Cześć,
generalnie można powiedzieć tak (rozważamy montaż fabrycznych lamp, nie HIDów):
1. Opcja 1 - PEŁNE odwzorowanie fabrycznej instalacji, czyli opcja w 100% legalna i zgodna z przepisami:
- zakupienie oryginalnych reflektorów (koszty róznie, czasem da się kupić komplet(dwie lampy) za 1000pln, czasem trzeba zapłacić 1500pln). Zależy jak się komu spieszy:)
- zakupienie oryginalnego zderzaka ze spryskiwaczami (koszty też różne, ja kupiłem za 400pln, ogólnie są droższe... najłatwiej kupić samą nakładkę, a najtrudniej same spryskiwacze-dysze)
- zakupienie zbiorniczka z dwiema pompkami (zbiornik pod ksenony ma dwie pompki) i podłączenie go
- zakupienie/wykonanie wężyków i podłączenie ich
- zakupienie i podłączenie oryginalnego systemu samopoziomowania reflektorów (system ten składa się z dwóch czujników montowanych przy wahaczach z przodu i z tyłu auta) Ja do tej pory nie znalazłem tego do 159, chociaż przyznaję, że ostatnio przestałem szukać... mam za to do Giulietty jakby ktoś chciał:)
- zakup panela do wewnątrz kabiny, pozbawionego regulatora świateł (kółeczka)
- zaprogramowanie body computera, żeby "psikał" na swiatła
IMHO jeśli się zainteresowanej osobie bardzo nie spieszy koszt całej operacji powinien zamknąć się w granicach 2000, maks.2500pln. A jeśli się spieszy i trzeba wszystko kupić od razu, wtedy będzie więcej. Oczywiście nie liczę kasy którą można odzyskać za sprzedaz zwykłych lamp, czy zderzaka bez sprysków jeśli ktoś zechce... tak czy inaczej wyjdzie taniej, niż zamawianie ksenonów w nowo kupowanym samochodzie, a będzie "jak fabrycznie":)
2. Opcja 2 - "PÓŁ legalna", czyli faktycznie niezgodna z przepisami, ale w zasadzie nie do wykrycia na ulicy przy kontroli, czy nawet na badaniu technicznym (chyba, że ktoś ewidentnie będzie wiedział co było robione):
- zakupienie oryginalnych reflektorów
- zakupienie oryginalnego zderzaka ze spryskiwaczami (bez względu na to czy podłączymy go czy nie)
- zakupienie panelu wewnętrznego bez kółeczka do regulacji świateł
Jak wspomniałem jest to opcja "na skróty" i niezgodna z przepisami, więc jeśli ktoś by z niej korzystał, robi to na własną odpowiedzialność.
Ogólnie bez względu na to, którą opcję się wybierze:
- reflektory oryginalne pasują "plug & play", nie trzeba nic zmieniać w instalacji, wystarczy podłączyć
- pod nadkolami są wiszące wtyczki do podłączenia czujników samopoziomowania, więc też trzeba je tylko podłączyć
- ja nie podłączałem zbiorniczka z 2 pompkami, więc tu się nie wypowiem, ale z tego co pamiętam kolega marqo podłaczał go u siebie i da się to zrobić bez większego problemu, później trzeba tylko doprogramować body computer, żeby uruchamiał spryskiwanie reflektorów przy spryskiwaniu szyb.