Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 277

Temat: Co sądzicie o tych metodach wstawiania Ksenonów w miejsce zwykłych świateł?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Cytat Napisał surfer Zobacz post
    Gorąca prośba, czy ktoś mógłby wypunktować co trzeba zrobić by w pojeździe bez oryginalnych ksenonów takie mieć (wersja z hidami i oryginalnymi ksenonami). Zakładamy dodatkowo sytuację bez spryskiwaczy. Liczę zwłaszcza na kolegę Camila.
    pozdrawiam
    Cześć,

generalnie można powiedzieć tak (rozważamy montaż fabrycznych lamp, nie HIDów):

1. Opcja 1 - PEŁNE odwzorowanie fabrycznej instalacji, czyli opcja w 100% legalna i zgodna z przepisami:
    - zakupienie oryginalnych reflektorów (koszty róznie, czasem da się kupić komplet(dwie lampy) za 1000pln, czasem trzeba zapłacić 1500pln). Zależy jak się komu spieszy
    - zakupienie oryginalnego zderzaka ze spryskiwaczami (koszty też różne, ja kupiłem za 400pln, ogólnie są droższe... najłatwiej kupić samą nakładkę, a najtrudniej same spryskiwacze-dysze)
    - zakupienie zbiorniczka z dwiema pompkami (zbiornik pod ksenony ma dwie pompki) i podłączenie go
    - zakupienie/wykonanie wężyków i podłączenie ich
    - zakupienie i podłączenie oryginalnego systemu samopoziomowania reflektorów (system ten składa się z dwóch czujników montowanych przy wahaczach z przodu i z tyłu auta) Ja do tej pory nie znalazłem tego do 159, chociaż przyznaję, że ostatnio przestałem szukać... mam za to do Giulietty jakby ktoś chciał
    - zakup panela do wewnątrz kabiny, pozbawionego regulatora świateł (kółeczka)
    - zaprogramowanie body computera, żeby "psikał" na swiatła
    IMHO jeśli się zainteresowanej osobie bardzo nie spieszy koszt całej operacji powinien zamknąć się w granicach 2000, maks.2500pln. A jeśli się spieszy i trzeba wszystko kupić od razu, wtedy będzie więcej. Oczywiście nie liczę kasy którą można odzyskać za sprzedaz zwykłych lamp, czy zderzaka bez sprysków jeśli ktoś zechce... tak czy inaczej wyjdzie taniej, niż zamawianie ksenonów w nowo kupowanym samochodzie, a będzie "jak fabrycznie"

2. Opcja 2 - "PÓŁ legalna", czyli faktycznie niezgodna z przepisami, ale w zasadzie nie do wykrycia na ulicy przy kontroli, czy nawet na badaniu technicznym (chyba, że ktoś ewidentnie będzie wiedział co było robione):
    - zakupienie oryginalnych reflektorów
    - zakupienie oryginalnego zderzaka ze spryskiwaczami (bez względu na to czy podłączymy go czy nie)
    - zakupienie panelu wewnętrznego bez kółeczka do regulacji świateł
    Jak wspomniałem jest to opcja "na skróty" i niezgodna z przepisami, więc jeśli ktoś by z niej korzystał, robi to na własną odpowiedzialność.

Ogólnie bez względu na to, którą opcję się wybierze:
    - reflektory oryginalne pasują "plug & play", nie trzeba nic zmieniać w instalacji, wystarczy podłączyć
    - pod nadkolami są wiszące wtyczki do podłączenia czujników samopoziomowania, więc też trzeba je tylko podłączyć
    - ja nie podłączałem zbiorniczka z 2 pompkami, więc tu się nie wypowiem, ale z tego co pamiętam kolega marqo podłaczał go u siebie i da się to zrobić bez większego problemu, później trzeba tylko doprogramować body computer, żeby uruchamiał spryskiwanie reflektorów przy spryskiwaniu szyb.
    Ostatnio edytowane przez camil ; 09-01-2012 o 00:07
    Pozdrawiam Camil

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Witam, czy może ktoś z Was ma Hid-y od kolegi Proxim@Ar ?
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes..._miesiecy.html

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał camil Zobacz post
    - zakupienie oryginalnego zderzaka ze spryskiwaczami (koszty też różne, ja kupiłem za 400pln, ogólnie są droższe... najłatwiej kupić samą nakładkę, a najtrudniej same spryskiwacze-dysze)
    Gdzie takie dysze można kupić? ASO?
    Na allegro sam zderzak pod spryski można już kupić za 200zł, a kpl ze spryskami kosztuje 1200:/

- zakupienie i podłączenie oryginalnego systemu samopoziomowania reflektorów (system ten składa się z dwóch czujników montowanych przy wahaczach z przodu i z tyłu auta) Ja do tej pory nie znalazłem tego do 159, chociaż przyznaję, że ostatnio przestałem szukać... mam za to do Giulietty jakby ktoś chciał
    Wszystko Plug&Play?

- zaprogramowanie body computera, żeby "psikał" na swiatła
    Jak to zaprogramować?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Można się podpiąć pod spryskiwacz szyby

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Można się podpiąć pod spryskiwacz szyby
    Ale to już droga bardzo na skróty i chyba ostateczna. Bo w takim przypadku psikało by mi na lampy nawet jak chciał bym tylną szybe spryskać.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Przerabiam temat sprysków bo chcę założyć do swojej (zwykłe lampy).
    Dysza 80zł/sztukę (!!!) do tego obudowa dyszy ~35zł za sztukę plus przewody i trójniki (ale to można chyba dobrać coś w motoryzacyjnym sklepie), pompka wysokociśnieniowa (nie znalazłem osobno, ze zbiornikiem ok 300zł). Czyli same spryski ok 1100 zł :/

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Cytat Napisał lobov Zobacz post
    Przerabiam temat sprysków bo chcę założyć do swojej (zwykłe lampy).
    Dysza 80zł/sztukę (!!!) do tego obudowa dyszy ~35zł za sztukę plus przewody i trójniki (ale to można chyba dobrać coś w motoryzacyjnym sklepie), pompka wysokociśnieniowa (nie znalazłem osobno, ze zbiornikiem ok 300zł). Czyli same spryski ok 1100 zł :/
    Jak ktoś chce mam zestaw wężyków i złączek trójników do spryskiwaczy do oddania w przyzwoitej cenie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dysza 80zł/sztukę
    Wystarczy kupić dwie sztuki. Zgodnie z przepisami potrzebujesz spryskiwacz jedynie na reflektor ksenonowy, kierunkowskaz i drogowe nie potrzebują spryskiwaczy.
    o tego obudowa dyszy
    Jaka obudowa? Spryskiwacz jest bezpośrednio montowany w zderzaku (z tego co zaobserwowałem).
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Jaka obudowa? Spryskiwacz jest bezpośrednio montowany w zderzaku (z tego co zaobserwowałem).
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Niestety oryginalny zderzak pod spryski ma fabryczne uchwyty do założenia spryskiwaczy. Ja u siebie poradziłem sobie w ten sposób, że na allegro odkupiłem kawałki połamanego zderzaka tak aby odzyskać te właśnie uchwyty. Oryginalne są zgrzewane, ale jakoś udało mi się je przykleić dobrym klejem do plastiku.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_1876.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	37.2 KB
ID:	49456
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał marqo Zobacz post
    Niestety oryginalny zderzak pod spryski ma fabryczne uchwyty do założenia spryskiwaczy. Ja u siebie poradziłem sobie w ten sposób, że na allegro odkupiłem kawałki połamanego zderzaka tak aby odzyskać te właśnie uchwyty. Oryginalne są zgrzewane, ale jakoś udało mi się je przykleić dobrym klejem do plastiku.
    czyli ta "obudowa" montowana jest od spodu zderzaka?
    Leży u mnie dysza spryskiwacza w garażu i patrząc na nią i na zderzak myślę, że można by wywiercić w zderzaku odpowiedni otwór o średnicy jaką ma dysza ustawić spryskiwacz i od spodu zderzaka objechać dookoła np klejem/silikonem etc.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html