Myślałem że chcesz po prostu kupić moduł, bo ja u nich kupowałem z wysyłką
Myślałem że chcesz po prostu kupić moduł, bo ja u nich kupowałem z wysyłką
Jeszcze aż tak czarnego scenariusza nie zakładam ale napisałem i dostałem odpowiedz że moduł przedzmianowy 2790 natomkiast moduł najnowszy pozmianowy bez awaryjny :) za 3200 , gwarancja 2 lata ale musi być wykonana na fakture a najlepiej w ASO
Napisałem też do firmy z Częstochowy i uzyskałem taką odpowiedz
witam
Możemy zrobić 2700 zł brutto.
Generalnie 1 rok na firmę, 2 lata odbiorca prywatny.
Jednak gwarancja jest obwarowana - montaż konieczny w autoryzowanym
serwisie z zachowaniem wszystkich procedur.
W praktyce ciężko wyegzekwować gwarancje , nawet jeśli to serwis
montuje- mówiąc szczerze prawie niemożliwe.
Podzielę się moimi spostrzeżeniami po wymianie filtra Multiair. Przebieg prawie 75kkm, auto od nowości w moich rękach, pierwsza Selenia zlana po 8kkm, zalany Motul X-Clean 5W-40, następna wymiana przy 15, 30, 45, 60 i dzisiaj 75kkm. Przy dzisiejszej zmianie oleju pierwszy raz zastosowana płukanka Liqui Moly.
- wymiana jest bardzo prosta: zdjęcie pokrywy silnika, odkręcenie osłony rozrządu kluczem nasadowym 10 mm (2 śruby), wykręcenie filtra Multiair (krótka grzechotka z kluczem imbusowym)
- przed odkręceniem filtra warto wszystko dookoła wyłożyć szmatami - oleju nie wylewa się dużo, ale jesteśmy blisko paska rozrządu i szkoda by go było wybrudzić olejem
- nowy filtr dokręcamy do oporu, który pojawia się przy podobnej głębokości, na jakiej znajdował się stary filtr (warto sobie zapamiętać położenie)
- skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności, można uruchomić na chwilę silnik przed założeniem osłony rozrządu, aby być pewnym że nic nie cieknie
Mój filtr po wykręceniu w zasadzie nie wykazywał żadnych oznak zużycia czy zatkania. Jeżeli się bardzo dobrze przypatrzeć, to widać jakieś drobne zanieczyszczenia na filtrze w pobliżu gwintu, ale są one naprawdę minimalne. Gdybym miał drugi raz wymieniać filtr, przeciągnąłbym interwał przynajmniej do ok. 100kkm.
Koszt filtra w ASO: 137,50 PLN; numer 55238665.
Załącznik 259239Załącznik 259240Załącznik 259241Załącznik 259242Załącznik 259243
Pocieszające jest to że mimo dużego przebiegu filtr ten nie rozpada się tak jak te od turbo i to przy dużo mniejszych przebiegach ,choć tam filterek ma trudniejsze warunki pracy.
Poczytałem i teraz nie wiem czy żałować że kupiłem spidera 124 z 1.4 140 KM wobec tych problemów z multiair?
Auto kupione jako nowe w tym roku (2019) ale produkcja 2017, silnik pracuje nazwijmy to "twardo" tak jakby próbował, tak próbował przepuszczać zapłony. Nie wiem może ten tak ma i nie pracuje jak "dziadkowóz". To jedno. Chcę przy ok 5 tys (za chwilę) przebiegu wymienić olej i filtr, aso za 1 litr selenii liczy sobie ok 75 zł co jest 2 razy więcej niż możliwość zakupu u dystrybutorów. Poczytałem że ten cały system multiiair jest wrażliwy i szybko siada. Pytanie: czy ktoś miał problemy kupując sam Selenię i później usterki gwarancyjne? Jaka Selenia - kpe spe czy moż abarth?
Nie żałuj ,ja tez tak myślałem po zakupie jak po pierwszej wymianie oleju wyszły problemy , aktualnie auto stoi i u mechanika i pewnie jutro lub pojutrze dowiem się czy to Multi pada czy coś innego . Nastawiłem się już na wydatek 4200 na nowy moduł i oswoiłem się z ta myślą ( zakładam że jak teraz wymienie moduł to już do końca użytkowania auta mi starczy :):) robiąc mniej jak 4k km rocznie :) Powiem tak - jeszcze nigdy wcześniej nie miałem tyle frajdy z jazdy jak po zakupie auta z tym silnikiem :D .Moc 140km nie powala ale jednak daje to coś :D a przesiadlem się z JTD 1.9
.Nie zamartwiaj się na zapas. Ja cie pociesze że u mnei auto tydzień po zakupie i po pierwszej wymianie oleju zaczęło się pitolić :D
Jeśli Selenia to tylko 0W30 Digitek Pure Energy, wyraźnie lepsza od starszych 5w40. Jakością nie odstaje znacząco od polecanych oliw innych firm. Dbałość o multiair to wymiana oleju co 10kkm, dbanie o jego odpowiedni poziom. Są użytkownicy, nawet pierwszych generacji modułu, którzy przejechali ponad 200kkm bez awarii modułu, więc to też trochę kwestia szczęścia.
Ja mysle ze jest to tylko wynik szczescia.Nie moge skumac tego rozdrabniania tematu olejowego na atomy.Bo jesli jeden MA z wymienianym olejem najwyzszej klasy co 8-10kkm,z taka sama czestotliwoscia wymienianym filtrem MA pada po 60-80kkm a drugi[tu mam przyklad swojego] mimo wymiany co 30kkm sredniej klasy oleju 5W 30 i braku wymiany filtra MA bez problemu przekracza 100kkm to myslac logicznie jest to tylko problem jakosci danych egzemplarzy.Cudowanie olejem przedluzy z pewnoscia zycie tych robionych w piatek po poludniu [gdy wloch mysli juz tylko o weekendzie] ale i tak nie pomoze przetrwac interwalu tych zrobionych zgodnie ze sztuka.Przypomina mi to nieco historie slawnych 1,9TDI BXE-jedne robily bez gadania 500kkm a drugie mimo pieszczenia wymagaly wymiany panewek po 100kkm.Tylko tam nikt nie zaklinal rzeczywistosci-po prostu pewne partie mialy wsadzone zle panewki i zadne oleje tego nie mogly naprawic,a jedynie przedluzyc agonie.
Cos w tym jest.
Instrukcja 124 Spider MA 1.4 140KM podaje tylko 5W40 więc chcąc zachować gwarancję nie mogę nic innego zastosować. Zdecyduję się chyba na Selenie Star PE czyli tę dedykowaną do Alf bo ma specyfikację Fiata 9.55535-S2 która także wg instrukcji musi być. Star ma lekko lepsze parametry od K z tego co sprawdzałem. Kupię u autoryzowanego dilera Seleni na fakturę i zachowam puste bańkii z numerami serii :) co wyjdzie połowę tego co w ASO a za filtr i wymianę oczywiście przepłacę w ASO :)
Czy też tak macie że przy mocniejszym (nie w podłogę) przyspieszaniu macie szarpnięcie w okolicach 2500-3000 obr?
nie ,idzie płynnie jak burza.
Kup np. Millers EE 5w40, albo Penrite Enviro+ 5w40. Oba spełniają wszystkie normy Fiata. Najważniejsze w silnikach MA to wymiana oleju co max. 10 tys.
- - - Updated - - -
Tydzień temu wymieniałem MA po przebiegu 90k. Da się znacznie taniej. Dostałem moduł pozmianowy - listopad 2018. Polecam Jata Świdnica. Chłopaki mocno ogarnięci. Wymiana trwała 2,5 h.
Oba te oleje normy Fiata nie spełniają.
Oto karty ze stron producenta: - nie mogę wklejać linków bo mam tylko 6 postów ale można sprawdzić
Normę APROBOWANĄ przez Fiata ma chyba tylko Selenia a nalanie oleju bez normy oznacza oczywiście utratę gwarancji na silnik i o tym piszę.
Nie będę pisał o moim aucie, bo ma mniejsze ograniczenia olejowe. Full syntetic, 5W40, C3. Każdy inny pozbawiał gwarancji.
Wyciąg z instrukcji Twojego auta.
Olej silnikowy SAE 5W-40 ACEA C3 / API SN 9.55535-S2 lub MS-12991
Wyniki wyszukiwania
Np.
https://filtrytotu.pl/pl/18-oleje#/k...fiat_955535_s2
Używanie wujka Google nie boli. :)
I włąsnie wujek google pierniczy głupoty bo np Motul 8100, który masz wykazie nie ma rekomendacji Faita co jest wyraźnie napisane w karcie oleju, Castrol dodaje "meets" przed normą w karcie co oznacza że "zaspokaja" normę ale również rekomendacji nie ma. Żeby nie było problemów Fait czy inny producent musi zaakceptować dany olej a tego w tym wypadku nie ma.
Z google trzeba korzystać z głową a nie łykać wszystko co wyświetli.
Liczą się karty producenta oleju a ten jak nie podaje że jest to tzw OEM tzn że silnik będzie pracował ok ale producent auta nie przetestował tego oleju i nie dopuszcza w ciemno. Rozumiesz?
Wiesz czym się różni rekomendacja a spełnienie danej normy?
Skoro dany producent oleju spełnia daną normę to rekomendacje czy też jej brak można sobie w buty wsadzić.
A klient ma zalać olej ,który spełnia warunki określone przez producenta silnika.
Fiat rekomenduje selenię od lat bo ma z tego kasę.
Inna sprawa jest to, że z tego co słyszałem producenci olejów muszą za każdą "certyfikację" zapłacić producentowi marki (że im podbiją że ich olej spełnia daną certyfikację)... dlatego sporo producentów olejów poprostu olewa to nawet jak olej daną normę spełnia i albo jej nie pisze albo pisze właśnie coś w stylu "meets"...
Jeżeli będzie przepięcie i producent uzna że przez to spaliło się urządzenie gwarancji nie uzna.
W przypadku olejów była opisywana w necie i nawet w tv nie jednak taka sprawa gdzie producent w przypadku awarii zrzucał winę na tzw "olej klienta". Jeżeli olej rekomendacji producenta nie miał to gwarancja idzie "papa" i nawet sąd tego nie zmieni bo podstawowym obowiązkiem klienta jest trzymanie się dokładnie tego co jest zapisane w umowie gwarancyjnej i obsługi.
Ja piszę o oleju do auta na gwarancji.
Ja to pisalem oczywiscie jako sarkazm.Na gwarancji to i tak zwykle auto jezdzi do ASO wiec problemu z wyborem nie ma:cool:Moja Giulietta sewisowana jest w warsztatach specjalizujacych sie w Alfie [ale nie ASO] a mimo to nigdy nie byla zalana Selenia....Obecnie mam zalanego jakiegos Fuscha i nawet nie mam pojecia czy spelnia jakas norme-zdaje sie na renome warsztatu.Brak problemow z MA[przy bardzo niepoprawnej eksploatacji-wymiany co 30kkm,jazda z niskim poziomem oleju] potwierdza ze nie tylko jakosc oleju jest wazna ale przede wszystkim jakosc wlozonego do auta modulu MA.
Mówicie na gwarancji tylko Selenia? Kupowalem swoja jako uzywana od dealera,miała jeszcze 4 miesiące gwarancji. Zrobili mi od razu pełen przegląd z wymianą oleju. Zalali Shella, zgodnego oczywiście z normą Fiata.
Prędzej bym wlał kujawski niż selenie K
Niektóre ASO mają Selenie tylko zakurzoną na półce a leją oleje innych marek na gwarancji..
Ponieważ zostałem wezwany do "tablicy" odpowiadam.
Motul 8100 spełnia wymagania mojego silnika.
Sprawdziłem w instrukcji Abarth 124. Dane z instrukcji:
Parametry SAE 5W-40 ACEA C3 / API SN
Specyfikacja 9.55535-S2 lub MS-12991
Materiały eksploatacyjne oryginalne SELENIA K P.E. Contractual Technical Reference N° F603.C07 - pierwsze zalanie silnika (OEM).
Olej ma być zgodny z parametrami i specyfikacją.
W stopce wykazu materiałów ekspoatacyjnych masz:
Gdy nie ma dostępu do środków smarnych o wymaganej specyfikacji, zezwala się na stosowanie, w zakresie uzupełniania
poziomu, produktów posiadających wskazane parametry; w takim przypadku nie zapewnia się jednak optymalnych osiągów
silnika.
Czyli zgodność ze specyfikacją zastosowanego oleju jest nadrzędna i nie pozbawia Cię gwarancji. Natomiast dopuszczalne jest dokonywanie dolewek olejem posiadającym wymagane parametry.
Dolanie to nie wymiana.
Byłem w ASO i umówiłem się na wymianę z ich robocizną i ich filtrem a olej kupiłem OEM czyli Selenie K Pure Energy bo uważam nie ma co kombinować. I taka ciekawostka: serwisant mi mówi że teraz do MultiAir leją wg zaleceń Fiata Selenie Digitek 0w30, na co a mu wg mojej instrukcji do auta ma być Selenia KPE 5W40, posprawdzał i rzeczywiście do 124 Spider 1.4 jest KPE i mówi "to ja bym się musiał fabryki zapytać czy można Digitek". To dla mnie jasno pokazuje że te silniki są wrażliwe na olej i Fiat kombinuje bo miał pewnie jakieś zwałki wobec tego nie ma co lać innych niż zalecane bo jest szansa, że coś może paść jeszcze na gwarancji i wówczas Fiat będzie robił wszystko żeby kilka tysięcy za naprawę zapłacił klient a nie on :)
Jest jak mówisz tylko odwrotnie [emoji14] mieli problemy po 5w40 z MA dlatego zmieniło sugerowany olej na digiteka (poza tym też musieli jak się nie mylę spełnić wyższe normy eko) [emoji6]
nie wiem po co ten i inne watki olejowe, wypowiedzi tych co sie znaja na olejach. wszystko bylo opisane dlaczego selenie star pe uwazamy za marny olej (np zdjecia zasyfionych silników po 100kkm) ale ludzie dalej swoje madrosci bo instrukcja tak podaje. podczas gwarancji nic sie nie stanie ale po kilku latach to już zmartwienie wlasciciela i zarobek dla fca jak mu cos padnie. czas usunac subskrybcje tego watku bo juz mi sie nie chce odzywac
...imi też się już nie chce czytać bo problem jest prosty - Selenia Star to nie jest zły olej tylko nie do wymian co 30 tkm jak zalecał producent- tak czy inaczej ŻADEN olej do takich interwałów się nie nadaje bo będzie zostawiał syf w silniku. tyle w temacie ;-)
taka śrubę na tej turbinie co ile wymieniacie co druga wymianę oleju?
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Czy mogę prosić o kontakt do firmy z Częstochowy (i czy dotyczy ta cena modułu pozmianowego?)
Żeby tylko po 100 kkm, wystarczy 60 - 80 kkm na Selenii stosowanej wg. zaleceń i silnik kwalifikuje się do naprawy.
Miałem ostatnio taki przykład 1.75 TBi.
- - - Updated - - -
Nie rozumiem fenomenu wymieniania tej śruby, przecież z nią nic się nie dzieje, jeśli tylko olej jest odpowiedni i wymieniany max. co 12 kkm.
Ktoś wymyślił bzdurę, i reszta powtarza.
[QUOTE=Pablo.;2188550]Żeby tylko po 100 kkm, wystarczy 60 - 80 kkm na Selenii stosowanej wg. zaleceń i silnik kwalifikuje się do naprawy.
Miałem ostatnio taki przykład 1.75 TBi
A co takiego się stało z TBi po takich interwałach wymiany oleju?
wystarczy 30kkm i 2 wymiany oleju żeby selenia zrobiła taki syf że przez kolejne 100kkm nie można
domyć silnika pod pokrywą
jej się nie wymienia bo nie spełnia żadnej sensownej funkcji a wprost przeciwnie może pogorszyć przepływ oleju.Pytałem swojego czasu Garretta i przytaczali przykłady zarżnietych turbin w silnikach PSA z powodu zatkania sitka wiec potem w fabryce przestano go zakładać i problem bezpowrotnie zniknał . Ja po 3-4 wymianach sobie odpusciłem bo jak sprawdziłem z ciekawosci kiedyś po 5kkm to sitko juz było porwane. Od długiego juz czasu mam bezobsługową śrubę z usuniętym sitkiemCytat:
Nie rozumiem fenomenu wymieniania tej śruby, przecież z nią nic się nie dzieje, jeśli tylko olej jest odpowiedni i wymieniany max. co 12 kkm.
Ktoś wymyślił bzdurę, i reszta powtarza.
No teraz to poleciałeś,
Z mojego przykładu - przy ok 70 paru tkm. sprawdzałem czy ta śruba ma cały czas to sitko i po oględzinach stwierdziłem że ma i to nawet w dobrej kondycji.(CAŁE NIE PORWANE)
Olej zmieniam raz do roku lub co 10tkm w zależności co wystąpi pierwsze.
Więc po zmianie przy 80paru tkm. zrobiłem znowu przegląd filtrów turbo jak i MA .
Filtr MA ok nawet bez oznak zabrudzenia.
FILTR TURBO W STANIE SZCZĄTKOWYM ,WIĘC JAK MOŻNA POWIEDZIEĆ ŻE TO BZDURA.
Wywaliłem resztę wraz z plastikową ramka i została pusta śruba ,co się stało z siatką i jak wpłynęła na resztę podzespołów zwłaszcza turbo już się nie dowiemy.
Myślę czy teraz przy 90 paru zrobić wymianę tej śruby na nową ,już jedno sitko krąży po silniku.
ps. i nie jestem jedyny który zauważył że te sitka degradują się prawie bez przyczyny.
Paweł to podaje oficjalnie serwis /nawet była akcja serwisowa na to 1.75 tbi/
Większość firm ,która stosuje podobne rozwiązania zaleca kontrolę i ewentualną wymianę.
A po za tym zdrowy rozsądek i doświadczenia innych którzy jednak sprawdzili jak ten zas...ny filterek wygląda /patrz zdjęcia wklejane na forum/ lub poszukaj po forach pogańskich.
Zresztą jako mechanik wiesz ,że dostęp do tych śrub jest dość dobry i mając na uwadze powyższe w czym masz problem to sprawdzić.
O wadliwych przewodach olejowych oraz tych filterkach w tbi trąbili głośno za granicą już z rok po wypuszczeniu tego silnika .
W sumie zaspany byłem trochę, i faktycznie źle to ująłem.
Usuwamy sitko i jest po kłopocie, nic się nie dzieje, a turbo dostaje odpowiednią ilość oleju do smarowania.
Przepraszam za wprowadzenie zamieszania.
- - - Updated - - -
Nadmierny pobór oleju i znaczny spadek mocy
W wolnej chwili będe robił galerię z naprawy silnika.
No i fajnie chciałbym zobaczyć w środku jak ten silnik po Seleni wygląda.Ciekawe czy tylko olej się do tego przyczynił czy też upalanie na zimnym i ogólnie pełen gaz.