Napisał
lcaise
Witam w klubie ..
W ostatnim tygodniu robiłem dystans około 1200km w jedną stronę na trasie Berlin (DE) do Cambridge (UK). W sumie około 2500 km.
W stronę Anglii auto sprawowało się wzorowo, mało spaliło, normalne przyspiesznie, zero zarzutów. Na drugi dzień, zauważyłem spadek mocy, ale zatankowałem w angielskim BP i pomyślałem, że może jakaś ropa nie taka.
Objawy identyczne jak u kolegów - muł, wkręca się do około 3tys obrotów, prędkość mac 140-150 i nic więcej. No ale pojeździłem tak, przekonany iż jest to wina
a. paliwa, którego nie znałem
b. połatanego dolotu powietrza [połatany taśmą do uszczelniania dachów, poprzedni właściciel uskutecznił taki sposób, a nie miałem powodu i okazji żeby to naprawić]
Następnego dnia, obkleiłem całą rurę dolotu naokoło taśmą, żeby po prostu na spokojnie wrócić do domu i zamówić nowy dolot [na forum z kwasówy lub allegro z gumy]. Zauważyłem jeszcze mniejsze spalanie [około 4.5l przy prędkości 110-120 przy załadowanym aucie i 3 osobach] ale niestety moc do d*py. Do tego stopnia, iż jadąc na tempomacie na autostradzie pod górkę, ze 140 potrafiła spaść prędkość do 100-110km/h. Rozpędzanie po prostu żenujące, jak w mercedesie z 1983 roku ... 500km od domu, zrobiłem postój na spanie. Po przerwie około godzinnej, przy odpaleniu auta wyskoczył tytułowy błąd + symbol silnika na zegarach i ekranie komputera.
Teraz konkluzja ..
Wiem, że najbardziej podejrzany jest dolot i od niego zacznę. Martwi mnie jednak fakt, że błąd widnieje cały czas, nie zanika po gazowaniu, wygaszaniu itd. Po prostu po przekreceniu stacyjki komp robi CHECK i wyskakuje MCSF.
Będę na bierząco informował co i jak. Ponieważ pracuję w tej chwili poza granicami PL, muszę kupić fiat ecu scan i samemu porobić wykresy itd. Potem je wrzucę.
W tym miejscu prośba, aby ktoś ustosunkował się do ofert z allegro i po prostu rzucił linkiem, co najlepiej kupić. Który kabel jest najlepszy ?
I osttanie pytanie - pisaliście, że nie powinno się jeździć z tym problemem. Czy wg was jest to problem z układem paliwowym, czy bardziej turbina i osprzęt ? Pozdrwiam!!!