z kolei w ksiażce obsługi jest podane że przy 100*C powyżej 1,5bar wiec drogą dedukcji doszedłem że to na pewno nie czujnik a coś poważniejszego skoro w okolicach 1bar się zapalała, ale za to mam dwie pompy :):) a nie wszyscy mają :).
Mam pytanie o halogeny na zderzaku 155.
W mojej ich nie ma, a chciałbym żeby miała, bo wygląda to zdecydowanie lepiej.
Jak dużo przeróbek mechanicznych i elektrycznych trzeba dokonać, poza oczywiscie wycięciem otworów w zderzaku :D Zakładam, że niestety sporo brakuje? Łącznie z przyciskiem włączania na tunelu.
Sprawdź czy masz kostkę w środkowym tunelu jak masz to nie jest zle ;) Ja u siebie nie miałem to tylko dodałem włącznik przekaźnik. Najgorzej mysle że będziesz miał z wycięciem otworu pod halogen bo nie sa to zaślepki :/
koledzy gdzie się znajduje bezpiecznik od pompy paliwa w 145 1,4bx
Co się stało z kreatywnym projektem? :D
A ja na ostatnim spocie pierwszy raz widziałem 155 która nie ma popękanej listwy przy podszybiu!!:)
Stoi dumnie na drugim podwórku i od czasu do czasu staje się rozrywką dla pracowników firmy brata gdy wracają po ciężkim dniu pracy:) ja czekam na okres żniw bo wtedy można jeździć po ściernisku. W zimę alfa odśnieżała podwórka:)
Panowie pytanie do tych którzy używają oleju MOTUL, czy to normalne że po zmianie na ten olej (wcześniej Selenia 10w40) po odpaleniu wskazówka od ciśnienia oleju bardzo powoli się podnosi? Na poprzednim oleju odrazu szła w góre. Tyle też że wolno spada i po zgaszeniu i ponownym włączeniu zapłonu trzeba odczekać naprawde dłuższą chwile by się kontrolka od ciśnienia zapaliła.
stawiwm dobra wóde jak mi powiecie co to jest....ruszam sobie spokojnie i puszcajac sprzeglo (juz tak z5cm przed calkowitym puszczeniem)robi sie wycie i samochodem delikatnie zawibruje....robi sie to na zimnym silniku lub dluzszej jezdzie.najciekawsze jest to ze jak rusze z piskiem to pozniej mam z tym spokoj przez pewien czas. podobnie wycie potrafi tez bc przy redukcji
Laska, może byś to nagrał?? Ja jeżdżę na Motulu ale po wskazówce nie widzę żadnych dziwnych zachowań.
error, może jak lubisz palić kapcia to skrzynia zaczyna klękać:)
ale mi to cos na sprzeglo wglada..a ja sie na mechanice nie znam tylko na elektryce..
Jeżdżę na motulu od początku przygody z Alfą z tym, że nigdy nie jeździłem na żadnym innym oleju i nie mam porównania. Mam wersję 1.7, a więc nie ma u mnie wskaźnika ciśnienia oleju. Ale co zaobserwowałem po samej kontrolce. Ciśnienia w układzie utrzymuje się faktycznie bardzo długo. Przy bardzo zagrzanym silniku np. jazda w korku, kontrolka zapala się około 2 sek. po wyłączeniu zapłonu. Z kolei zimny silnik, zimą gubi ciśnienie po około 1 minucie!!! (Motul 15w50 power).
dzisiaj brałem udział w KJSach w Bydgoszczy i pocisnąłem trochę Alfa i pojawił się następujący problem: ciśnienie oleju spadło do 2 barów.... jak Alfa ostygłaiponownie uruchomiłem znowu miała 4 bary po czym 3-3,5 na jałowych i 4 jak miał wyższe obroty - jak dojechałem do domu znowu ma 2 bary na postoju.... olej nowy jest go dużo - czy to pompa ??
i drugie pytanietuningowe - może już gdzies był temat... czy jestjakiś łatwy sposóbna szpere w 155 ?? bo pobił mnie na torze golf 3 1.4 i astra I kombi 1.6 wgazie.... :P
??to jaki Ty masz motor??
---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:11 ----------
jak masz 1.8 i tak slabo idzie to cos jest nioe tak:P ja swoja 1.8 zostawiam golfa4 1.9tdi 110km...
laska dzisiaj zalałem motka 4100 15w50 wskazówka mi nie dział ale kontrolka oleju gaśnie szybko i tak jak pisał Domino silnik długo trzyma ciśnienie na tym oleju po wyłączeniu.
ja swoją 1.7 TS zostawiłem TOUREGA 2.0 TDI w tyle :)
A jaka temp. oleju ? 5/4000(bar / obr. na minutę) takie jest prawidłowe ciśnienie
U mnie pojawił się nowy problem - elektryka (a jak:) ). Myślicie że głupienie wskazówek zegarów to wina samych zegarów czy może gdzieś coś nie łączy. Wcześniej miałem wariactwa samego ciśnienia oleju a teraz przeniosło się na paliwo czyli trochę gorzej:) Wskazówka sobie wesoło lata jakby dostawała sinusoidę i czasem spada całkowicie na 0, pojawiło się to dzisiaj.