Z tego co Artih wyżej napisał, to nie jest to syntetyk ;)
Ja mam Millers XF C3 5W30 i nie mam takich problemów z DPF. Wypala się dobrze, interwały co 800-900 km przy jeździe 80% trasy, reszta miasto.
Printable View
Może seria xf jest lepsza dla naszego jtdm. EE longlife u mnie sie nie spisuje. Poza tym u mnie Alfa łatwo nie ma, miesięcznie około 3-4tys km robię tak jak mówiłem w większości po mieście. Zobaczymy po wymianie, pewnie na XF, na połukankę raczej nie zdecyduje sie.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
A powiedzcie mi proszę, iść teraz w LM top etc 4600 5w30 czy MO XF c3 lub c2 5w30 ? Oczywiście DPF jest.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
To nie do końca tak jest niestety.
Auta, o których piszesz, mają w większości realne przebiegi grubo powyżej 300 kkm.
Ja piszę o autach, które serwisujemy zaraz po gwarancji, a czasem nawet jeszcze na gwarancji. Historia jest często doskonale znana. Mamy kilku świadomych klientów, którzy co 2 wymianę oleju wykonują u nas, pomiędzy przeglądami w ASO. Przebiegi rzędu 80 kkm rocznie to norma, nawet w PL. Z takimi autami nie ma absolutnie kłopotów, co innego z tymi serwisowanymi wg. zaleceń serwisu.
Z ciekawostek ostatnio mieliśmy 3 letnią Julkę na przegląd z 2 wymianą rozrządu przy przebiegu 185 kkm.
A to, że naiwny naród wierzy w przebiegi 130-180 kkm w 6-letnich autach to już temat na inną historię.
Dzwoniłem dziś do ASO Ganinex w Katowicach - polecają (wiadomo) Selenię 5W40 do 1.9 8v i odpowiednio 5W30 do 1.9 16v.
Więc jeżeli chodzi o firmę Liqui Moly (m.in. polecaną w tym dziale) - to mamy dla 120 konnego silnika LM Top Tec 4100 5W40, natomiast na stronie Liqui Moly polecane są 4200 i 4300 5W30 ... jak to jest w końcu?
A druga sprawa - do tej pory miałem 10W40 i w autoryzowanych sklepach (dwóch: jeden z Bytomia, jeden z Katowic) olei Liqui Moly, Valvoline, Motul uzyskałem informację, że spokojnie można zastosować płukankę i przejść z 10W40 do 5W40, natomiast w sklepie gdzie od zawsze zaopatruje się w oleje, filtry itp. powiedziano mi, żebym absolutnie nie przechodził z 10W40 do 5W40 i nie stosował żadnych płukanek...jak to jest w końcu?
Prawdopodobnie taki był wcześniej zalany:
http://olejeklimowicz.pl/neste-city-standard-10w-40/ 10W40 ale syntetyk (przynajmniej tak pisze)
ta propaganda z rozszczelnieniem silnika ma dłuższą brodę niż mikołaj.... lej płukankę, zmieniaj z 10W na 5W i nie słuchaj głupot.
płukałem juz nie jeden silnik i żaden oleju przez uszczelni nie puszczał.
Też mi się tak wydaję, że to zabobon. Tutaj informacja nt. płukanki:
"LIQUI MOLY ENGINE FLUSH PŁUKANKA 300ML (kod produktu: 2640) - Oczyszczacz silnika. Czyści silnik ze wszystkich szkodliwych osadów i resztek olei. Poprawia sprawność mechaniczną silnika poprzez rozpuszczenie osadów min. Osadu blokującego pierścienie tłokowe. Przeznaczony do silników benzynowych i Diesla. Zalecane jest oczyszczanie silnika przed każdą wymianą oleju."
płukanka to koncentrat detergentów takich samych jakie masz w olejach.
Wywal to "ekologiczne" dziadostwo i nie będzie problemu :)
Rozmawiałem jeszcze apropos rozszczelniania itp z wcześniejszym właścicielem mojej Alfy - kategorycznie odradził mi zmianę z 10W na 5W...i bądź tu chłopie mądry! Okazało się, że aktualnie mam zalany półsyntetykiem, a ten który chce kupić tj. Liqui Moly 5W40 też jest półsyntetyczny. To jak to jest w końcu panowie, można przejść z 10W40 na 5W40 czy nie można?
Mam wywalony dpf i egr zrobiony chip czy mogę zalać LM z MoS2 10w40
Ludzie, do jasnej cholery !!!!!!!!!!!!!!
Do silników JTD/JTDm 16V/20V nie należy, powtarzam, wręcz nie wolno zalewać oleju o lepkości wyższej niż 5w !!!
Oleje lepkości 10w zalewa się do starych kapci, i ten kto zalewa takie oleje do nowoczesnych silników jest niedouczonym idiotą .
Pozdrawiam.
Nie można zalewać tego silnika olejem 10w !!!
A możesz napisać po co ???
Witam jak dotąd posiadam vectre b i śmigam na syntetyku Milersa Long life wcześniej motul 8100xcess (syntetyk)
Jaki można wlać do 159 2.4 w dieslu ?
Proszę o opinie fachowców
Akurat oba przez Ciebie wymienione oleje to półsyntetyki (HC) :)
Co do oleju najbardziej odpowiedniego do 159 2.4 bez DPF to było kilka razy na ostatnich kilku stronach - Liqui Moly Diesel SynthOil 5W40.
Jeśli masz DPF to jakikolwiek z normą C3 (Millers, LM, Ravenol, Amsoil, Fuchs, Motul, Valvoline).
Zarówno motul jak i milers leje 5W40 więc chyba syntetyki
obecnie śmigam VB 2.0 DTI
2,4JTDm, po chipie, bez EGRa i bez DPFa aktualnie motul xclean 5w40
Rozumiem że warto przejść na Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40?
Ktoś podrzuci gdzie kupić sprawdzony ww. olej?
A gdzieś w sieci? Ktoś sprawdzony, sklep/allegro?
Jakby coś to mam ja: Liqui Moly
Przeczytaj kilka kart tego tematu wcześniej to się dowiesz ;)
ile jeździcie na tych super olejach za 205 zł? Do 147 z tym samym silnikiem od 2 lat leje LM z MoS2 prawie połowę tańszy wymiana 2 do 3 razy w roku co 10 tyś. km
To zależy w jaki sposób eksploatowane jest auto. Ja zmieniam co 10-12 tys. Ale jeżdżę 80% w trasy.
a kto leje 10W40 do JTDm??Ja zalalem ostatnio Valvoline DuraBlend 5W40 i zrobie teraz to samo chyba.Wiem wiem, ze to nie jest w pelni syntetyk.Mam JTDm bez DPFu.Oleju nie ubywa ani nie przybywa.W tym roku troche sie zagapilem i zbliza mi sie 15 tys od ostatniej wymiany.Zazwyczaj przy 12 tys. mam juz nowy olej
https://www.youtube.com/watch?v=Jl8JN_oOXHM
lm opimal
https://www.youtube.com/watch?v=2CohNgMarBs
Synthoil High Tech 5W-40
zastanawiam się czy te olej są takie dobre według Ruskich nie
U mnie jest aktualnie zalany 10W40 - nie przeze mnie. Dzwoniłem jeszcze po opinię w prace miejsc i jednak większość opinii mówi o tym, że trzeba zmienić na 5W30 (ewentualnie 5W40), lecz nikt nie daje głowy czy nie zacznie "ubywać" oleju przy 5W30. Ogólnie nie powinno, tym bardziej, że dotychczasowy 10W40 jest półsyntetykiem, w olej 5W30 Liqui Moly tylko na etykiecie nazywa się pełnym syntetykiem, natomiast faktycznie jest półsyntetykiem (pisał o tym ktoś parę stron wcześniej)
Panie lej Pan 5W40. Ja też zmieniałem z 10w40 na 5W40 i nic nie ubywa.