To, że śnieżynka się świeci nie znaczy, że klima działa. Sprężarka przy ujemnych temp. się nie włącza.
Printable View
To, że śnieżynka się świeci nie znaczy, że klima działa. Sprężarka przy ujemnych temp. się nie włącza.
a dokładniej to poniżej +6st C nigdy się nie włącza. informacja bodajże gdzieś z forum, ale też poniekąd potwierdzona przeze mnie - po zakupie nabiłem przed zimą klimę akurat jak były mrozy, wydawało się super, ale jak było powyżej tych 6st to zaczynała się wiertara (bo się włączała), powodem było że nabili mi 460g a do mojej wersji ma być 550g, ale to tak na marginesie info.
a pytając dalej... macie może pomysł jak można sprawdzić "domowym" sposobem czy kable które idą do lusterka (bo takowe w tym samochodzie są tylko własnie nie wywala błedu) są dobre, czy przekazują sygnał? wiadomo chyba najprostszym sposobem był by zakup lusterka z kostką, wszystko połączyć i sprawdzić...
odnośnie klimatyzacji wszystko by się zgadzało i jest tak jak mówicie... po włączeniu śnieżynki guzik się zapala a sprężarka siedzi cicho... więc myślę, że to kwestia tylko temperatury i po prostu teraz się nie odpali...
12V to napięcie, nie płynie. Płynie prąd. Ściągnąć najlepiej eLearna, popatrzeć na schematy, sprawdzić ciągłość połączeń (przy wyłączonej stacyjce) multimetrem mierząc rezystancję lub jeśli multimetr ma taką funkcję testem ciągłości ("przedzwonić" połączenia). Oczywiście, jeśli gdzieś ma być jakieś stałe zasilanie, albo właśnie pojawiać się przy sterowaniu lusterkiem, to można mierzyć czy pojawiają się napięcia. W razie wykrycia jakiś problemów na którymś połączeniu, zawężać poszukiwania do konkretnych odcinków kabla (o ile są jakieś koski pomiędzy)
brzmi trochę skomplikowanie :P ale może w wolnym czasie się tym zajmę... bawiąc się ustawieniami jest opcja regulacji czułości czujnika zmierzchu więc chyba w komputerze auta ta opcja jest włączona (jeśli dobrze rozumiem)... tylko wciąż mnie zastanawia dlaczego nie wywala błędu...
- - - Updated - - -
to by była najtańsza i najłatwiejsza naprawa :) ale zobaczymy... mam nadzieję, że to będzie jakaś drobnostka i obejdzie się bez zdejmowania zderzaka tak jak piszecie...