Rozrząd niech sobie będzie napędzany paskiem, ale niech ten pasek nie będzie zrobiony z gumy z majtek...
Printable View
Rozrząd niech sobie będzie napędzany paskiem, ale niech ten pasek nie będzie zrobiony z gumy z majtek...
A paski kewlarowe?
Przedwczoraj jechałem moją byłą 147 - wiek 10 lat, na przebieg nie spojrzałem, może być w okolicach 100 tys. I tylko jedno - jak ten silnik brzmi! Jak na 4-cylindrówkę to symfonia. Oczywiście z motorownią nie ma żadnych problemów. Wystarczy sprawdzać olej i co jakiś czas dolać. Tyle.
Podpisuję się obiema rękami pod tekstem kolegi!Moja 156 1,8 benzin ma nalatane 190tys. km i zero problemów,a jak brzmi,faktycznie poezja.W weekend,zrobiłem kilkaset km Cromą 2008r. diesel i benzyną BMW 7.Croma fajna,ale diesel nie dla mnie.BMW niby,droższy 20 razy od Alfy,ale jakoś wolę 156,chyba to jakaś fobia, albo faktycznie 156 jest skrojona pod moją skromną osobę.Dla tego,naprawdę,dobrze trzeba się zastanowić,czy zmieniać TS na inne,niby dużo lepsze i mniej awaryjne autka i silniki.Bo niedosyt,może być duży, a kaska wydana.
Ja mam chyba podniety silnik lub słuch bo jakoś dźwięk mnie nie rusza... Może Twoje byłe 1.6 brzmi lepiej :)
Auto jak auto! Nic specjalnego. Dźwięk R4 jak w R4, osiągi podobnie. Nie bardzo wiem czym się niektórzy podniecają i wychwalają alfę pod niebiosa.
Nie gadaj Pablo, że TS jakoś świetnie brzmi...
No ale żeby nie było, że zawsze jestem na nie to przyznać muszę, że fajnie się TS-em jeździ :P
Hahaha! Wiedziałem, że wcześniej czy później ktoś wyjedzie z volkswagenem :P
Bardzo,dobrze,że są fani Alf,VW,BMW,itp.Tylko,nie rozumiem,po co faktycznie ludzie śmigają AR,gdy na forum piszą,że tragedia,T.S. złe,itp.Mnie,jak by Alfa nie pasowała,to w 2 dni bym wrócił do poprzedniej marki /Nissan/.
Ale niektórzy lubią po prostu bić pianę...
Do poprzedniej marki nie wrócę bo terenówka nie jest mi potrzebna. A alfa ma u mnie dożywocie ze względu na czas i pieniądze jakie w nią włożyłem.
Widzę, że u niektórych bałagan jest w głowie straszny skoro myślą, że trzeba chwalić wszystko co ich :D:D:D
Ja VW podziwiam i szanuje, jedynie za ekonomie i trwałość silników 1.9tdi, które również tak samo montowane były w audi. Spalanie rzędu 4.5l ropy (doświadczone na poprzednim aucie), pozwala dość tanio podróżowac, jednak niestety bez jakiejś specjalnej frajdy. Alfa natomiast, jak dla mnie to bardziej samochód już wyższej klasy i kwestia spalania tutaj nie gra roli, bo frajda z jazdy jest znacząco lepsza.
Co do samego wątku, to że tak powiem jestem anty TS i ogólnie jedynym słusznym jak dla mnie motorem w naszych Włoszkach to 3 lub 2.5 litrowe busso V6.
Jeżeli ktoś zapyta, dlaczego jestem wrogo nastawiony do Twinów, niech przeczyta parę lub paręnaście postów wyżej, wypowiedź jednego z użytkowników. Tam jest wszystko ładnie opisane, a ja po prostu nie mam zamiaru po raz drugi pisać tego samego.
Ale jak to mówią, każdy lubi co innego. Jedni lubią Alfowskie Tsy, inni np. V6, a jeszcze inny odłam ludzi, woli podróżowac Volkswagenem. Wielu stąd piszę, że to wieśwagen... ja się jednak z tym nie zgodzę, bo jeżeli chodzi o trwałość to w żadnym wypadku nie jest to "wieś". Inna kwestia jeżeli chodzi o sam design i popularność, bo po prostu jest to przeciętny samochód, który raczej nie ma się zbytnio wyróżniać z tłumu, w przeciwieństwie do marki Alfy Romeo.
Pozdrawiam :)
Sam,powoli,dorastam do Busso.Mam,tylko pewne obawy,nie chodzi o spalanie,tylko,że silnik jest sporo cięższy.Przez,co,podobno 156,gorzej się prowadzi.Ile jest w tym prawdy?
Może ujmę to tak .. Silniki TS wymagają wyjątkowego traktowania, są to takie jakby silniki specjalnej troski :D .
Zasada jest jedna - jak dbasz, to masz i jeździsz .
Ja mam TS-a już ponad 2 lata w swojej 145-ce , najechałem nim 35 000 km i jeśli chodzi o silnik to nigdy, ale to nigdy mnie nie zawiódł, nie zdechł mi na trasie, nic a nic. Problemów z olejem nie mam , wymieniam go co 7 000 km , zalewam Motula 6100, wcześniej był 4100 . Jedyne do czego można byłoby się przyczepić na upartego w TS-ie , to duże spalanie jak na tak mały silnik ( mówię tu o moim 1.4 ) .
Nie ma co Panowie narzekać. Jak dbasz o podstawowe sprawy min olej, rozrząd, lejesz dobre paliwo, to jeździsz ;)
TS brzmi jak V'ka? Od kiedy niby?
Od zawsze :P:P:PCytat:
TS brzmi jak V'ka? Od kiedy niby?
Przeczytaj co piszesz :) "Problemów z olejem nie mam , wymieniam go co 7 000 km" To jest moim zdaniem spory problem...Cytat:
Problemów z olejem nie mam , wymieniam go co 7 000 km
Koszty utrzymania tego silnika są dużo za duże do tego, co on oferuje...
@omron8 - przeczytałem. Pisząc że nie mam problemów z olejem, miałem na myśli to że nie bierze go. Wymiana co 7 czy co 10 tyś co to za różnica. I tak trzeba wymienić i tak, a olej kosztuje 100zł - więc nie przesadzaj
Producent zaleca co 2O.OOOkm. Nie widzisz różnicy? Bo ja widzę...
Jeśli dla Ciebie sporym problemem jest częstsza wymiana oleju, niż ta którą zaleca producent, to temat wymiany oleju jest do zamknięcia.
Ja olej zawsze wymienialem co 10 tys obojetnie czy w oplu v6, czy cdti czy w renault czy tsie czy jtdeku...omron przypieprzasz sie...
No V8 to nie jest, to nie można się cudów spodziewać. Ale, jeśli masz być konstruktywny, podaj mi lepiej brzmiące R4.
- - - Updated - - -
Nie, po prostu wydaje nam się dziwne, że można się męczyć z autem, które Ci ewidentnie nie pasuje. To nie żona, można szybko zmienić ;).
Producent zaleca wymianę oleju co 20 tys BO....
Jak silnik jest nowy to na okresie gwarancyjnym wytrzyma nawet co 30 tyś. A a według producenta po upływie okresu gwarancyjnego samochód ma się zepsuć, trafić na złom, a człowiek ma kupić następny (nowy) pojazd od producenta- ale o tym producent pojazdu już nie powie oficjalnie...
To samo tyczy się oleju w skrzyni biegów.
Przypieprzam się? W drugim aucie zmieniamy co 15 zamiast co 20 tysi. 3X częściej niż zaleca producent to już lekkie przegięcie pały. Żeby, tak jak pisałem już wcześniej, wyciągnęli ze 100 koni z litra to jeszcze 0,5 biedy. Żeby użerać się z takim pieniądzożernym 1.4 to musiałbym na jaja upaść. Samochód, który osiągami może się co najwyżej równać z ikarusem w lubelskim MPK nie może być fajny.
Lepiej brzmiące R4? Dobre sobie :P Chyba jedyny czterocylindrowiec fajnie brzmiący to subaryna. No i może jeszcze sierra (chociaż tu się mogę mylić, bo nie słyszałem takiej z 10 lat). No i jeszcze mój LR 2.5TDS z powyciąganymi wygłuszeniami :D
Gdybym w żonę wpompował tyle zdrowia i kasy też bym miała u mnie dożywocie ;)Cytat:
To nie żona, można szybko zmienić
- - - Updated - - -
Jeśli komuś się silnik przekręci po 30 tysiącach to raczej nie kupi już auta tego producenta, przynajmniej ja bym nie kupił...Cytat:
A a według producenta po upływie okresu gwarancyjnego samochód ma się zepsuć, trafić na złom, a człowiek ma kupić następny (nowy) pojazd od producenta
Jaki jest sens jeżdżenia 1.4 TS skoro można sobie kupić auto dowolnej marki z silnikiem o pojemności 2-litrów, którego utrzymanie będzie kosztowało mniej niż alfy a osiągi będą dużo lepsze?
- - - Updated - - -
A ty QBA co ile zmieniasz olej w swoich V6??
Subaru jest w układzie bokser, więc średnie porównanie... Chyba nie zauważyłeś, że pewnie z 80% aut jeździ z 4 cylindrami, a powoli jest już tendencja, żeby schodzić do 3 i 2 :). Więc większość jest "skazana" na takie silniki i jeśli lubią, żeby coś tam jakoś jednak mruczało pod maską, to TS jest dobrym rozwiązaniem.
Widzę, że masz z tym problem, i to duży. Popieram poprzedników, czepiasz się. Boli Cię to, że wymieniam olej co 7 tyś? To jest już Twój problem, i świadczy tylko o tym, że masz problem sam ze sobą ;).
Cieszę się że Twoje 1.8 jest iście wyścigową jednostką :)
Wszystko co Twoje, lub większe jest lepsze, ale zapomniałeś chyba, że są ludzie z pasją, z pasją której Tobie brak. Jak to się mówi "żal dupę ściska"
Co do subaru, to silnik jest w układzie boxer Panie mistrzu ( jak napisał kolega wyżej ) więc porównanie można rozbić o kant dupy
Nie mam już nic więcej do powiedzenia, to nie jest miejsce na przepychanki.
A gdzie Panie napisałem, że nie jest bokserem??
Twoją pasją są 100-konne silniki 1.4? Brawo! Gratuluję pasji! :D:D:D
Głęboko w dupsku ma co ile zmieniasz olej w swoim śmiesznym silniczku...
Zauważyłem Radzik, dlatego zmieniaj na V6 :) Pokaż, że masz jaja ;)
- - - Updated - - -
Psychoanalityk się znalazł :D:D:DCytat:
Widzę, że masz z tym problem, i to duży. Popieram poprzedników, czepiasz się. Boli Cię to, że wymieniam olej co 7 tyś? To jest już Twój problem, i świadczy tylko o tym, że masz problem sam ze sobą
Wsadziłbyś karbonową maskę i wszystko byłoby OK ;)
omron8 - dorośnij, bo Twoje wypowiedzi są gorsze niż naćpanego 12 latka. End Offtopic.
Wydawało mi się, że czytałem coś w stylu "Nie mam już nic więcej do powiedzenia"... ale chyba właśnie wydawało mi się...
Tak jak by się ktoś zastanawiał, 100kg nad przednią osią to kolosalna różnica i odczuje ją każdy kto kiedykolwiek zjeźdza z prostej. Nie jest przypadkiem, ze właśnie TS-y są homologowanymi silnikami w 156/147 a nie V-ki.
Omron8, weź sobie jakieś leki na uspokojnienie czy coś, strasznie się innym lubisz w życie wpiedzielać :D
Omron, tak jak już wcześniej wspomniał weź coś żeby wyloozować czapkę :P
Polecam Diazepam (Valium, Relanium).
Porownujesz R4 z 4 BX od Subaru ... coś jest nie tak moim zdaniem.