dzis bylo katowanie auta i wszystko jest gicior nic sie nie przelacza uto pilowane na jedynce do 6500...wszystko gra.sprawdzilem spalanie przed zabiegami i na 120 km spalila mi 15,5 litra wg was to jest w normie??
Printable View
dzis bylo katowanie auta i wszystko jest gicior nic sie nie przelacza uto pilowane na jedynce do 6500...wszystko gra.sprawdzilem spalanie przed zabiegami i na 120 km spalila mi 15,5 litra wg was to jest w normie??
U ojca w citroenie picaso 1.6 8v sekwencja(90KM), powodem zmian na benzynę była nieszczelna instalacja gazowa. Po uszczelnieniu było juz super. Przed sprzedaniem instalacja miala przejechane ponad 75kkm i oprócz tej jednorazowej awarii nic więcej się nie działo. Spalanie mieściło się w 10l średnio, w długiej trasie 8l 4 osoby +bagaż. Moc była prawie taka jak na benzynie. Dodam, że instalacja założona była u dobrego fachowca i za sporą kase w tamtych czasach 4,2tyś zł 2001rok. Spalanie jakie podajecie wydaję mi się sporo za duże chyba, że podobnie pali na benzynie(powinno być większe o 10-15 % od benzyny).
jaki cykl?? raczej miasto z przelotem 5 km po trasie i spowrotem bo zazwyczaj taka trase robie co dzien ale tak to mieszany cykl jak pisze...i raczej umiarkowany styl jazdy bez katowania autkabo nie mam na to serca
Jeszcze jedna przyczyna przełączania na benzynę może być, oprócz tych co wyżej zostały wymienione. Chodzi dopkładnie o MAP Sensor (takie małe pudełeczko wielkości mniej więcej paczki zapałek z której wychodzą trzy wężyki), te sensory mają tendęcję do padania, podłącz pod komputer i zobacz czy ciśnienie MAP jest prawidłowe. pozdrawiam
Dokladnie jak pisze kolega powyzej... Ja mialem ta watpliwa przyjemnosc i gaz mi sie wylaczal wlasnie przez ten sensor - z ta roznica ze u mnie dzialo sie to bez zadnych zaleznosci - raz dzialalo a raz nie i nigdy nie bylo wiadomo kiedy sie znow wylaczy... Wymiana czujnika zalatwila temat raz na zawsze :)
na 1 biegu masz największe różnice ciśnień gazu w jednostce czasu. ale skoro czasem się to dzieje a czasem nie... hm, a czy nie jest tak, że pod górkę ci wybija, a z górki nie?Cytat:
przy ilu obrotach mi to przelaczenie wystepuje i ono jest tylko na pierwszym biegu to napewno
a nie wszystkie instalki mają mapsensory, nie wiem jak stag, ale BRC sequent liczy w oparciu o maf i lambdę.
a masz normalną temperaturę pracy silnika, nie masz czasem problemów z termostatem?
Do pracy staga potrzebny jest MAP sensor, do tego jest to urządzenie dość awaryjne (koszt około 200zł). Ale najlepiej to wejdź na https://www.ac.com.pl/autogaz/forum a tam dowiesz się wszystkiego co cię interesuje.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby pojeżdzić z laptopem i uchwycić ten moment .