tak, tylko w D (i pewnie w R) słychać, ale u nas i tak dominują wydechy
Printable View
tak, tylko w D (i pewnie w R) słychać, ale u nas i tak dominują wydechy
No. I Rysiek to jest gość...:)
PS szykuj kasę na aluminiowe nakładki pedałów:)
Moim zdaniem natomiast lakierowane listwy, zderzaki i nakładki błotników są opcją stylistyczną, której bardzo brakowało w konfiguratorze i podejrzewam, że nie jestem odosobniony w tej opinii, skoro producent zdecydował się wprowadzić ją do oferty wraz z liftingiem. Te czarne plastiki optycznie powiększają tzw. wheel gap, przez co nawet 20'' felgi wyglądają na mniejsze niż są w rzeczywistości. Ja sam zdecydowałem się na ich polakierowanie w kolor nadwozia i jestem bardzo zadowolony z uzyskanego efektu.
przy składaniu zamówienia na auto widziałem, nie dało się usunąć. można sprawdzić u dealera w ePerze swój VIN i listę opcji, ale samemu podczas jazdy jak najbardziej, tylko w trybie ręcznym skrzyni żeby nie przerzucił biegu i porównać tryby D i N przy takim samym wciśnięciu gazu/przyspieszaniu.
- - - Updated - - -
zgadzam się z Tobą, niektórzy sami malowali w Stelvio. sam jakbym miał wybierać to wziąłbym mniejsze zło - lakierowane - właśnie ten wheel gap zmniejszyć bo w Stelvio samo czarne - wielkie opony/balony i wielka przerwa (zawias do obniżenia na dzień dobry, jest zestaw od H&R)
Uważam,że nie wszystkie Ryśki to fajne chłopy ale Ty jesteś akurat po dobre stronie mocy! Duży szacunek,ze nie dałeś się zwabić marketingowi BMW i wybrałeś lepszy i ładniejszy samochód ;)
Napiszę Wam jak skonfigurowałem sobie Giulie w wersji Business MY 2020. Zadzwoniłem do salonu Automobile Torino w Lublinie skuszony ogłoszeniem z OLX, które tu ktos wcześniej zamieścił. Sympatyczny pan Paweł powiedział mi,ze możemy skonfigurować to co chce krok po kroku wymieniając przez mnie elementy wyposażenia lub na podstawie starej konfiguracji. Akurat miałem zrobiona konfigurację na włoskiej stronie nowego modelu i na polskiej stronie modelu 2019. Podałem numer i Pan dziś mi zadzwonił z ceną :)
Wg tego co pan Paweł powiedział, do wersji Business nie można zamówić koloru Misano Blue oraz podwójnego wydechu(we Włoszech można podwójny wydech ale koloru też nie zamówicie). Co do felg to nie jest pewien czy 17 cali będzie w standardzie. Rozmowy jeszcze trwają :) (we Włoszech są 17)
Podsumowując wersja Business, 200 koni, z podstawową felgą, kolorowanymi zaciskami, łopatkami, skórzanymi fotelami, czujnikami z tyłu, pakietem zimowym, ksenonami 35 W itd. wyszła mnie 163 tys brutto i po rabacie dostałem cene 155 tys. Możlliwość zamówienia od 10.01.
Taka sam konfiguracja w 2019 na tę samą wersję ale w Misano Blue i z 16-ami, z 6.5 calową nawigacją i małym wyświetlaczem między zegarami wyszła mnie 161 czyli praktycznie to samo. Finalnie bardzie sie opłaca MY 2020.
Gratuluję świetnego wyboru! :) Giulia urywa d.pę :D
[MENTION=42338]duke75[/MENTION] bardzo przyzwoicie to wygląda, chyba zdają sobie sprawę że przy tym wolumenie sprzedaży nie mogą wejść za wysoko z ceną.
Pytanie jak się mają kwestie nowych norm spalania i od kiedy zaczną odciskać się na sprzedaży nowych Alf, której ciężko jest nadążyć za zmianami. Na pewno małe marki sporo tutaj stracą niestety... :(
gratulacje, teraz tylko oczekiwać na dostawę.
jak już przyjdzie to zapraszam na zakupy do mojego sklepu po dezaktywator S&S.
ciekawe czy w wersjach MY2020 coś pokombinują z SGW bo plotka głosi (od Lio) że ma być prędzej czy później nowy typ BCMa i SGW będzie w niego wbudowany - wtedy może już być kaplica z retrofitami.
a do tych rzeczy na które zwróciłeś uwagę - do swojej dołożysz dokładkę zderzaka na 2 rury (chińczyk lub w końcu Ulter wyprodukuje swoją - prototyp widziałem jeszcze w 1 połowie zeszłego roku - fajny na podwójne rury), wydechów pod dostatkiem na rynku, felg też w przyzwoitych pieniądzach np PSW/MSW (tu sugeruje od razu opnki letnie nowe sprzedać komuś np do 159 akurat wiosna idzie to może się szybko sprzedadzą, felgi mniejsze na zimówki przeznaczysz a kupisz sobie coś fajnego na lato 18 czy 19) i będzie gitarka autko.
Właśnie tych elementów stylistycznych również mi brakowało podczas konfiguracji, ale aktualnie Stelvio MY2020 dla:
1. wersji Veloce ma w standardzie:
- zestaw zewnętrznych elementów w kolorze nadwozia: nadkola, listwy progowe, dolna część zderzaka przedniego i tylnego, dolna osłona pod tylnym zderzakiem,
- ciemne wykończenie dolnej części grill’a „V”, kołpaczków pomiędzy śrubami, ciemne wykończenie końcówek rur wydechowych
2. wersji TI ma w standardzie:
- zestaw zewnętrznych elementów w kolorze Dark Miron: nadkola, listwy progowe, dolna część zderzaka przedniego i tylnego
- za dopłatą 1450 zł - zestaw zewnętrznych elementów w kolorze Vesuvio Grey: nadkola, listwy progowe,dolna część zderzaka przedniego i tylnego
3. w wersji BUSINESS:
- brak opcji
No i w Stelvio wersji Veloce w standardzie 20" z felgami 74B a w wersji TI w standardzie 19" z felgami 6G7
Nie mam talentu do robienia zdjęć, ale spróbuję uchwycić kilka lepszych ujęć w słoneczny dzień
Cześć, ja ok 2 tyg temu zamówiłem właśnie nowa Giulie. Zamówienie poszło bezpośrednio przez FCA Polska, bazowało na wiedzy teoretycznej i na totalnie bezużytecznej siatce produktu(modele + opcje) wysłane przez FCA do dealerów w listopadzie. Generalnie będzie veloce Ti na wypasie, z opcji dodatkowych pakiet asystent plus, laminowana szyba, przeszycia foteli i deski QV nić zielono biała, pakiet organizer, harman&kardon, misano, żółte zaciski, veloce Carbon. Nie brałem pakietu performance bo będę ja mocno obniżał i aktywny zawias napewno by powodował problem. Jeśli dobrze wszystko się sklei i zamówienie będzie szło normalnym trybem do samochód będzie najszybciej koniec lutego lub koniec marca.
RobGie, konfiguracja zacna, gratuluję
A łopatki przy kierownicy i aktywny tempomat wziąłeś? W korkach swietnie działa :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chłopaki, nie zrozumieliśmy się :) Nie zamówiłem nowej 2020. Chciałem tylko porównać jaka jest różnica w stosunku do tej, którą kupiłem. Zrobiłem to w ostatnim dniu przed zapłaceniem i odebraniem auta,żeby się wycofać w razie "W" ale wyszłoby ok 50 tys drożej za nową w stosunku do tej którą kupiłem. Zrobiłem to świadomie bo autem chcę jeździć ok. 3 lat, może podnieść moc do 280-300 koni ale już widzę,że nie wiem czy to zrobię bo 200 konia daje rade. Z nowym autem musiałbym się ożenić na 5-6 lat i starciłbym więcej kasy a jak możecie zauważyć mam czym jeździć w sezonie pozazimowym a do tego dochodzi kilka Ducati i zarówno 159 jaki Giulia od marca do października jest mało używana.
Kupiłem auto w stanie praktycznie salonowym, z przebiegiem 27 tys km, z gwarancją do marca 2020 więc ją pewnie wydłużę o rok. Jestem jak na razie baaaardzo zadowolony. Auto miażdży wizualnie i w czasie jazdy i jest jak UFO wśród wszelakich skód, audic i innych dupowozów.
Cały czas zastanawiam się nad tym czy czekać na MY2020 i czy to co zostało poprawione jest aż tak znaczące. Generalnie zmiany w infotainment czy zmiany wizualne nie są jakieś powalające. Infotainment wyglądem zbliżony do tego z innych marek. Czy to przydatne, to nie wiem. Osobiście w BMW tego nie używam, jak również nie używam żadnych innych wodotrysków, które są w mojej ocenie bezsensownymi opcjami leczącymi ego właściciela. W zmianach, na które bardziej czekałem to były LEDy. To w BMW działają całkiem dobrze, szczególnie w nowszych modelach. Chociaż jakiś czas temu, z motocyklowego podwórka, miałem dużą satysfakcję jak znajomy wyznający religię BMW GS przyznał, że Multistrada ma lepsze światła :)
Ostatnio miałem okazję dostać jako zastępcze nową 3-kę. Ilość błyszczącego plastiku, materiały wykończeniowe, zegary w formie wyświetlaczy naprawdę dupy nie urywają. Giulia przy niej to zupełnie inna liga :)
Wracając do tematu, jest opcja Veloce TI z wyprzedaży rocznika w całkiem dobrej cenie - rabat ~21%. Samo TI ma już wiele, a ta dodatkowo lakier competizione red, pakiet carbon, pakiet asystent kierowcy plus, Harman Kardon i tempomat adaptacyjny. Samochód wygląda dla mnie świetnie i mam takie wrażenie, że X5 odejdzie z użytkowania. Pytanie czy do Giulii da się założyć hak, czasami potrzebuje zabrać Ducati :)
Tak jak kolega napisał, wszystko jest kwestią indywidualną. Jeżeli akurat dla Ciebie zmiany nie mają dużego znaczenia, a rabat ok i konfiguracja też bardzo fajna, to się nie zastanawiaj. Ten kolor daje radę, ja taki chciałem, ale to było jedyne to czego nie miała ta na stocku a rabat prawie 60 k i wziąłem. Czarny też daje radę w sumie ;)
Nie wiem jaka będzie cena dokładnej ok 268tys bez rabatu. Rabat narazie to duża niewiadoma. Cena za wersje nie różni się od ceny z tamtego roku, zmieniają się jedynie opcje, Np niektóre pakiety się łącza, dochodzą inne opcje typu szyber dach w veloce ti, laminowane szyby, obszycia qv, ładowarka indukcyjna itp
Ja też miałem niezłe "myślenice" i też zastanawiałem się nad nową Veloce Ti z 2019 za nieco ponad 200 tys ale ostatecznie kupiłem lekko używaną Super z początku produkcji (gość kupił w salonie marcu 2018r) z 3-miesięczną gwarancją fabryczną za nieco ponad 100 tys. Stwierdziłem,że Ti wygląda mega ale w tej cenie mam dwie moje Giulie a to już trochę przesada :) Jak dobrze pójdzie to przerobię sobie moją wizualnie na Veloce Ti a osiągowo może nawet lepiej ;)
Co do nowości 2020 dla mnie to też trochę za mało,żeby mnie zszokowało. Poznaję się ze starym infotainment`em ale jak dotyczas jestem pozytywnie zaskoczony i fajnie mi się obsługuje joystickiem. Flagę włoską sobie dokleję ;)
Nie można chyba tak to porównywać, nowej Veloce do dwuletniej super, wiadomo że cena będzie inna bo dochodzi utrata wartości. Przy dwuletniej Veloce różnica w cenie byłaby duużoo mniejsza. Jak nie zależało Ci na nówce to dobra decyzja o zakupie zadbanej używki ale niektórzy chcą nówkę i tyle.
Jak dla mnie wersja Super jest wystarczająca, plus że ma napęd tylko na tył. Dobrze, że udało Ci się kupić w tak dobrej cenie sztukę jeszcze na gwarancji, sprzedający musiał mieć niezłe ciśnienie na szybką sprzedaż :) Mówił dlaczego sprzedaje tak świeży wóz ?
Sprzedający chce kupić mieszkanie. Auto prześwietlali w ASO przez 2 godziny i nic nie znaleźli. NIe ma ryski w srodku ani na zewnątrz. Dziś ją myłem to nawet jednej ryski na rantach felg nie ma. Jak sama nazwa mówi, jest Super ;)
Wiadomo,że ciężko porównać nowy do używki ale uwierz mi, męczyłęm temat kilka miesięcy :) W tamtym roku byłem o włos od kupienia nowej, przepięknej Veloce 2.2 210 KM i w ostatniej chwili sie wycofałem. Stwierdziłem,że jak mam kilka alf to jedna z nich nie może za bardzo dominować wizualnie czy osiągami bo przestaniesz jeździć innymi. Mój kumpel kupił Giulie Q to jego dwie pozostałe alfy zachodzą pajęczynami w garażu. A nie są to słabe dizelki tylko 147 GTA czy 155 z 350- konnym piecem.
Gdyby to było moja jedyna alfa też pewnie byłaby to Q a tak to trzeba troszkę wyważyć decyzję.
Bardzo dobrze, że nie wziąłeś Veloce w klelocie, to by była dopiero wtopa :) Ideałem byłoby Veloce 2020 z napędem tylko na tył w benzynie ale kosztowo Twój zakup dużo rozsądniejszy. Szczególnie jak stan tak dobry, to było warto. Nie nastawiałbym bym się tylko na tak krótkie użytkowanie bo po Giulii Alfa długo nie wypuści tak dobrego wozu ;)
Masz rację, ten silnik 2.0 jest tak fajny i stosunkowo mało pali,że Diesel trochę słabo wypada, szczególnie w Alfie. Jak zobaczyłem wersje Veloce Q2 w najnowszym cenniku to mi się oczy zaświeciły ale postanowiłem kupić możliwie tanio, możliwie fajne auto i mam nadzieję,że podjąłem dobrą decyzję.
Co wy tak wszyscy jesteście za RWD, czy to wynika że z tego że Q4 odbiera przyjemnośc z jazdy? ja do tej pory mialem dwa Subaru w Legacy na manulau to był ideał, w Forku Xt automat już tak fajnie nie jest, wyraźna tendencja do rycia przodem no i ciężka w nadsterowność wejsć ale mimo wszystko zimą łatwiej. Alfami nie jeździłem ale mówią że Q4 to z przeagą na tył i dołączanym przodem wiec nie do konca rozmiem? ze ciężki? no chyba że jesteście purystami i tylko RWD was interesuje. Ja zimą zwłaszcza w wersji Q miałbym pewnie obawy przy tej mocy i jakby byłmwybór to bym chyba wolał Q4? o co chodzi jak to jest z tym napedem Q4?
Ja Q4 nie wykorzystuje bo moje stałe trasy to płaskie autostrady a Veloce Q4 trzeba obniżyć bo wizualnie trochę koza dlatego Veloce Q2 to byłby dla mnie fajna opcja jeśli bym kupował nowe auto.
aha rozumiem, dzieki bo myślałem że coś nie tak z tym napedem
Jak dacie na tył opony 255 albo szersze to tak nie razi prześwit
Dobrze Ci się wydaje :(
To jest skrajny luzik ze strony Włochów.
Rozmawiałem dzisiaj dłużej z kierownikiem sprzedaży jednego z salonów Alfy, sam się wkurza, nikt nic nie wie, nie wiadomo kiedy, nie wiadomo co, powiem Wam, że też był zdziwiony, że nie było to ogarnięte przed końcem roku, bo dużo ludzi pytało o modele poliftowe, bo jak wiadomo szukało kosztów, ale właśnie też ma takie wrażenie, że jakby luzik i tyle bez spinki... masakra
Taki mały update: dzisiaj mamy 9 stycznia, sprawdzałem kilka stron, Niemcy, Francja, oczywiście Polska też stare konfiguratory...
To się w głowie nie mieści...
A ja sobie kupiłem przedliftową Giulię i jestem w siódmym niebie. Piękny samochód, z fajnym wypasem i stary infotainment jest naprawdę super. Nie widzę na razie wad tego systemu. Joystick pod ręką, wszystko wchodzi intuicyjnie. Podpiąłem sobie mały tablet z muzyką. Wszystko gro i bucy.
NIe widzę większego sensu czekania na poliftowy model. Ja w każdym razie nie wytrzymałem i trochę się wkurzyłem. Jeśli ktoś ma możliwość kupienia przedlifta w dobrej cenie to niech korzysta. Nie są to rewolucyjne zmiany, które istotnie zmieniły ten samochód bo co zmieniać coś co jest dobre ;)
też szczególnie nie brakuje mi nic w infotainment, jest prosty ale wystarczający. Tylko ja mam 2 generacji i z prawie najnowszym firmwarem. Generalnie lepszy jest infotainment drugiej generacji (szybszy procek) a szczególnie od wersji firmwaru MV072.xxx.xxx czyli już większy obraz z kamery cofania i AA chodzi w miarę bezproblemowo (bo na starszych to u mnie przynajmniej jaja się działy - żadko się łączył, podczas gdy na nowym zawsze, 3 telefony, 5 kabli sprawdzane, w autach w salonie z MV072 ze wszystkimi się łączyły bez problemu)
polift dla tych którzy:
a)muszą mieć najnowszy, igiełkę 2020, pewnie dla tych co konfigurują swoją w każdym detalu (no w sumie ja tak robiłem haha)
b)zakochali się w którymś nowym kolorze
c)chcą mieć ładowarke indukcyjną - np dużo jeżdżą i dzwonią i tel im się rozładowuje (szczególnie jeśli dodadzą sobie carplay lub aa po WiFI to bateria szybciutko leci)
reszta IMHO to zbytki, kierownica trochę gubsza/ładniejsza, OK, aktywny lane assist - nie wierzę w takie technologie (choćby obserwując jak obecna sygnalizacja/wykrywanie (nie)działa). dotykowy ekran to już w ogóle fanaberia w aucie IMHO.
W Stelvio jeszcze dochodzi wygląd zewnętrzny mocniejszych wersji, to kogoś może skusić.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - dla mnie AA/CP powinno bezprzewodowe- asystenty niech będą jako opcja np w sensownie wycenionym pakiecie - kto chce to ma.
Reszta jak piszesz pełna zgoda i 100% racji.
Dla mnie wygląd zewnętrzny Stelvio z tym oblamowywanym wokół plastikiem w kolor budy w mojej ocenie szpeci to auto szczególnie z tyłu robi się ciężki kloc. ale jak pisałem to kwestia gustu.
mam nadzieje że w Stelvio poprawili:
1. wygłuszenie
2. działanie wycieraczek
3. możliwość wyłączenia przesuwania fotela
4. zbliżeniowe otwarcie tylnych drzwi
5. Aplikacja typu Afla Performance i Uconnect Live