Dzięki za skan z instrukcji, ale chyba właśnie według tych danych było ustawiane. Magil jeśli pamiętasz to co było nie tak w tych ustawieniach w Johny Bean, bo u mnie w okolicy w zasadzie są tylko te maszyny i może to jest źródłem problemu?
Printable View
Dzięki za skan z instrukcji, ale chyba właśnie według tych danych było ustawiane. Magil jeśli pamiętasz to co było nie tak w tych ustawieniach w Johny Bean, bo u mnie w okolicy w zasadzie są tylko te maszyny i może to jest źródłem problemu?
Pamiętam, że nastawy dla tylnej osi były złe (- zamiast +).
Dane w załączonej instrukcji są dobre, natomiast opisy złe!! Zamiast "zbieżność" powinno być "kąt pochylenia koła". Drugi parametr to kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.
Pytałem o rozmiar koła, ponieważ przy dużym kole i obniżonym zawieszeniu trzeba ustawiać zbieżność przedniej osi bliżej 0.
I nadal będę się upierać, że przy sztywnym sprawnym zawieszeniu nie powinno ciąć opon. Jeśli sworzeń dolnego wahacza lub tylną tuleja będą zmeczone, to wtedy ustawianie zbieżności na niewiele się zda.
Witam, jako że ścina mi lewy przód od środka chciałem się zapytać kogoś w temacie czy te ustawienia z tabelki są właściwe dla koła 18??
Załącznik 248318
Sworzeń dolnego wahacza ma minimalny(choć nadal ma) wpływ na geometrie. Chyba że ktoś doprowadzi auto do stanu że ma kilka milimetrów luzu ale to już trzeba być samobójcą.
Największy wpływ na zbieżność i ścinanie opon od środka ma tylna duża tuleja wahacza. Jeśli ona jest zerwana ustawianie geometrii nic nie da.
Zależy jeszcze od maszyny, bo czasami bzdury pokazuje. Albo nie ma nastaw dla 4x4, Ti itp itd, jeszcze się trafi fachowiec niekumaty...
Tabelka z danymi jest z eLearna. Na przodzie mam kompletny zawias Lemfordera a tylne duże tuleje dolnego wymieniałem na Mooga rok temu. Wahacze już mają około 80tyś km, były sprawdzane na trzepakach i pod kanałem przez kilku mechaników i nie stwierdzili oni nic do wymiany poza dużymi tulejami dolnego. Nic nie stuka ani puka. Bardzo chciałbym rozwiązać ten problem :/ jasio79 ile u Ciebie kosztuje komplet góra i dół razem z kaucją?? Co jeden mechanik to inne teorie, jeden doradzał wymianę amorów ze sprężynami bo to też może powodować ścinanie. Drugi mówi wymienić całe przednie zawieszenie i udać się do porządnego zakładu który zrobi geometrie jak należy.
Załącznik 248415Załącznik 248416
Kpl zawieszenia na przod kosztuje 1200 zl plus 150 kaucji za dolny i 70 za gorny czyli 1640 z kaucja. Jak masz do wymiany tylne tuleje i reszta jest ok to zacznij od tego. Sworznie i tuleje gornego wahacza maja minimalny wplyw na geometrie i darcie opon w 95% to tylne tuleje dolnego wahacza
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Te tuleje wymieniałem rok temu na Mooga. Mój cały przedni zawias ma już zrobione 80tyś km. Myślisz że to kwalifikuje go do wymiany?? Jeśli sprawdzę teraz zawieszenie i okaże się że tuleje są nadal ok, co byś wtedy radził?
najpierw sprawdź tuleje, potem pozostałe elementy, drażki kierownicze i końcówki