Bmw f 30 wersji 2.0d 184 / 380 w automacie do 100 ma 7.5 s, a wazy realnie jakies 1600kg. ( 1500 wg producenta) . Tak wiec Giulia 180/ 450 z dobrym automatem i waga realna 1450kg ,jak najbardziej moze zrobic 7 s.
Printable View
Bmw f 30 wersji 2.0d 184 / 380 w automacie do 100 ma 7.5 s, a wazy realnie jakies 1600kg. ( 1500 wg producenta) . Tak wiec Giulia 180/ 450 z dobrym automatem i waga realna 1450kg ,jak najbardziej moze zrobic 7 s.
Bmw wydaje sie liderem jezeli chodzi o osiągi w stosunku do mocy, jezeli Giulia je przebije w kazdej wersji silnikowej to bedzie naprawdę coś. Jeszcze odpowiednia cena,marketing i jest szansa na sukces. Ja watpie zeby funkcja kontroli startu byla dostepna w podstawowych wersjach.
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Dlaczego? Skoro wszędzie dają taką samą skrzynię to ilaunch control może być w standardzie. Chociaż BMW dla 8 biegowego automatu ma opcję "sportowa skrzynia", ale nie wiem czym się różni od standardowej po za ceną oczywiście ;)
Coś mam przeczucie, że z cenami mogą negatywnie zaskoczyć... bo skoro tak zeszli z wagą to musieli użyć lżejszych (ale co za tym idzie droższych) materiałów. Obym się mylił.
Podobno wal napedowy skonstruowany jest z wykorzystaniem carbonu. Pytanie czy tylko w qv czy cywilnej tez.
Panowie, albo mówimy, że Alfa to "Fiat w lepszych ciuszkach" i wtedy będzie tanio, albo ma być petarda i wtedy będzie drogo. Z drugiej strony, jak się Alfa za mocno przesunie w kierunku Maserati, to zostaną marki powyżej przeciętnej, wielka dziura i Fiat. No ale to już ich strategia - moim zdaniem lepiej tak, niż iść na półśrodki.
Tylko cały czas powtarzam - produkt to nie tylko rdzeń, czyli samochód, ale też wszystko wokoło - finansowanie, obsługa posprzedażna itp. Tutaj taka Polska np. wygląda słabiutko.
Tej latki alfa nie pozbedzie predko.
Duzy skok cenowy w stosunku do 159,bedzie kamikadze dla alfy.
156 gdy wchodzila,to najtansza wersja oscylowala wokol 65 tys ( 99 rok w Polsce) . 159 to juz byl koszt 95 tys ( 2006 w Polsce) .
Nowe Audi a4 mozna wyrwac za 130tys.( 1.4)
Bmw ciut drozej. Tak wiec alfa powinna byc nieco ponizej tego progu lubna rowni,ale oferowac moc i osiagi. Porownywalne mocowo audi i bmw kosztuja 150 tys. ( 2.0) . To juz bylby zbyt wysoki minimalny prog.
Dobry design,dobre wyposazenie,dobra moc,dobre osiagi,dobry automat,rozsadna cena i mozna mowic o nawiazaniu walki.
Jezeli alfa bedzie cenowo stala jak bmw czy audi,to polegnie chocby przez brak dobrej polityki liesingowej . Pod tym wzgledem bmw i audi sa daleko z przodu,a nie ma co sie oszukiwac,80 % sprzedazy bedzie leasingiem.
Ps. Gdyban to jest juz ponad 600 stron ;-)
Ps2. Tak,jest audi a4 1.4. 2.0 to juz 150 tys. i nadal golas.
w F30 320d niema juz 184KM,tylko jest 190KM i 7,2 do 100kmh.Z drugiej strony mam nadzieje ze wyjdzie cos z 6 garami bo konkurencja np BMW ma 335d o mocy 313KM i 340i o mocy 326KM-a te juz w serii robia ponizej 5 sekund,mercedes tak samo.O ceny sie nie martwcie alfy beda tansze od odpowiednikow np audi.Druga sprawa w klasie premium jest inaczej zeby kupic np fajnie wygladajaca C-klase czy serie 3 z przyzwoitym silnikiem trzeba wydac ponad 200tys.Tam za wszystko sie doplaca.
Giulia nie ma w ofercie odpowiednika 2.2 150km,tak wiec 200 km bedzie drozsze sila rzeczy,ale nie sadze by strasznie, stad obstawiam + 5 tys w stosunku do najslabszego diesla. Chyba,ze faktycznie wyjdzie tylko w automacie,wowczas min + 10 tys od 2.2 150.
W premium za wszystko placisz,ale przynajmniej skonfigurujesz auto pod siebie,bez ograniczajacych,durnych pakietow zaleznych od wersji.
Ja myślę, że FCA robił badania marketingowe i doskonale wie jakiej ceny może za jaki egzemplarz liczyć. Sprawdzili, jakie są zapotrzebowania i na ile mogą sobie pozwolić.
Dlatego też takie gdybania "jak będzie powyżej 120 to padaka" myślę, że są całkowicie nieuzasadnione. Nie jest tak, że Pan Heniek z ekpiy sprzątającej siada sobie do komputera jak wszyscy wyjdą z pracy i wklepuje ceny.
Pany teraz glupi hundai i40 golas kosztuje 30tys euro wiec bedzie ok jesli ceny beda takie jak krazy opinia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stad ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/03/36.jpg
Załącznik 193262i po co komu diesel:cool:
Wierzysz w to? :)
Obstawiam 129000 zł za benzynę i 139000 zł za diesla.
Ja myślę, że temat ceny trzeba patrzeć po mocy. Czyli cena 150KM < 180KM <(=) 200KM. Na pewno 200 konna benzyna nie będzie tańsza od 150 konnego diesla...
Panowie, czas spojrzeć prawdzie w oczy - czasy tanich alf się skończyły. Chcielibyście mieć coś segmentu BMW, Audi Lexusa za cenę Hyundaia? Nie w tym życiu. Jak komuś nie odpowiada może kupić Hyundaia.
- - - Updated - - -
W świecie realnym rozglądasz się za fotoradarami, zejdź na ziemię bo szybko stracisz prawo jazdy, jeśli jeździsz.
Patrze na ceny PL i NL mito i julki i zastanawiam sie czy w PL nie sprzedaja auta po crash testach [emoji23][emoji23][emoji23]
Holandia mito od 19.000e
Polska mito od 45 000zl
Julka w NL od 27 999e
Julka w PL od 65 999zl
Wtf?
Normalka, dostosowują ceny do siły nabywczej pieniądza. Dlatego rynek polski jest raczej drugorzędny dla większości producentów bo zyski na nim do dupy.
Gulia pewnie też nie będzie kosztować u nas równowartości w Euro.
Fiat 124 spider ma podobny srodek do Giuli.Nowa alfa po jakims czasie wyjdzie w podstawowoej wersji 150KM i ceny beda sie ksztaltowaly plus minus 100tys-zobaczycie;-)Pomimo ze podobaja mi sie bardzo bmw i mercedesy,to slowa szefa audi sa zalosne cytuje Ambitne plany globalnej sprzedaży 400 000 sztuk Alfy Romeo w 2018 roku, do czego w głównej mierze ma się przyczynić Giulia, według analityków są mocno przesadzone, a przez potencjalną konkurencję traktowane niezbyt poważnie. Najlepszym dowodem jest dość arogancka wypowiedź szefa Audi Ruperta Stadlera, który na pytanie dotyczące konkurencji ze strony Giulii odpowiedział: „A co to jest Alfa Romeo?„, dając do zrozumienia, że nie ma miejsca dla czwartej marki w niemieckiej „trójcy”. Wypowiedź Stadlera nie była zbyt grzeczna, ale biorąc pod uwagę wcześniejsze próby podejmowane np. przez francuskie koncerny, trudno nie przyznać mu racji.Dlatego m.i.n audi zawsze byla najgorsza z tej trojcy.25lat temu bylo nie do pomyslenia zeby audi mogla walczy z BMW i Mercedesem.Tylko w USA tej marki nie traktuja jak premium i slabo sie sprzedaje
https://m.youtube.com/watch?v=QumebiHKJj4
Wersja cywilna
W Holandii jest po prostu dość wysoki podatek od samochodów (coś podobnego do naszej akcyzy). Podatek jest liczony od emisji co2, podobnie jak w kilku innych europejskich państwach. I to wychodzi kilka tys E na samochodzie. Wysoka cena nie ma wiele wspólnego z poziomem marży.
Można się domyślać że giulia z 99g emisji co kilometr będzie miała niski podatek.
O 10:45 jest materiał na TVN Turbo, w którym pokazywać będą najciekawsze premiery z Genewy.
Może się Giulia załapała :)
Moj przyjaciel dostal duzo lepsze warunki lesingu na Giuliette w Fiat Banku niz gdziekolwiek indziej, wiec..
Właśnie lipa ten program, w raporcie gadali, że niby z Genewy... A tak na prawdę to program o 80 najciekawszych premierach 2015 rozłożony na 10 odcinków. Nic ciekawego o aucie się nie dowiesz tylko opinie panów redaktorów o nim...
Co do silnika diesla to moim zdaniem nie za dobrym posunięciem jest aluminiowy blok.. Wiadomo masa itp ale na bank nie bedzie to "pancerny" silnik. Diesel ma duze sprezanie. Wal korbowy jest mocno obciążony więc alu blok moze tego nie wstrzymywać. Opadanie cylindrow i tego typu ciekawostki..
Przykładem jest np Toyota..
http://www.auto-swiat.pl/uzywane/co-...o-unikac/xredk
Do tego pojemność 2.2 która dla mnie dyskfalifikuje diesla bo nie zapłace 15 000 pln akcyzy za sprowadzone auto..
Płakać jednak nie będę ponieważ juz dawno planowałem turbo benzyne w automacie :)
Zostaje poczekać i kupić 2.0 turbo :)
Ciekawe jak cenowo bedzie w USA i kiedy pojawią się pierwsze sztuki na copart.com :)
A ile takich silników znasz oprócz Toyoty? Jak przesadzisz z oszczędnościami to choćby silnik był z tytanu to się rozleci. Nie umieli zaprojektować i tyle, np. nic nie słyszy się o Skyactiv-D Mazdy a też ma aluminiowy blok. Poza tym nowoczesne diesle idą w dół ze sprężaniem.