Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: kilka pytań odnośnie 159

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

To, że śnieżynka się świeci nie znaczy, że klima działa. Sprężarka przy ujemnych temp. się nie włącza.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MikeDraven
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał Mati_17 Zobacz post
    tylko właśnie mnie zastanawia czy mając te systemy zawsze wyświetli błąd, gdy coś nie łączy? a czy jest to dodatkowy bajer?
    Jeżeli dany system, a zwłaszcza czujniki są uszkodzone to zawsze będziesz miał jakiś komunikat na wyświetlaczu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    To, że śnieżynka się świeci nie znaczy, że klima działa. Sprężarka przy ujemnych temp. się nie włącza.
    a dokładniej to poniżej +6st C nigdy się nie włącza. informacja bodajże gdzieś z forum, ale też poniekąd potwierdzona przeze mnie - po zakupie nabiłem przed zimą klimę akurat jak były mrozy, wydawało się super, ale jak było powyżej tych 6st to zaczynała się wiertara (bo się włączała), powodem było że nabili mi 460g a do mojej wersji ma być 550g, ale to tak na marginesie info.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-01-2017 o 23:52
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie

a pytając dalej... macie może pomysł jak można sprawdzić "domowym" sposobem czy kable które idą do lusterka (bo takowe w tym samochodzie są tylko własnie nie wywala błedu) są dobre, czy przekazują sygnał? wiadomo chyba najprostszym sposobem był by zakup lusterka z kostką, wszystko połączyć i sprawdzić...

odnośnie klimatyzacji wszystko by się zgadzało i jest tak jak mówicie... po włączeniu śnieżynki guzik się zapala a sprężarka siedzi cicho... więc myślę, że to kwestia tylko temperatury i po prostu teraz się nie odpali...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MaRo
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a dokładniej to poniżej +6st C nigdy się nie włącza. informacja bodajże gdzieś z forum, ale też poniekąd potwierdzona przeze mnie - po zakupie nabiłem przed zimą klimę akurat jak były mrozy, wydawało się super, ale jak było powyżej tych 6st to zaczynała się wiertara (bo się włączała), powodem było że nabili mi 460g a do mojej wersji ma być 550g, ale to tak na marginesie info.
    W 1.9 JTDm 8V jak pisałem wcześniej wyłącza się przy -1*C, tak pisze w instrukcji i fizycznie też tak jak jest. Gdzie np. w Stilo 1.9 sprężarka wyłącza się już przy +4*C, także to zależy też od danego modelu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MikeDraven
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał Mati_17 Zobacz post
    a pytając dalej... macie może pomysł jak można sprawdzić "domowym" sposobem czy kable które idą do lusterka (bo takowe w tym samochodzie są tylko własnie nie wywala błedu) są dobre, czy przekazują sygnał? wiadomo chyba najprostszym sposobem był by zakup lusterka z kostką, wszystko połączyć i sprawdzić...
    Najprościej to chyba wziąć multimetr i sprawdzić czy w którymś kablu płynie prąd 12V
    "Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson

Pomogłem? Dodaj punkt reputacji (gwiazdka pod postem)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał MikeDraven Zobacz post
    Najprościej to chyba wziąć multimetr i sprawdzić czy w którymś kablu płynie prąd 12V
    12V to napięcie, nie płynie. Płynie prąd. Ściągnąć najlepiej eLearna, popatrzeć na schematy, sprawdzić ciągłość połączeń (przy wyłączonej stacyjce) multimetrem mierząc rezystancję lub jeśli multimetr ma taką funkcję testem ciągłości ("przedzwonić" połączenia). Oczywiście, jeśli gdzieś ma być jakieś stałe zasilanie, albo właśnie pojawiać się przy sterowaniu lusterkiem, to można mierzyć czy pojawiają się napięcia. W razie wykrycia jakiś problemów na którymś połączeniu, zawężać poszukiwania do konkretnych odcinków kabla (o ile są jakieś koski pomiędzy)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał hagi Zobacz post
    1. Najczęściej trójnik, nie trzeba zdejmować zderzaka, od spodu jest dojście. Dość drogi ale pasuje z lans rovera tańszy. U mnie był jednak zagięty waż idący wzdłuż zderzaka. Tez warto sprawdzić, dostęp słaby choć też nie zdejmowałem zderzaka.
    Mogą być zasyfiałe kostki na pompce u mnie była masakra, czyszczenie pomogło
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    12V to napięcie, nie płynie. Płynie prąd. Ściągnąć najlepiej eLearna, popatrzeć na schematy, sprawdzić ciągłość połączeń (przy wyłączonej stacyjce) multimetrem mierząc rezystancję lub jeśli multimetr ma taką funkcję testem ciągłości ("przedzwonić" połączenia). Oczywiście, jeśli gdzieś ma być jakieś stałe zasilanie, albo właśnie pojawiać się przy sterowaniu lusterkiem, to można mierzyć czy pojawiają się napięcia. W razie wykrycia jakiś problemów na którymś połączeniu, zawężać poszukiwania do konkretnych odcinków kabla (o ile są jakieś koski pomiędzy)
    brzmi trochę skomplikowanie ale może w wolnym czasie się tym zajmę... bawiąc się ustawieniami jest opcja regulacji czułości czujnika zmierzchu więc chyba w komputerze auta ta opcja jest włączona (jeśli dobrze rozumiem)... tylko wciąż mnie zastanawia dlaczego nie wywala błędu...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    Mogą być zasyfiałe kostki na pompce u mnie była masakra, czyszczenie pomogło
    to by była najtańsza i najłatwiejsza naprawa ale zobaczymy... mam nadzieję, że to będzie jakaś drobnostka i obejdzie się bez zdejmowania zderzaka tak jak piszecie...