Jeszcze pytanie dotyczące regeneracji dwumasy: według Was jest sens, czy szkoda zawracać sobie głowę?
Jeszcze pytanie dotyczące regeneracji dwumasy: według Was jest sens, czy szkoda zawracać sobie głowę?
Montować takie jakie było fabrycznie w aucie. W 1.9 JTDm na początku produkcji Sachs i Valeo, później tylko Valeo. Przy zmianie producenta koła dwumasowego trzeba lekko przerabiać rozrusznik.
Czyli nie mam pewności czy mam wsadzonego sachsa czy valeo, na polskim rynku jednak te dwie firmy sporo się różnią ceną, valeo tańsze i to sporo, pytanie czy jest różnica w jakości?
Druga część pytania jakieś źródło sprawdzone?
[MENTION=25095]magil[/MENTION] możesz jakoś rozwinąć kwestie przerabiania rozrusznika lub dać jakiś odnośnik? Bo nigdy nie słyszałem o tym..
Jeśli masz 2006 r lub młodsze to jest Valeo, tak słyszałem. Też miałem Valeo, ale kupiłem Sachs. I auto zaczęło gorzej odpalać, męczyć się przy uruchamianiu. Okazało się, że bendiks leci za daleko i szoruje obudową łożyska po dwumasie. trzeba było wsadzić dodatkową tulejkę 2-3 mm, żeby tak daleko się nie wysuwał. Koło dwumasowe Sachs ma po prostu inną konstrukcję. Z tego powodu tarcza sprzęgła i docisk też nie są zamienne - trzeba kupić komplet jednej firmy (w hurtowni mówiono mi co innego).
miałem ten problem po wymianie łożysk w skrzyni w tym roku.,
wymieniłem komplet na valeo
historia od posta 42 w dół w poniższym temacie
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...rzeglo_-5.html